Stadsarchief

Welkom

Het stadsarchief is het archief van en voor de Hasselaren. Wij hebben twee belangrijke kerntaken:

  • We bewaren en beheren de dossiers van de stedelijke administratie.
  • We fungeren als het geheugen van Hasselt door zorg te dragen voor archieven van verenigingen, families, personen en lokale bedrijven van Hasselt en de fusiegemeentes.

Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van jouw stad? Vraag je je af hoe de inwoners van Kuringen WO I doormaakten? Ben je geïnteresseerd in de armen-en ziekenzorg in de 19de eeuw? Wil je meer te weten komen over je voorouders? Dan ben je in het stadsarchief aan het juiste adres!

Je kan er terecht voor historisch onderzoek naar Hasselt (van de 19de eeuw tot de dag van vandaag), de archieven van Kuringen, Kermt, Spalbeek, Stevoort, Wimmertingen, Sint-Lambrechts-Herk en Stokrooie voor de fusie, de archieven van de voorgangers van het OCMW, maar ook de archieven van verenigingen en families die onze stad kleur hebben gegeven, zoals Initia Handbal en volleybal, Paule Nolens en de familie Stellingwerff. Genealogen vinden ongetwijfeld hun gading in onze collectie doodsprentjes en doodsbrieven en uiteraard in de registers van burgerlijke stand en bevolking. Daarnaast kan je snuisteren in onze rijke collecties beeldmateriaal die de geschiedenis van de stad documenteren: foto’s, prentkaarten, affiches, plannen en kaarten. De krantencollectie is eveneens een aanrader voor wie graag grasduint in de gebeurtenissen in Hasselt en Limburg van 1856-1965. Voor het Ancien Regime archief van Hasselt en de fusiegemeentes kan je terecht in het Rijksarchief.
 

Ook digitaal

Je bent welkom om zelf opzoekingen te doen in onze leeszaal. Dat kan tijdens onze openingsuren of door op voorhand een afspraak te maken. Wij leggen de stukken die je wil raadplegen graag voor je klaar. We zetten daarnaast maximaal in op digitale dienstverlening. Bezorg ons je vragen en wij bezorgen jou de informatie digitaal.

Voor wie

Iedereen is welkom! Historici, genealogen, studenten en geïnteresseerden in Hasselts erfgoed.

Kostprijs

Gratis
Je betaalt 0,15 euro voor een A4 kopie en 0,25 euro voor een A3.

Zelf bijdragen aan de collectie van het stadsarchief?

Heb je mooie foto’s, postkaarten, affiches, doodsbrieven… of archieven, die waardevol zijn voor de geschiedenis van onze stad of haar deelgemeenten? Wil je deze stukken met andere geïnteresseerden delen en voor toekomstige generaties bewaren? Dan kan je deze stukken schenken aan/in bewaring geven bij het stadsarchief. Ook het door ons laten inscannen van materiaal voor onze digitale collectie is een optie. Contacteer ons gerust om de opties te bekijken!

Contact