Ken je BE-Alert al? BE-alert is een toepassing die ons in staat stelt om je een sms’je te sturen bij een noodsituatie in jouw buurt. Ben jij nog niet geregistreerd? Doe dat dan zeker. Zo kunnen we je verwittigen, als het op een dag bij jou in de buurt nodig zou zijn. Al hopen we van niet!

Uitleg BIN

Wat is een buurtinformatienetwerk (BIN)?

Een buurtinformatienetwerk is een samenwerkingsverband tussen de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad, Stad Hasselt en buurtbewoners. De kracht van een BIN bestaat eruit dat buurtbewoners een netwerk gaan vormen om de veiligheid en leefbaarheid in de wijk te verhogen. Naast het voorkomen van criminaliteit/overlast, kan er ook een toename van veiligheidsgevoel zijn en een verhoging van samenhang tussen de buurtbewoners.

 

Hoe werkt een BIN

Zie je iets ongewoon in je wijk, bijvoorbeeld een verdacht voertuig of een persoon die zich verdacht gedraagt. Bel dan naar de politie op het nummer 101. De politie ontvangt meteen op de computer een melding dat je belt vanuit een wijk waarin een BIN actief is. Na het analyseren van de doorgegeven informatie, kan de politie alle leden van het BIN een bericht versturen via Be-alert. Zo zijn alle leden van het BIN binnen de wijk op de hoogte.  

Meld zoveel mogelijk details en probeer een zo juist mogelijk signalement te geven:

  • vervoer: te voet, per (brom)fiets, auto…
  • voertuig: nummerplaat, nationaliteit, merk, kleur, rijrichting
  • persoon: geslacht, lichaamsbouw en lengte, geschatte leeftijd, gewicht
  • gezicht: haarkleur, neus, ogen, opvallende kenmerken (bril, tattoo, baard…)
  • kleding: scan de persoon van boven naar beneden en let op bijzonderheden (kleur jas, broek, rok, das, schoenen...)

BIN-melding: warm of koud bericht

  • Warme berichten zijn dringende meldingen die je via ingesproken boodschap of sms zal ontvangen. Koude berichten ontvang je via mail, hier gaat het om niet-dringende berichten zoals preventietips.
  • Het gekozen communicatiesysteem voor de BIN’s is BE-alert. Wanneer je bent ingeschreven voor het BIN zal de coördinator je toevoegen op BE-alert. Vervolgens kan je BIN-berichten, BIN-oproepen en BIN-e-mails ontvangen.
  • Bij het ontvangen van een BIN-oproep zie je het nummer +32 477 77 77 55 verschijnen op je gsm. Dit nummer kan je best meteen opslaan, zodat je in de toekomst weet dat het om een BIN-melding gaat.  Betrof het een BIN-oproep en heb je de telefoon niet kunnen opnemen? Geen probleem, je ontvangt een voicemail. Omdat het BE-alert systeem niet weet dat het op de bieptoon moet wachten vóórdat de boodschap ingesproken kan worden, zal het eerste deel van de boodschap wegvallen. Om dit op te lossen wordt de boodschap automatisch nog een tweede keer herhaald. Let wel op: tussen het eerste bericht (vermoedelijk onvolledig) en het tweede bericht (= de herhaling) zal je de boodschap krijgen om op 1 te drukken om te bevestigen of om op 2 te drukken om te herbeluisteren. Aangezien je het bericht via een voicemail beluistert kan je niet bevestigen of herbeluisteren, omdat er geen verbinding meer is met de server. Blijf dus rustig naar het eerste onvolledige bericht luisteren en wacht tot de herhaling begint, zonder enige handeling te stellen.
  • Bij het ontvangen van een BIN-bericht (sms) zie je het nummer 8686 verschijnen op je gsm. Dit nummer kan je best meteen opslaan, zodat je in de toekomst weet dat het om een BIN-melding gaat. In elke sms zal je gevraagd worden om de 101 te bellen indien je meer informatie hebt over de betreffende verdachte situatie. Het is belangrijk dat je bij meer informatie dan ook naar het nummer 101 belt en niet antwoordt  op de sms van 8686. Een antwoord op de sms zal namelijk nooit bij de politie terechtkomen.

Hoe start je een BIN op

Een buurtbewoner kan een online aanvraagformulier invullen. Vervolgens plannen we een gesprek met de aanvrager, een medewerker van afdeling Integrale Veiligheid van Stad Hasselt en de politie gemandateerde. In dit kennismakingsgesprek lichten we het BIN toe en bespreken we welke straten we opnemen in dit BIN. Vervolgens kan de ledenwerving gebeuren. De buurtbewoners ontvangen een informatiebrief met daarin de bekendmaking van het BIN, extra uitleg en de vraag of ze lid willen worden. Eenmaal de meeste inschrijvingen zijn binnengekomen, wordt een opstartavond georganiseerd. Hier kan je extra uitleg over het BIN verwachten, inclusief een criminaliteitsanalyse.

Coördinator en stuurgroep
Elk BIN heeft een coördinator nodig. Vaak wordt de initiatiefnemer van het BIN ook de coördinator en laat deze persoon zich ondersteunen door andere buurtbewoners (namelijk een stuurgroep). Als coördinator voer je meerdere taken uit. Zo deel je de informatiebrieven uit in de wijk, ontvang je de inschrijvingen van de buurtbewoners en ben je het aanspreekpunt voor de BIN-leden die met vragen zitten.

Aanvraag nieuw BIN en Inschrijven
Surf naar de website www.hasselt.be/BIN. Klik op “aanvraag nieuw BIN” als je een buurtinformatienetwerk wilt oprichten. Is er al een BIN actief in jouw wijk en wil je lid worden? Klik dan op het betreffende BIN. Vervolgens kom je het inschrijvingsformulier tegen.

Contact