Honden

Hondenweide

Wist je dat het bij wet verboden is om honden te laten loslopen in natuurgebieden? Onbekende viervoeters kunnen namelijk hinderlijk zijn voor andere bezoekers en dieren in een natuurgebied. Hasselt heeft tal van losloopzones voor honden. Hier kan je je hond veilig laten loslopen. Hij kan er zijn poten strekken en met soortgenoten kennis maken.

Als je hond zijn behoefte doet in de hondenloopzone, moet je dit opruimen. In de buurt is altijd een vuilnisbak te vinden. Een hondenpoepzakje moet het baasje altijd bij zich hebben! Hasselt heeft geen hondentoiletten. Het is dus strikt noodzakelijk dat je de hondenpoep in een hondenloopzone zelf opruimt.

Meest gestelde vragen over honden

In deze brochure geven we je een duidelijk antwoord op de meest gestelde vragen over honden. Je kan de brochure digitaal lezen op issuu.com/StadHasselt of hier downloaden. Veel leesplezier.

  • Ik ga op vakantie. Wat doe ik met mijn huisdier?
  • Mogen hondendrollen in de GFT-container?
  • Wat is een hondenloopzone?
  • Moet ik in Hasselt altijd een hondenpoepzakje op zak hebben als ik met de hond ga wandelen?
  • Mogen Hasseltse honden de hele dag blaffen?
  • Wat moet ik doen als er een onbekende hond in mijn buurt rondzwerft?
  • Wat gebeurt er als ik mijn hond laat loslopen?
  • Moet ik mijn hond laten chippen?
  • Wat moet ik doen als mijn hond weggelopen is?
  • Mijn huisdier is overleden: wat nu?

Dierenstrooibos

Hasselt heeft ook een sereen plekje voor je overleden huisdier.

Ontdek meer over ons dierenstrooibos.

Noodopopvang voor dieren van kansarmen

Binnen ‘Baas&Beest’ ligt in eerste fase de focus op het organiseren van noodopvang. Baasjes die tijdelijk niet voor hun dier kunnen zorgen en geen pensionopvang kunnen betalen, kunnen een aanvraag indienen voor noodopvang. Dit kan bij de baasjes thuis, bij gastgezinnen of een pension uit de buurt. Lees meer

Melden van dierenverwaarlozing

De politie Limburg Regio Hoofdstad heeft een inspecteur die zich voltijds bezig houdt met het welzijn van dieren. Heb je gegronde aanwijzingen dat een dier verwaarloosd of mishandeld wordt? Meld dit dan. Je kan er ook terecht met vragen over dierenwelzijn.

Dierenpolitie Hasselt
Mobiel: 0494 51 63 93
E-mail: pz.lrh.dieren@police.belgium.eu
Voor dringende dieren-problemen bel je naar 101.

Opvang van honden tegen betaling

Vang je geregeld honden op voor een beperkte tijd en tegen vergoeding? Dan moet je erkend zijn als pensionhouder door de dienst Dierenwelzijn Vlaanderen. Ook opvang zonder overnachting wordt beschouwd als een pensionactiviteit en is dus erkenningsplichtig.

Vraag je erkenning aan of raadpleeg de lijst met erkende pensions.

Contact