Ondernemers getuigen

Hernieuwbaar hassetl testimonial 1

Redactiebureau Palindroom

Redactiebureau Palindroom, met zaakvoerder Rik Neven, is een trotse ambassadeur van Hernieuwbaar Hasselt. Palindroom is eerder de trotse, kleine garnaal van de ambassadeurs. Met Palindroom willen we als Stad duidelijk maken dat hoe groot of klein een engagement ook is, elk steentje draagt bij aan onze ambitie. Kom te weten wat Palindroom ondernam om mee de stap te zetten.

Palindroom wil een zo duurzaam mogelijk bedrijf zijn en probeert hier op verschillende manieren aan te werken. Eerst en vooral zijn ze al sinds lang voor de coronacrisis echte voorvechters van thuiswerk. Thuiswerk zorgt voor minder onnodige verplaatsingen, minder files, en dus minder vervuiling. Daarnaast probeert het redactiebureau continu de juiste keuze te maken in leveranciers en steeds voor de dichtstbijzijnde te kiezen. Sinds een paar jaar zijn ze ook overgeschakeld op groene stroom van Eneco. Via energie.be was het heel makkelijk om de interessantste, groene leverancier te vinden. Voldoende info en raad vragen is key.

 

 

JBC

Ook JBC, met communicatie en PR officer Katrien Van Grunderbeeck, is een trotse ambassadeur van Hernieuwbaar Hasselt. JBC en duurzaamheid zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Enerzijds zit de duurzaamheidsambitie sterk in het bedrijf en in het beleid, anderzijds omwille van de kostenefficiëntie-oefening die ze willen maken. JBC is als ambassadeur een interessant voorbeeld voor mainstream KMO’s die huurpanden bezitten.

Hernieuwbaar Hasselt JBC

In de JBC-winkels en JBC-magazijnen is er van alles veranderd na een grote energieanalyse: ledverlichting, deuren gesloten houden in plaats van een warmtegordijn, overschakeling op groene stroom en een monitorsysteem om lichtverbruik, verwarming en algemeen energieverbruik tijdens dal -en piekuren te controleren en optimaliseren. Daarnaast zorgt JBC ook voor laadpalen op de parkings en zorgt warmterecuperatie voor warm water. Op HQ hebben ze zonnepanelen maar winkels zijn meestal huurpanden, wat voor juridische kwesties zorgt. Dit is dus een volgend werkpunt van JBC: hoe kan er druk gezet worden op verhuurders?

 

 

Hernieuwbaar Hasselt Jessa

Jessa Ziekenhuis

Ook het Jessa Ziekenhuis is, met projectingenieur Karl Zwinnen, trotse ambassadeur van Hernieuwbaar Hasselt. Het Jessa Ziekenhuis is een echt testlabo te noemen op vlak van duurzaamheid en innovatie. Vijf jaar geleden heeft het ziekenhuis er bewust voor gekozen om als een duurzaam bedrijf te gaan ondernemen, wat voor meer budget zorgde. Dit resulteert in heel wat engagement op vier domeinen: verwarming, koeling, verluchting en logistiek.

De visie van het Jessa Ziekenhuis is de volgende: kijk eerst naar je verbruik en hoe je dit kan reduceren of groener kan maken, focus dan pas op het opwekken van energie. Eerst en vooral is het Jessa Ziekenhuis omgeschakeld naar groene stroom via hun lidmaatschap bij HospiLim, een overlegplatform van ziekenhuizen en centra. Daarnaast zorgde een energiescan voor een optimalisatie van verbruik, wat een investering was die zichzelf terugbetaalde na 3 jaar. Ook wordt koud en warm water aan mekaar gekoppeld en zo kan condens gerecupereerd worden nadat het nat gemaakt wordt. Dit maakt koelsystemen in het ziekenhuis overbodig! Ook speciale recuperatiesystemen zorgen ervoor dat warme lucht niet naar buiten moet, maar voor 100% omgezet wordt naar verse lucht.