Wist je dat je heel wat zaken, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7, makkelijk kan regelen via je Hasselt-app, computer of smartphone. Fysiek langskomen is dus vaak overbodig.

Info voor vluchtelingen uit Oekraïne

Door de crisis in Oekraïne zijn honderdduizenden mensen op de vlucht. Ook ons land verwelkomt heel wat van deze vluchtelingen. Maar hoe gaat die opvang juist in zijn werk? Het Agentschap Integratie & Inburgering maakte een overzicht van de reis- en verblijfsmogelijkheden en de rechtspositie van personen uit Oekraïne in België. Dit overzicht wordt geactualiseerd op basis van nieuwe info.

 

Informatie voor Oekraïense vluchtelingen

Інформація для біженців з України

 

Heb je vragen over je verblijf in België, je vindt heel wat informatie via deze link.

Якщо у вас виникли запитання щодо вашого перебування в Бельгії, ви знайдете багато інформації за цим посиланням.

 

Wens je tijdelijke bescherming aan te vragen? Lees dan deze brochure.

Ви бажаєте подати заяву на тимчасовий захист? Тоді прочитайте цю брошуру.

Aankomstverklaring en A-kaart

De Europese Unie heeft het bijzonder statuut 'Tijdelijk Ontheemde' geactiveerd. Dit betekent dat je als vluchteling uit Oekraïne geen verzoek om internationale bescherming (voordien asielaanvraag) moet indienen om hier bescherming te krijgen.

  • Na een registratie met screening in Brussel krijg je tijdelijke bescherming in ons land. Concreet krijg je een elektronische A-kaart voor 1 jaar (verlengbaar) aanvragen. Met die A-kaart verkrijg je alle rechten zoals andere legaal verblijvende vreemdelingen (onder andere equivalent leefloon, aansluiting ziekteverzekering, toegang arbeidsmarkt, Groeipakket, enz.).
  • Vanaf 04/01/2024 kan je de verlenging van die A-kaart aanvragen.  Hiervoor is het nodig om een afspraak te maken. A-kaarten kunnen vanaf dan verlengd worden tot 4 maart 2025. Voor 04/01/2024 zijn verlengingen niet mogelijk.
  • In afwachting van je registratie kan je al een aankomstverklaring uitvoeren in Hasselt. Dit is niet verplicht, maar dekt wel jouw aanwezigheid op Belgisch grondgebied tot je een attest van tijdelijke bescherming hebt.

Hulp

Op de website www.info-ukraine.be kan je terecht voor meer informatie van de verschillende overheidsinstanties die hulpverlening op poten zetten. 

Wilt u helpen? Kunt u zelf mensen onderdak bieden? Of wil u weten wat Vlaanderen allemaal doet? Op www.vlaanderen.be/vlaanderen-helpt-oekraine/burgers-helpen-oekraine vindt u alle informatie.