Een propere stad met … vuilnisbakken op de juiste plaats

Waarom is dit vuilnisbakkenplan opgesteld?

  1. Om uit te leggen waarom er op bepaalde plekken juist wel of geen vuilnisbak wordt geplaatst.
  2. Om zwerfvuil en sluikstort tegen te gaan.
  3. Om de vuilnisbakken efficiënt in te zetten. Het lijkt misschien logisch dat hoe meer vuilnisbakken er zijn, hoe minder afval er op straat ligt. Maar helaas geldt hier de omgekeerde logica. Soms werken te veel vuilnisbakken of vuilnisbakken op bepaalde plekken averechts en trekt dit juist sluikstort en zwerfvuil aan.

Op welke locaties plaatsen we vuilnisbakken?

We plaatsen vuilnisbakken in straten en wijken op basis van:

  • metingen op de locaties via een app gebruikt door onze reinigingsdiensten
  • meldingen rond overlast van zwerfvuil en sluikstort
  • analyse van de soort passage (voetgangers, fietsers, inwoners, schoolgaande jeugd, auto’s, …) die in deze straat of wijk langskomt.

Op die manier weten we welke specifieke noden er zijn in dat bepaald gebied.

Metingen via een app: hoe werkt dat precies?

  • Onze medewerkers van de dienst Reiniging hebben één jaar lang alle vuilnisbakken in de stad nauwgezet gemonitord via een app. Hier werd bijgehouden hoe vaak er sluikstort werd geplaatst, hoe vaak de vuilnisbak vol zat en hoeveel tijd het kostte om deze vuilnisbak te ledigen en te onderhouden.
  • Op basis van deze info, heeft de reinigingsdienst een ‘vuilnisbakkenplan’ of een plan van aanpak opgesteld om de noden in deze buurt in te vullen. Het plan van aanpak geeft duidelijke criteria weer waar er juist wel of juist niet vuilnisbakken zouden geplaatst moeten worden.
vuilnis

Analyse van de soort passage

We plaatsen vuilnisbakken in gebieden waar heel veel voetgangers en fietsers op drukbezochte plekken voorbijkomen. Denk aan een bushalte, speeltuin, winkel wandelstraat, plein, markt... We willen dat zij optimaal gebruik kunnen maken van de vuilnisbakken om iets kleins weg te gooien wat ze op dat moment bij zich hebben (een leeg blikje, wikkel van snoep, kauwgom, broodzakje, …). Het is niet de bedoeling om in elke woonwijk een gelijkaardig vuilnisbakkenplan uit te voeren. Iedere Hasselaar treedt hierop zoals een goede huisvader en ziet er op toe dat er geen vuilnis wordt achtergelaten.
 

Soort vuilnisbakken

Bij elke locatie plaatsen we een ander type vuilnisbak. Zo plaatsen we bijvoorbeeld binnen de kleine ring en de Blauwe Boulevard 160 liter vuilnisbakken waar passanten en bezoekers zowel hun PMD als hun restafval kwijt kunnen. Binnen de grote ring en aan de buitenkant van parken plaatsen we dan weer grotere vuilnisbakken.

Geen vuilnisbak aan natuurgebieden

Opgelet, we plaatsen soms bewust geen vuilnisbakken met een goede reden. In natuurgebieden willen we de mensen zoveel mogelijk aanmoedigen om hun vuil mee te nemen en niets achter te laten. Zeker niet in zones waar er weinig passage is. Hierdoor worden er op sommige plekken geen vuilnisbakken geplaatst omdat onderzoek heeft aangetoond dat hierdoor het risico op sluikstorten in natuurgebied wordt vergroot. Ook worden sommige gebieden beheerd door externen, hierdoor is de stad niet gemachtigd om vuilnisbakken te plaatsen. Zo worden er ook geen vuilnisbakken dichtbij een waterloop geplaatst. Ook hier is er een verhoogd risico dat er dan meer afval in de waterloop terechtkomt in plaats van in de vuilnisbak.

Vraag, klacht of melding