Extra verzinkbare palen maken binnenstad veiliger en aangenamer

do, 02/02/2023

In augustus werden in de binnenstad bijkomende verzinkbare palen geïnstalleerd. Die helpen om in het voorjaar van 2023, sluipverkeer te vermijden en de binnenstad verkeersveiliger, comfortabeler en aantrekkelijker te maken. De nieuwe palen zullen dan ook op een ‘smart’ manier te bedienen zijn.

20220729_110509.jpg
Deel deze pagina:

Opdeling in vier delen

Doorgaand verkeer in een stadscentrum is niet meer van deze tijd. Toch kan je vandaag met de auto een groot deel van de binnenstad gewoon doorkruisen. Dit terwijl het niet bijdraagt tot de aantrekkelijkheid, de verkeersveiligheid en het comfort.

Zo blijkt ook uit de bevraging bij inwoners, handelaars, zorgverleners, scholen en jeugdverenigingen, die de basis vormde voor het verkeersplan ‘Bereikbare Binnenstad’. Het veelvuldig zoek- en doorgaand verkeer werd daarin aangehaald als één van de grote knelpunten.

Daarom wordt de binnenstad stapje per stapje voorbereid op een opdeling in vier delen die eind dit jaar plaatsvindt. Als je dan een gedeelte binnenrijdt, rij je ook in dat deel weer naar buiten. Enkel via de Kleine Ring kan je de andere delen bereiken, niet meer via de binnenstad. Zo roepen we het sluipverkeer een halt toe. Om zoekverkeer te ontmoedigen, worden ook sommige rijrichtingen bijgestuurd en regelen we via vergunningen de toegankelijkheid van bepaalde straten gereguleerd. Zo kan iedereen die met de wagen in de stad moet zijn, er ook nog steeds terecht. Een bijkomend voordeel, doordat sommige straten ontlast worden, kunnen deze ook een aangenamere en gezelligere inrichting krijgen, met groene pleintjes en gezellige terrasjes.

Lees meer de aanpak van 'Bereikbare binnenstad'

Doorlaatbewijs verzinkbare palen

Op dit moment telt de binnenstad al zo’n 40 verzinkbare palen. Het nieuwe doorgangssysteem is nog niet actief. Eerst informeren we de doelgroepen die er gebruik van maken en geven hen geruime tijd de kans hun doorlaatbewijs of toegangsbadge te regelen. 

Slim systeem

De verzinkbare palen kan je vanaf dan bedienen met een badge - zoals dat vandaag gaat- én via een code, in te geven op het klavier, en later zelfs via nummerplaatherkenning en een online registratiesysteem. Die nieuwe technologie heeft als doel het huidige proces te vereenvoudigen. Nu wordt er enkel gewerkt met badges, waardoor bewoners vaak zelf fysiek aan de paal hun bezoek of de klusjesdienst moeten binnenlaten. Via het nieuwe digitale systeem zullen die occasionele bezoekers kunnen worden ingeboekt waardoor ze een code krijgen om de paal zelf te bedienen, of waarbij ze door de nummerplaatherkenning voorbij de paal geraken.

Gerealiseerde projecten

  • Zuivelmarkt
  • Fruitmarkt
  • Havermarkt
  • Capucienenstraat
  • Dokter Willemstraat
  • Molenpoortplein
  • Ridderstraat