Honden

Als hondenvriendelijke stad bieden we jouw viervoeter graag verschillende bewegingsmogelijkheden aan. Zo vind je in Hasselt verschillende types omheinde renplaatsen en losloopzones. Je hond kan er even van de leiband en naar hartenlust rondsnuffelen of contact leggen met andere honden. Ook in onze natuur- en recreatiegebieden zijn honden welkom. Dit op voorwaarde dat je jouw viervoeter aan de leiband houdt. Zo hinderen ze geen andere bezoekers of dieren. Zowel onze natuur- en recreatiegebieden als onze losloopzones doen geen dienst als hondentoilet. Ruim er net als op het openbaar domein hondenpoep op. Ons politiereglement verplicht baasjes om hondenpoep op te ruimen en steeds hondenpoepzakjes bij te hebben. Daarnaast ben je ook aansprakelijk voor je hond en zijn gedrag.

Hondenloslaatplaats

Binnen een omheinde loslaatplaats mag je hond vrij rondlopen en spelen. Het vormen ontmoetingsplaatsen voor zowel baasjes als viervoeters. Wil je een losloopplaats betreden waar al een andere hond aanwezig is? Vraag het baasje dan eerst om goedkeuring om conflicten te vermijden. Niet alle honden zijn immers sociaal of gelijkaardig van karakter. Je kan jouw hond hier wel in trainen.

Hondenrenplaats

Een renplaats is een grote omheinde zone waar je hond vrij mag rondlopen en echt al zijn energie kwijt kan. Ze liggen aan de rand van grote natuur- of recreatiegebieden. Zo kan je viervoeter na het uitrazen nog een wandeling aan de leiband maken. Je vindt een renplaats in Kermt en één in Herkenrode. Wil je een renplaats betreden waar al een andere hond aanwezig is? Vraag het baasje dan eerst om goedkeuring om conflicten te vermijden. Niet alle honden zijn immers sociaal of gelijkaardig van karakter. Je kan jouw hond hier wel in trainen.

Zelf een losloopzone aanvragen?

Jaarlijks proberen we onze hondenvoorzieningen verder uit te breiden. Ken je zelf een goed locatie voor een loslaat- of renplaats? Laat het ons dan weten via onderstaand formulier. Elke aanvraag wordt beoordeeld op basis van volgende criteria:
•    Bevolkingsdichtheid in de wijk;
•    Aanwezigheid van appartementen en hoogbouw;
•    Mate van verharding en verstedelijking van de wijk;
•    Het draagvlak en de behoefte voor een nieuwe weide;
•    De afstand tot bestaande losloopzones;
•    De beschikbare publieke ruimte.

Wordt de door jouw voorgestelde locatie positief beoordeeld, dan nemen we deze op in onze lijst met nog aan te leggen losloopzones en renplaatsen. De termijn waarbinnen we jouw voorstel realiseren is afhankelijk van het beschikbare budget, de hoeveelheid aanvragen en het draagvlak in de buurt.

Momenteel bevat de lijst met nog aan te leggen loslaat- en renplaatsen volgende locaties (in willekeurige volgorde): Disselwijk, Nieuwveld, Godsheide centrum, Beukenhof, Park Kapermolen, Rode Rokwijk, Ter Hilst, omgeving Rietstraat-Waterleliestraat, omgeving Sint-Amandusstraat, omgeving Sint-Martinusplein, omgeving kerk Stevoort - Broekstraat, omgeving Ekkelgaarden, Rattenplein, Demerpark (Blauwe Boulevard). Verder onderzoeken we de aanleg van een losloopzone met vijver en een wandelbos waar je hond vrij mag rondlopen.

Persoonsgegevens
Onder welke hoedanigheid doe je de aanvraag?
Onder welke hoedanigheid doe je de aanvraag?
Locatie
Het dichtstbijzijnde adres van mijn voorstel is
Maximaal 2 bestanden.
256 MB limiet.
Toegestane types: jpg jpeg pdf.

Privacy

De stad Hasselt zal de gegevens die ze van jou ontvangt enkel en alleen gebruiken in het kader van deze aanvraag en geeft ze alleen door aan derden als dat nodig is voor de afhandeling van je vraag. We bewaren ze niet langer dan nodig voor dit doeleinde. Meer informatie over hoe de stad omgaat met je persoonsgegevens kan je terugvinden in de privacyverklaring

Meest gestelde vragen over honden

In onze brochure Hasselt houdt van dieren geven we je een duidelijk antwoord op de meest gestelde vragen over honden.

Dierenstrooibos

Moest je afscheid nemen van jouw trouwe viervoeter en wil je hem een serene laatste rustplaats geven? Dan kan je jouw dier na crematie uitstrooien in het dierenstrooibos in Kiewit.

Lees meer over ons dierenstrooibos

Noodopopvang voor dieren van kansarmen

‘Baas&Beest’ organiseert noodopvang voor dieren. Kan je tijdelijk niet voor je dier zorgen en geen pensionopvang betalen? Neem dan contact met hen op. ‘Baas&Beest’ gaat dan op zoek naar een oplossing bij jouw thuis, gastgezinnen of een pension in de buurt.

Lees meer over dit initiatief

Melden van dierenverwaarlozing

Bij de politie Limburg Regio Hoofdstad houdt één inspecteur zich voltijds bezig met het welzijn van dieren. Heb je gegronde aanwijzingen dat een dier verwaarloosd of mishandeld wordt? Meld dit dan. Je kan er ook terecht met vragen over dierenwelzijn.

Dierenpolitie Hasselt
Mobiel: 0494 51 63 93
E-mail: pz.lrh.dieren@police.belgium.eu
Voor dringende dieren-problemen bel je naar 101.

Opvang van honden tegen betaling

Vang je geregeld honden op voor een beperkte tijd en tegen vergoeding? Dan moet je erkend zijn als pensionhouder door de dienst Dierenwelzijn Vlaanderen. Ook opvang zonder overnachting wordt beschouwd als een pensionactiviteit en is dus erkenningsplichtig.

Vraag je erkenning aan

Raadpleeg de lijst met erkende pensions

Contact