Bereikbare binnenstad

Campagnebeeld_bereikbaar

Wat gaat er wijzigen?

Hasselt heeft het, of toch bijna: een bereikbare binnenstad voor iedereen. Een binnenstad die we niet langer door de ruit van de wagen bekijken, maar waar fietsers en voetgangers een prominente rol hebben. Dat is vandaag al grotendeels zo. Samen met de Hasselaren werkten we het afgelopen jaar een bereikbaarheidsplan uit dat in 2022 stapsgewijs ingevoerd zal worden.

De inhoud van dit plan goten we in 4 overzichtelijke video’s die de concrete wijzigingen toelichten.

  • Video 1: Hoe het plan tot stand kwam en principes bereikbare binnenstad
  • Video 2: Verschillende verkeersstatuten en waar ze gelden
  • Video 3: Ingrepen per kwartier en timing
  • Video 4: Extra inspanningen op vlak van parkeren, laden en lossen

Hoe het plan tot stand kwam en principes bereikbare binnenstad

In deze video blikken we terug op het participatieproces dat we in het voorjaar van 2021 voerden met betrokken bewoners en ondernemers. Vanuit talrijke gesprekken en bevragen werd een hoop waardevolle informatie verzameld. Deze informatie lag aan de basis van de principes van ons bereikbaarheidsplan. De uitgangspunten waaraan we concrete maatregelen zullen ophangen. Ook deze lichten we verder toe in de video.

Verschillende verkeersstatuten en waar ze gelden

In het stadscentrum gelden verschillende verkeersstatuten, zoals de huidige autoluwe en autovrije straten. In deze video leggen we uit welke verkeersstatuten in de toekomst zullen gelden op welke locaties.

Bekijk de concrete ingrepen in de binnenstad

Voor de concrete ingrepen verdelen we de binnenstad in 4 delen of kwartieren. Per deel zullen er de komende periode enkele veranderingen doorgevoerd worden. In deze video lichten we de veranderingen per kwartier toe, met de bijhorende timing.

Bekijk de extra inspanningen op vlak van parkeren, laden en lossen

De binnenstad moet ook wanneer we veranderingen aankondigen voor iedereen toegankelijk blijven. We vertellen in deze video meer over hoe we onder andere laden en lossen en parkeren in de binnenstad willen optimaliseren.