Vierde graad muziek

Muziek 4de graad

Vierde graad muziek

Na het afronden van de derde graad kan je je opleiding verder zetten in de 4de graad. Je volgt 2 uur les per week.

vertolkend of creërend muzikant?

Ben je een podiumbeest of eerder een componist? Je kan kiezen voor de optie vertolkend of creërend muzikant. We adviseren om eerst je opleiding in de optie vertolkend muzikant te volgen. Je leert er de basis van het muzikant zijn. Daarna nog zin of ambitie om je muziekopleiding verder te verdiepen? Dan kan je nog verder studeren in de optie creërend muzikant. De focus ligt dan nog meer op het zelf muziek schrijven, arrangeren en natuurlijk nog steeds uitvoeren.

Optie klassiek - vertolkend muzikant

In de vierde graad bouwen we verder je repertoire uit en besteden we aandacht aan het uitdiepen van je muzikaliteit. De ultieme doelstelling is in je laatste jaar een aantal stukken met muzikale overtuiging en plezier op een podium te brengen.

Wat?
1 uur instrument/zang
1 uur keuzevak

Wie?
leerlingen die volgende opties in graad 3 met succes hebben afgerond:

  • optie klassiek - begeleidingspraktijk
  • optie klassiek - groepsmusiceren
  • optie klassiek - piano quatre mains

Waar?
Hasselt

keuzevakken

Optie klassiek - creërend muzikant

In de optie creërend muzikant zit je op je plaats als je de kunstenaar in jezelf verder vorm wil geven. Je kiest als basis of voor de cursus componeren of voor je instrument/zang. Je gebruikt dit basisvak om creërend aan de slag te gaan: dan kan door zelf muziekwerken te schrijven, of interpretaties en arrangementen uit te werken op je instrument/zang. 

Je volgt 1 uur compositie of 1u instrument/zang aangevuld met een van de volgende keuzevakken: begeleidingspraktijk, creatief schrijven, geluidsleer, groepsmusiceren, harmonieleer, hedendaagse muziek, kamermuziek, muziekgeschiedenis, notenmix 4e graad.

Wat?
1 uur compositie of 1 uur instrument/zang
1 uur keuzevak

Wie?
leerlingen die volgende opties in graad 3 met succes hebben afgerond:

  • optie klassiek - muziek schrijven

of leerlingen die de 4de graad optie vertolkend muzikant of de optie musical hebben afgerond.

Waar?
Hasselt

keuzevakken

Optie pop/jazz - jazz - vertolkend muzikant

In de optie jazz ligt de focus op improvisatie en groove. Je volgt les bij een vakspecialist binnen de jazzmuziek en aanverwante stijlen: swing, blues, bossa nova, funk, fusion enz. Je speelt in een combo waar je leert hoe je een partij voor jouw instrument maakt aan de hand van een leadsheet met akkoorden en melodie. De focus ligt hier meer op interactie, samen grooven en swingen.

Wat?
1 uur instrument/zang
1 uur jazzcombo

Wie?
leerlingen die graad 3 optie pop/jazz - jazz met succes hebben afgerond.

Waar?
Hasselt

Optie pop/jazz - jazz - creërend muzikant

In de optie jazz ligt de focus op improvisatie en groove. Je volgt les bij een vakspecialist binnen de jazzmuziek en aanverwante stijlen: swing, blues, bossa nova, funk, fusion enz. Je speelt in een combo waar je leert hoe je een partij voor jouw instrument maakt aan de hand van een leadsheet met akkoorden en melodie. De focus ligt hier meer op creatie, experiment en improvisatie.

Wat?
1 uur instrument/zang
1 uur jazzcombo

Wie?
leerlingen die graad 3 optie pop/jazz - jazz met succes hebben afgerond.

Waar?
Hasselt

Optie dirigent vocale muziek

Ben je een gepassioneerde muzikant en dirigeer je al jaren een koor zonder voorkennis? Heb je het nog nooit gedaan maar wil je dit graag kunnen? Wil je je kennis en techniek bijschaven of verdiepen? Dan is onze optie dirigent vocale muziek iets voor jou. Je volgt 2 uur les per week. 3 jaar lang.

Wat?
1 uur kooranalyse
1 uur analyse & begeleidingspraktijk

Wie?
leerlingen die graad 3 of 4 met succes hebben afgerond.

Waar?
Hasselt

Optie klassiek - experimentele technologie

Muziek en technologie gaan meer en meer hand in hand. Je wil via digitale en analoge weg leren componeren. Je hebt een passie voor muzikaal experiment en je wil dat aanscherpen met kennis van muziek, software, hardware én kennis van de muziektheorie. Je vult je opleiding aan met een van de volgende keuzevakken: begeleidingspraktijk, creatief schrijven, geluidsleer, groepsmusiceren, harmonieleer, hedendaagse muziek, kamermuziek, muziekgeschiedenis, notenmix 4e graad.

Wat?
1 uur live & studio electronics
1 uur keuzevak

Wie?
leerlingen die graad 3 optie klassiek - experimentele muziek met succes hebben afgerond.

Waar?
Hasselt

Wanneer?
zaterdag 9u-10u
zaterdag 10u-11u

keuzevakken

Optie musical

Musical is een vak dat bestaat uit acteren, dansen/bewegen en zingen.
Voor zang krijg je individueel les, het acteren leer je in groep. Via improvisatie of door te werken met tekst leer je hoe je een personage kan creëren. We leren je hoe je je thuis kan voelen op een podium. Musical is een balans brengen in spelen, zingen en bewegen zodat het verhaal tot leven komt, en daar begeleiden wij jou in!

Wat?
1 uur zang
1 uur musical

Wie?
leerlingen zang die volgende opties in graad 3 met succes hebben afgerond:

  • optie klassiek groepsmusiceren

Waar?
Hasselt

muziekgeschiedenis

muziekgeschiedenis

Interesse in de geschiedenis van de muziek? Wij bieden enkele interessante kortlopende opleidingen aan.
Je kan deze vakken volgen zonder voorkennis, maar ook als extra aanvulling op je opleiding. Lees meer.

specialisatiegraad

Wil je na graad 4 je verder specialiseren? Of vanaf 4.2 je bagage verruimen? Dan kan je je op aanvraag inschrijven voor de specialisatiegraad in de optie die je behaalde/bent ingeschreven in graad 4. Die aanvraag wordt behandeld door de directie in samenspraak met je leerkracht. Gedurende 2 jaar volg je 2 lestijden: 1u instrument en 1u keuzevak

specialisatiegraad