Aangifte geboorte

Aangifte geboorte

Wat

Proficiat met de geboorte van je kindje! Doe binnen vijftien dagen na de bevalling aangifte bij de dienst Burgerlijke Stand in de gemeente waar je kindje is geboren. Daar registreert een ambtenaar de naam, de geboortedatum en de geboorteplaats van je baby. Zo weten alle instanties officieel dat ze een nieuw Hasselaartje mogen verwelkomen.

Hoe aangeven

Stap 1: kies het juiste moment om aangifte te doen. Doe de aangifte binnen 15 dagen ná de geboortedag – zaterdagen, zondagen en wettelijke feestdagen inbegrepen. Valt de 15de dag in het weekend of op een feestdag? Dan heb je tijd tot de eerstvolgende werkdag.

Stap 2: kom als moeder, meemoeder, vader of allebei naar de dienst Burgerlijke stand en vul samen met de ambtenaar de documenten in. Opgelet! Vanaf 5/02/2018 werken we 's namiddags op afspraak.

 • Kom je als vader of als meemoeder je kindje alleen aangeven?
  Er zijn twee voorwaarden om als vader of als meemoeder alleen de geboorte aan te kunnen geven:
  • Je bent getrouwd met de moeder van je kind en je woont op hetzelfde adres.
  • Je hebt het kind voor de geboorte erkend. Tijdens de geboorteaangifte kun je de erkenning ook nog doorgeven. Maar dan moet de moeder van het kind ook aanwezig zijn. Als je de erkenning vooraf doorgeeft, kun je de geboorteaangifte alleen doen.
 • Zijn jullie niet getrouwd OF wél getrouwd maar niet samenwonend, bel dan zo snel mogelijk naar de dienst Burgerlijke stand op het nummer 011 23 95 24. Na jouw telefoontje verzamelen wij alle verplichte documenten uit de andere gemeenten.

Stap 3: je krijgt er de geboortebewijzen, die je nodig hebt voor je kinderbijslag en de inschrijving van je kindje bij het ziekenfonds.

Meebrengen

 • medisch geboorteattest
 • identiteitskaarten van de moeder van het kindje en de vader of de meemoeder
 • het trouwboekje of de akte van erkenning als je die erkenning voor de geboorte regelde
 • volledig ingevuld én ondertekend document ‘verklaring naamkeuze’

Kostprijs

Gratis