Titel

Reispas

Reispas

Wat

 1. Buiten de EU
  Reis je naar een land buiten de Europese Unie? De kans is heel groot dat je daarvoor een internationaal paspoort nodig hebt. Net zoals je kind(eren) – hoe jong ook.

  Verplichte documenten per reisbestemming
  Soms is een paspoort niet voldoende. Dan moet je ook een visum of een inentingsbewijs hebben om het land binnen te mogen. Vraag aan je reisagent of ambassadeur welke documenten je moet aanvragen. Of… raadpleeg de overzichtelijke lijst op basis van jouw reisbestemming.

 2. Binnen de EU
  Je Belgische identiteitskaart (eID) volstaat om naar een ander Europees land te reizen. Tenminste als je niet langer dan drie maanden blijft. Gaan je kinderen jonger dan 12 jaar mee? Dan hebben ze een Kids-ID nodig.

Reispasregels
Jouw reispas is zeven jaar geldig, die van je minderjarige kinderen maar 5 jaar. Verloopt die termijn? Dan moet je een nieuwe aanvragen: verlengen gaat niet. Verlies je een reispas die nog geldig is? Doe dan aangifte bij de politie.

Hoe aanvragen

Kom persoonlijk langs bij de dienst Bevolking. Een minderjarige brengt voor zijn aanvraag één van de ouders (met het ouderlijke gezag) of een voogd mee. Na een week haal jij of iemand anders de reispas op, nadat je het ontvangstbewijs van de aanvraag hebt getoond.

Sneller nodig?
Als je geen week kan wachten op je reispas, kan je kiezen voor een duurdere spoedprocedure van 24 uur. Daarvoor moet je aanvraag ten laatste op donderdagmiddag vóór 14 uur binnen zijn. Want in het weekend is er niemand om je pas af te leveren.

Kostprijs

 • 85 euro (standaardprocedure van een week voor een meerderjarige)
 • 255 euro (spoedprocedure van 24 uur voor een meerderjarige)
 • 50 euro (standaardprocedure van een week voor een -18-jarige)
 • 215 euro (spoedprocedure van 24 uur voor een -18-jarige)

Betaal je reispas cash of met bancontact.

Meebrengen

 • 1 recente pasfoto die voldoet aan de wettelijke eisen
 • identiteitskaart
 • vorige reispas of een verliesbewijs van de politie