Ciné Solidair - Filmfestival

Vanaf 17 december strijkt het filmfestival Ciné Solidair opnieuw neer in Hasselt. Na het succes van de online editie vorig jaar vindt het festival dit jaar plaats in een echte filmzaal. Zeven avonden kan je kennis maken met documentaires uit binnen-en buitenland die met een kritische blik naar de samenleving kijken. Er werd een programma uitgewerkt van tien films die stof geven tot nadenken en je geest verscherpen.

cinesolidair

Programma

De openingsfilm van het festival, het internationaal gelauwerde African Apocalypse, neemt je mee naar het donkere koloniale verleden van Afrika in het spoor van een moordzuchtige koloniaal. Het is een verhaal van verdrukking en vernieling, maar ook van verzet en hoop voor de toekomst. Kolonialisme is maar één van de thema’s die aan bod komen, er is ook aandacht voor vrouwenrechten, eerlijke handel, gendergelijkheid, vluchtelingen en de multiculturele samenleving.

Die laatste heeft meester Bachmann in microformaat in zijn klas: zijn leerlingen komen samen uit meer dan 12 landen. In het magistrale epos Mr. Bachmann and his class, goed voor de Zilveren Beer én de Publieksprijs op het Filmfestival van Berlijn, blijkt dat er meer is dat hen verenigt dan wat hen verdeelt. En het verenigen van mensen, dat is net wat Ciné Solidair wil doen met deze nieuwe editie.

Ciné Solidair gaat van start op 17 december in Cinema ZED Hasselt met de African Apocalypse. Toekomstig schepen van internationale solidariteit Nele Kelchtermans zal het festival plechtig openen. Bij een heel aantal vertoningen is er ook een nabespreking voorzien. Onder meer regisseur Volcan Üce van de film ALL-IN (27/12) en Ike Bertels van Desert Paradise (28/12), staan je na de vertoning graag te woord.
 

Praktisch

Ciné Solidair
van 17 dec t/m 30 dec,
films om 17u en/of 20u
Cinema ZED / De Nieuwe Zaal, Maastrichterstraat
€ 5 per film

Alle films zijn ook tijdelijk online te bekijken via www.dalton.be, voor € 5 van 17/12 t/m 9/1