Hoe maak je een insectvriendelijke tuin?

do, 28/04/2022

Onze stadsbioloog Frederik Thoelen, neemt je iedere maand mee de natuur in. Deze maand hoef je niet ver de deur uit. Frederik geeft je tips hoe je in eigen tuin de ideale thuis creëert voor verschillende soorten insecten. Benieuwd hoe jij kan helpen? Lees dan snel verder.

Stadsbioloog met verrekijker in de hand
Deel deze pagina:

Maak kennis met onze stadsbioloog

“De populatie van de verschillende soorten insecten loopt achteruit", aldus Fredrik Thoelen, stadsbioloog van Hasselt. "Dit komt door het jarenlang gebruik van insecticiden, onkruidverdelging of door het leefgebied dat verdwijnt. Het heeft ook een nadelige invloed op de insectenetende vogels. Gelukkig zijn we ons bewust van dit probleem en willen onze omgeving leefbaarder maken voor de insecten. Insecten hebben slechts 2 dingen nodig: voedsel en bescherming.” Ook jij kan dus een handje helpen.

bij

Tip 1: Plaats aantrekkelijke planten

Boerenwormkruid
Dit is een mooi kruid met gele bloemen en een speciale geur, waar bijen zot van zijn. Als je het kruid van dichtbij bekijkt, zie je dat elk bloempje bestaat uit honderden korte ‘buisbloempjes’. Daarom is dit kruid ideaal voor insecten met een korte tong, zoals veel vlindersoorten en rupsen.

Distels
Het zijn niet de meest aantrekkelijke planten voor mensen, maar wel voor insecten. Bijen, hommels, zweefvliegen,… Je kan ze allemaal tegenkomen op de plant met zijn mooie paarse bloemen. Distels zijn ‘waardplanten’, wat wil zeggen dat insecten deze planten nodig hebben voor hun voortplanting. Zoek dus een plekje in je tuin waar de distels ongestoord kunnen staan.

Rode klaver
Deze klaver is al in heel wat Hasseltse tuinen terug te vinden. De plant heeft mooie paars-rode eivormige bloemetjes die tot 2 cm groot kunnen worden. Op die bloemen komen diverse bijensoorten nectar bijtanken.

Knoopkruid
Een kruid dat veel nectar geeft, en dus aantrekkelijk is voor bijen en hommels.

Rolklaver
Deze plant met rondgevormde goudgele bloemetjes, is noodzakelijk voor de voortplanting van het Icarusblauwtje. Dat is een prachtig felblauw gekleurd vlindertje, maar ook verschillende bijensoorten komen nectar zoeken.

Tip 2: Snoei niet te snel

Sommige bijen en andere insectensoorten brengen koude winterperiodes door in uitgebloeide bloemstengels. Wacht dus met snoeien tot het voorjaar. Zo bescherm je de insecten én de plant tegen vorst.
 

bijenhotel
Locatie: Bijenhotel aan stadhuis 't Scheep

Tip 3: Plaats een insectenhotel

Heel wat alleen levende (solitaire) bijensoorten knagen een nestgangetje in dood hout, of gebruiken een holletje van een kever om hun eitjes in te leggen. Spijtig genoeg is dit in ons landschap niet makkelijk te vinden, maar een insectenhotel biedt een oplossing!

Je vindt ze in alle vormen, maten en groottes, maar ze zijn ook makkelijk zelf te maken. Je kan zelfs inspiratie opdoen in het Kapermolenpark, waar een prachtig voorbeeld staat.

Tip 4: Laat het mos staan

Heel wat kleinere beestjes hebben een vochtigere omgeving nodig. Onder het mos is de ideale plek voor hen. Ook voor paddenstoelen is mos heel erg nuttig.
 

Tip 5: Laat je gras groeien

Hoe minder werk je in je gazon steekt, hoe beter! In je gazon leven aantrekkelijke plantjes zoals: paardenbloemen, ereprijs, madeliefjes,… die zich niet goed kunnen ontwikkelen als er regelmatig gemaaid wordt. Als je toch maait, laat het maaisel dan niet liggen en voeg geen meststoffen toe. Zo voorkom je dat de bodem armer wordt.

Op heel wat plaatsen in Hasselt (voorbeelden) zul je zien dat de groendienst bewust de bermen niet maait. Dit is dus niet uit luiheid, maar dit doen we om insecten wat extra kansen te bieden.

Man met bladblazer langs hoog groeiend gras