Stadsarchief

Welkom

Het stadsarchief is het archief van en voor de Hasselaren. Wij hebben twee belangrijke kerntaken:

 • We bewaren en beheren de dossiers van de stedelijke administratie.
 • We fungeren als het geheugen van Hasselt door zorg te dragen voor archieven van verenigingen, families, personen en lokale bedrijven van Hasselt en de fusiegemeentes.

Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van jouw stad? Dan ben je in het stadsarchief aan het juiste adres! Je kan er terecht voor:

 • historisch onderzoek naar Hasselt (van de 19de eeuw tot de dag van vandaag)
 • de archieven van Kuringen, Kermt, Spalbeek, Stevoort, Wimmertingen, Sint-Lambrechts-Herk en Stokrooie voor de fusie
 • de archieven van de voorgangers van het OCMW
 • de archieven van verenigingen en families die onze stad kleur hebben gegeven, zoals Initia Handbal en volleybal, Paule Nolens en de familie Stellingwerff.
 • collectie doodsprentjes en doodsbrieven en uiteraard in de registers van burgerlijke stand en bevolking.
 • beeldmateriaal die de geschiedenis van de stad documenteren: foto’s, prentkaarten, affiches, plannen en kaarten.
 • de krantencollectie Hasselt en Limburg van 1856-1965. Voor het Ancien Regime archief van Hasselt en de fusiegemeentes kan je terecht in het Rijksarchief.

Voor wie

Iedereen is welkom! Historici, genealogen, studenten en geïnteresseerden in Hasselts erfgoed.

Ook digitaal

Je bent welkom om zelf opzoekingen te doen in onze leeszaal. Dat kan tijdens onze openingsuren of door op voorhand een afspraak te maken. Wij leggen de stukken die je wil raadplegen graag voor je klaar. We zetten daarnaast maximaal in op digitale dienstverlening. Bezorg ons je vragen en wij bezorgen jou de informatie digitaal.

 

Archief in tijden van corona

We zetten maximaal in op digitale dienstverlening! Bezorg ons je vragen en wij bezorgen jou de informatie digitaal. Vanaf 24 juni kan je ook opnieuw terecht in de leeszaal van het stadsarchief, enkel op afspraak. Je bent van harte welkom, maar we houden het ook in deze fase van de pandemie graag veilig. Daarom vragen we je om onderstaande maatregelen te respecteren:


Algemeen

Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: verkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging van temperatuur. Blijf thuis als een huisgenoot een van deze klachten heeft. Houd 1,5 meter afstand, zowel binnen als buiten het archief. Schud geen handen.

Leeszaalbezoek

Enkel op afspraak, op maandag-, dinsdag-, donderdag- en vrijdagvoormiddag tussen 09.00-12.30 uur: afspraak ten laatste de werkdag ervoor aanvragen, als je op een maandag wil komen twee werkdagen op voorhand. Dat kan telefonisch op 011/23 98 75 of via mail naar stadsarchief@hasselt.be Je afspraak staat enkel vast nadat je een bevestiging van ons hebt gekregen. De stukken die je wil raadplegen, moet je op voorhand aanvragen. Wij zorgen ervoor dat ze klaarliggen. Bijkomende archiefstukken opvragen ter plaatse is niet mogelijk. 

Er worden maximaal drie bezoekers per voormiddag toegelaten. Draag een mondmasker.  Handen wassen/ontsmetten bij het binnenkomen is verplicht. Lockers zijn gesloten, neem enkel de hoogstnoodzakelijke benodigdheden mee naar binnen. Breng zelf pen/potlood en papier of laptop mee. Geef bij je aanvraag aan of je de leeszaalcomputer wil gebruiken. Zo ben je zeker van je plekje.

Beperk het leeszaalbezoek tot 1 persoon per onderzoek. Neem enkel de tijd die je nodig hebt voor je onderzoek. 

Geef geen geraadpleegde stukken door aan een andere bezoeker, maar leg ze na raadpleging in de daarvoor voorziene bak. Deze stukken zijn pas na 72 uur terug raadpleegbaar voor andere bezoekers.

Volg altijd de aanwijzingen van de medewerkers op.  
 

Kostprijs

Gratis
Je betaalt 0,15 euro voor een A4 kopie en 0,25 euro voor een A3.

Zelf bijdragen aan de collectie van het stadsarchief?

