Derde graad muziek

Muziek 3de graad

Derde graad muziek

Na de basisopleiding in graad 2 ben je klaar voor graad 3.
Vanaf nu kies je voor een optie, elke optie heeft zijn eigen focuspunt.
In elke optie volg je 3 uur les per week, 3 jaar lang.

overzicht

Optie klassiek – begeleidingspraktijk

Kies je voor de optie klassiek - begeleidingspraktijk, dan kies je voor een lessenpakket met een focus op de ruime klassieke muziek en leer je melodieën begeleiden met je instrument. Je verfijnt je inzicht, techniek en muzikaliteit. Je vult je opleiding aan met een van de volgende keuzevakken: chords & scales (gitaar), creatief schrijven, cultuurlab, geluidsleer, harmonie of notenmix 3e graad

Wat?
Je volgt 3 uur les per week

 • 1 uur instrument
 • 1 uur begeleidingspraktijk
 • 1 uur keuzevak (enkel in Hasselt)

Waar?
Hasselt of Zonhoven

Wie?
leerlingen harp, gitaar, klavecimbel, orgel en piano die graad 2 met succes hebben afgerond.

uurrooster begeleidingspraktijk

overzicht keuzevakken

Optie klassiek - groepsmusiceren

Kies je voor de optie klassiek - groepsmusiceren, dan kies je voor een lessenpakket met focus op de ruime klassieke muziek en het samen spelen met andere muzikanten. Je verfijnt je techniek en muzikaliteit. Je kan samen spelen in een symfonisch orkest, harmonie, kamermuziekbezetting of zingen in een koor. Je kan een deel van je opleiding ook buiten onze school volgen, in een alternatieve leercontext, je sluit je dan aan bij een vereniging uit de buurt. Er zijn verschillende verenigingen waar knst.podium een samenwerking mee heeft. De repetities tellen dan als de uren die je anders als groepsmusiceren op school zou volgen. Een overzicht van de verenigingen vind je op de pagina uurroosters groepsmusiceren.

Wat?
Je volgt 3 uur les per week

 • 1 uur instrument
 • 2 uur groepsmusiceren

Waar?
Alken, Hasselt of Zonhoven

Wie?
leerlingen die graad 2 met succes hebben afgerond

uurroosters groepsmusiceren

Optie klassiek - piano quatre mains

Kies je voor de optie klassiek – piano quatre mains, dan kies je voor een lessenpakket met de focus op de ruime klassieke muziek en het vierhandig samenspel op de piano. Je verfijnt je techniek en muzikaliteit. Daarnaast volg je ook nog cultuurlab of notenmix 3de graad.

Wat?
Je volgt 3 uur les per week

 • 1 uur instrument
 • 1 uur quatre mains
 • 1 uur cultuurlab of notenmix graad 3

Waar?
Hasselt

Wie?
leerlingen piano die graad 2 met succes hebben afgerond

Wanneer?

cultuurlab Hasselt
vanaf 12 jaar
woensdag 17u30-18u30
zaterdag 9u-10u

vanaf 18 jaar
woensdag 19u30-20u30

cultuurlab Alken
woensdag 13u-14u

notenmix 3de graad Hasselt
donderdag 19u-20u
 

Optie experimentele technologie

Muziek en technologie gaan meer en meer hand in hand. Je wil via digitale en analoge weg leren componeren. Je hebt een passie voor muzikaal experiment en je wil dat aanscherpen met kennis van muziek, software, hardware én kennis van de muziektheorie. Je vult je opleiding aan met een van de volgende keuzevakken: cultuurlab, creatief schrijven, notenmix 3e graad, geluidsleer, jazzlab of poplab

Wat?
Je volgt 3 uur les per week

 • 1u live & studio electronics
 • 1u geluidsleer
 • 1u keuzevak

Waar?
Hasselt

Wie?
leerlingen die graad 2 met succes hebben afgerond.

Wanneer?
Geluidsleer: zaterdag 9u-10u
Live & Studio Electronics: zaterdag 10u-11u

overzicht keuzevakken

Optie muziek schrijven

Je kiest voor een lessenpakket waar een focus ligt op compositie, theoretische kennis verzamelen en creëren. Deze optie is voor componisten in spe en creatievelingen die met kennis van zaken muziek willen maken. Je vult je opleiding aan met een van de volgende keuzevakken: cultuurlab, creatief schrijven, notenmix 3e graad, geluidsleer, jazzlab, poplab of instrument/zang.

Wat?
Je volgt 3 uur les per week

 • 1u compositie
 • 1u harmonieleer
 • 1u keuzevak

Waar?
Hasselt

Wie?
leerlingen die graad 2 met succes hebben afgerond

overzicht keuzevakken

Optie pop/jazz - pop

In de optie pop ligt de focus op songs, arrangement en groove. Je volgt les bij een vakspecialist binnen de popmuziek en aanverwante stijlen: pop, rock, R&B, soul, indie enz. Je speelt in een popband waar je leert samenspelen met anderen. Je leert hoe je een partij voor jouw instrument maakt aan de hand van een leadsheet met akkoorden en melodie. De focus ligt hier meer op creatie, interactie, het inkleden van een song en het spelen in verschillende stijlen. In poplab leer je hoe popsong in elkaar zitten, welke akkoorden er worden gebruikt,... Het legt de basis voor je theoretische popkennis.

 

Wat?
Je volgt 3 uur les per week

 • 1 uur instrument
 • 1 uur poplab
 • 1 uur popband

Waar?
Hasselt

Wie?
leerlingen basgitaar, drum, gitaar, piano en zang die graad 2 met succes hebben afgerond

Wanneer?
poplab - 1ste jaar: woensdag 18u30-19u30
poplab - 2de en 3de jaar: zaterdag 10u-11u

Optie pop/jazz - jazz

In de optie jazz ligt de focus op improvisatie en groove. Je volgt les bij een vakspecialist binnen de jazzmuziek en aanverwante stijlen: swing, blues, bossa nova, funk, fusion enz. Je speelt in een combo waar je leert hoe je een partij voor jouw instrument maakt aan de hand van een leadsheet met akkoorden en melodie. De focus ligt hier meer op creatie, interactie, samen grooven en swingen, experiment en improvisatie. Via jazzlabb verdiep je je theoretische kennis van de jazzmuziek, een ritmische basis en aanverwante stijlen.

Wat?
Je volgt 3 uur les per week

 • 1 uur instrument
 • 1 uur jazzlab
 • 1 uur jazzcombo

Waar?
Hasselt

Wie?
leerlingen basgitaar, contrabas, drum, fluit, gitaar, hoorn, klarinet, piano, saxofoon, trombone, trompet, tuba en zang die graad 2 met succes hebben afgerond

Wanneer?
jazzlab: maandag 19u30-20u30