Hasselt heeft een stadsbioloog

Wie is Frederik?

Als je denkt aan wilde dieren, denk je waarschijnlijk meteen aan bossen en natuurparken. Maar wist je dat er in verstedelijkt gebied ook heel wat wild leeft? Frederik Thoelen, onze Hasseltse stadsbioloog, doet zijn boekje open over alles wat er in Hasselt rond trippelt of vliegt. 

De naam Frederik Thoelen doet bij natuurliefhebbers misschien een belletje rinkelen. Goed mogelijk, want de Hasselaar is al meer dan tien jaar actief bij het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen. In zijn vrije tijd trekt hij er graag op uit om wilde dieren te bestuderen, fotograferen en filmen. Kortom de geknipte man om de Hasselaren op een zeer toegankelijke en gepassioneerde manier in contact te brengen met de biodiversiteit om ons heen.

Meer weten over Frederik

 

Frederik Thoelen Stadsbioloog
Frederik Thoelen

De natuur in Hasselt ontdekken

Veel mensen denken dat er in stedelijke gebieden amper natuur te vinden is. Terwijl het tegendeel waar is. Overal zitten vossen, marters, egels… Die laten zich natuurlijk niet makkelijk zien. Onze stadsbioloog maakt er dus zijn missie van om de Hasselaren te laten kennismaken met alles wat rondom ons leeft. Natuurlijk brengt die nabijheid van de natuur ook heel wat uitdagingen met zich mee. Denk maar aan steenmarters die graag hun tanden in autokabels zetten, of everzwijnen die lustig wroeten naast wandelpaden of de vos die de kippenren op stelten zet.

Daarom deelt hij regelmatig tips en diervriendelijke oplossingen via blogs en vlogs. Heb jij een suggestie voor één van zijn vlogs of heb je een prangende vraag rond biodiversiteit, mail dan naar stadsbioloog@hasselt.be.

Iedereen kan helpen

Frederik wil de Hasselaren ook sensibiliseren. “Iedereen kan iets doen voor de natuur. Wanneer mensen merken dat een berm er wat verwilderd bijligt, denken ze al snel dat dat komt door een vergetelheid, of erger nog, luiheid van de groendiensten. Ze staan er vaak niet bij stil dat dit juist bewust gedaan wordt om de biodiversiteit een kans te geven. Daar komen veel meer bijen, vlinders en andere insecten op af. In de tuin zien we hetzelfde: mensen willen vaak een gemillimeterd gazon, terwijl de natuur veel blijer is met een beetje wildgroei”, lacht Frederik. “Wie echt niet te vinden is voor zo’n ruigere look, kan ook gewoon een stukje gras overslaan bij het maaien. Dat maakt ook al een heel verschil. ”