Heb je mooie foto’s, postkaarten, affiches, doodsbrieven… of archieven, die waardevol zijn voor de geschiedenis van onze stad of haar deelgemeenten? Wil je deze stukken met andere geïnteresseerden delen en voor toekomstige generaties bewaren? Dan kan je deze stukken schenken aan/in bewaring geven bij het stadsarchief. Ook het door ons laten inscannen van materiaal voor onze digitale collectie is een optie. Contacteer ons gerust om de opties te bekijken!

De levens en verhalen van inwoners zijn het peper en zout van die geschiedenis. Mensen denken misschien dat deze verhalen enkel interessant zijn voor hun eigen familie, maar hun belang is veel groter dan dat. Het stadsarchief van Hasselt is daarom bijzonder geïnteresseerd in familiearchieven uit Groot-Hasselt.

We ontvingen recent schenkingen van de Hasseltse families Willems, Iven, Mas, Dubois en Vanberghen. Dat leverde erg divers materiaal op. Van brieven, foto's, doodsprentjes, officiële stukken, dagboeken, albums, kasboeken, registers, facturen met briefhoofden van Hasseltse firma's tot naamkaartjes. Telkens bezitten ze een schat aan informatie en ze getuigen van de dynamiek in de stad. Foto's en verhalen van soms verdwenen verenigingen schetsen een beeld van het sociale weefsel. Op oude foto's zijn vaak prachtige zichten van de stad te zien.

Het stadsarchief doet daarom een warme oproep aan de Hasselaren om hun zolders of kasten te verkennen en hun materiaal aan het stadsarchief te schenken. Je kan het materiaal ook laten inscannen in het stadsarchief, dan krijg je de originele stukken gewoon weer mee naar huis.

Hoe inleveren? (Corona-archief)

 • Mail je digitaal materiaal naar stadsarchief@hasselt.be. Gaat het om zware of grote bestanden? Gebruik dan de gratis versie van We Transfer (https://wetransfer.com/)
 • In je mail vermeld je duidelijk dat je de voorwaarden gelezen hebt en ermee akkoord gaat.
 • Persoonlijke overhandiging kan ook, maar uiteraard pas nadat de maatregelen worden opgeheven. Maar laat ons gerust al weten wat je zou willen overmaken door ons te mailen via stadsarchief@hasselt.be.

Voorwaarden

 • Je schenkt de foto(’s)/film(s)/teksten aan Stad Hasselt, waarna ze bewaard worden door het Stadsarchief van Hasselt (SAH); De bewaring en de verwerking van het materiaal gebeurt door het Stadsarchief van Hasselt. Doelstelling is een Corona-archief aan te leggen, zodat de impact van deze crisis op de Hasselaren wordt gedocumenteerd en deze informatie wordt bewaard en beschikbaar wordt gemaakt voor historisch onderzoek in de toekomst.
 • Je verklaart dat je zelf de maker bent van de foto(’s)/film(s)/teksten en dat er geen andere rechthebbenden zijn;
 • Door je foto(’s)/films/teksten te schenken aan Stad Hasselt, draag je het auteursrecht van deze foto(’s)/films/teksten over aan de Stad Hasselt. Dat houdt ook in dat de Stad Hasselt het recht verkrijgt om deze foto(’s)/film(s)/teksten op te nemen in de collectie van het Stadsarchief van Hasselt en te gebruiken voor alle mogelijke doeleinden, waaronder in de toekomst publicatie op een digitaal platform van het Stadsarchief van Hasselt, mits vermelding van de auteursnaam;
 • Je voorziet het Stadsarchief van Hasselt van de gevraagde informatie over de foto(’s)/film(s)/teksten;
 • Het Stadsarchief van Hasselt behoudt zich het recht voor om de foto(’s)/films/teksten niet te bewaren en/of niet te publiceren;
 • Als schenker geef je aan het Stadsarchief van Hasselt de toestemming om de persoonsgegevens m.b.t. de foto('s)/film(s)/teksten op te slaan en te publiceren, met uitzondering van het e-mailadres;
 • Wanneer je foto(‘s)/film(‘s) schenkt, verklaar je dat eventuele personen op het beeld ofwel genoemd in de persoonsgegevens ermee akkoord gaan dat je deze beelden en gegevens schenkt aan het Stadsarchief van Hasselt;
 • Je mag uiteraard zelf ook nog steeds de geschonken foto(’s)/film(‘s)/teksten blijven gebruiken en verspreiden;

Contact