Een kind erkennen

Een kind erkennen

Wat

Getrouwd?

Jullie pasgeboren kindje krijgt automatisch de partner van de moeder als vader of als meemoeder. Je hoeft geen verklaring af te leggen.

Niet getrouwd?

Verklaar dat je een band als vader of (mee)moeder met het kindje hebt. Zo krijg je dezelfde rechten en plichten als je partner. De ambtenaar van de Burgerlijke Stand noteert jouw verklaring in een erkenningsakte. 


Meemoeder
Is het kind geboren voor 1 januari 2015 en je hebt het nog niet geadopteerd? Dan kun je het als (on)gehuwde meemoeder erkennen. Dat kan ook als je een adoptieprocedure voor het kind van je partner volgt. Door je erkenning stopt de adoptieprocedure.

Voorwaarden

Je hebt de toestemming nodig van:

  • de moeder bij de erkenning van een minderjarig en niet-ontvoogd kind
  • de moeder en het kind, als het kind ouder is dan 12 jaar
  • het kind, als het meerderjarig of minderjarig ontvoogd is. De toestemming van de moeder is dan overbodig.

Hoe aanvragen

Wanneer

  • optie 1: vóór de geboorte, zodra je een attest van je huisdokter of gynaecoloog ontvangt.
  • optie 2: na de geboorte, zonder tijdslimiet

Procedure
Bel op voorhand even naar de dienst Burgerlijke Stand van je woonplaats of geboorteplaats van het kind. Dan vragen wij alvast jullie geboorteaktes en andere documenten op. Dat bespaart heel wat tijd. Kom vervolgens samen met je partner naar de dienst Burgerlijke Stand. Opgelet! Vanaf 5/02/2018 werken we 's namiddags op afspraak.


Is de vader of de moeder getrouwd met een andere partner? Dan wordt die echtgenoot of echtgenote op de hoogte gebracht door de dienst Burgerlijke Stand.

Meebrengen

Identiteitskaarten

Kostprijs

Gratis