#BeRealFriends: Zorg voor je vrienden tijdens het feesten

ma, 29/01/2024

Met de slogan #BeRealFriends willen we jongeren aanmoedigen om de goede vriendschappen die ze online allemaal hebben ook in de realiteit kracht bij te zetten. 

HASSELT_BEREAL_A3.jpg
Deel deze pagina:

De campagne loopt volgens het principe van BeReal. Jongeren posten twee foto’s van de situatie waarin ze op dat moment verkeren. In de voorgrondfoto zie je vrienden in verschillende uitgaanssettings zoals kotfeestjes, festivals, clubs en fuiven. Maar de echte emotie en betekenis wordt onthuld in de foto ernaast, waar vrienden elkaar ondersteunen en van het moment genieten. 

Het doel van de campagne: jongeren aansporen mekaar ook in het echte leven te ondersteunen, figuurlijk maar soms ook letterlijk. Specifiek in het uitgangsleven is het belangrijk om elkaar te helpen. Want echte vrienden staan altijd voor elkaar klaar, vooral wanneer het feest is.

Tien tips om veilig op stap te gaan

  1. Party hard, maar hou het chill. Blijf van de drugs en drink je licht niet uit. Combineren is helemaal fout. Je weet nooit wat zo’n mix met je doet. Spreek je vrienden erop aan!
  2. Ga regelmatig afkoelen. Als je stevig doordanst in clubs, op feestjes, festivals en events kan je lichaamstemperatuur te hoog oplopen en loop je kans op uitdroging. Zeker als je toch overdrijft in alcohol of je waagt aan drugs. Ga regelmatig even chillen en drink 1-2 glazen water per uur om gehydrateerd te blijven.
  3. Laat je glas nooit alleen. Soms zijn er feestvierders met andere plannen. Laat jouw glas, en dat van je vrienden, nooit onbewaakt achter.
  4. Roep hulp in. Voel jij je plots onwel? Of een vriend? Misselijkheid, duizeligheid, verwardheid, angst, agressie, stuiptrekkingen...? Blijf kalm en zoek een rustige en koele ruimte op, ga naar een 'relaxzone' of naar buiten. Geraakt iemand bewusteloos? Zoek hulp (eventueel van de security), ga naar een EHBO-post of bel 112. Medisch personeel heeft beroepsgeheim.
  5. Je hebt maar één paar oren. Te luide muziek kan je gehoor beschadigen. Sta niet te dicht bij de luidsprekers en overweeg oordopjes.
  6. Doe het veilig. SOA’s zijn niet leuk, ook niet als ze krijgt van ‘de liefde van je leven’. En op een baby zit je ook al niet te wachten. Doe vooral niets wat je nuchter ook niet zou doen.
  7. Spreek op voorhand af wie BOB zal zijn of hoe je naar huis gaat. Alcohol en andere drugs beïnvloeden je reactievermogen, concentratie en motoriek. Ga niet zelf rijden, ook al voel je je 'on top of the world'. Is je vriend(in) het wel van plan? Grijp in!
  8. Wees even voorzichtig met de fiets. Onder invloed op een fiets stappen kan even zware gevolgen hebben dan in de wagen. Wandelen is even ver.
  9. Zorg dat je zichtbaar bent in het verkeer. Met goed verlichting straal je pas echt. Een fietshelm kan je leven redden.
  10. Verlies elkaar niet uit het oog. Hou je gsm bij de hand, spreek een vaste plek af om elkaar terug te vinden, houd elkaar op de hoogte… En mocht het ergens fout gaan? Laat elkaar dan nooit in de steek, wat er ook gebeurt. Blijf samen en zorg voor elkaar. Be real friends!

Wil je zelf een feestje, fuif of event organiseren? 

Alle info over veilig feesten organiseren 

HASSELT_BEREAL_A32.jpg

Bronnen: Druglijn.be en Qualitynights