Circulaire oplossingen voor mode en festivals i.s.m. Luca School of Arts

Nomadic Structures

Hoe kunnen we materialen, expertise en infrastructuur uit regio Hasselt verbinden om product-dienst-systeem combinaties te ontwerpen voor schuil- en zitstructuren op festivals?

Circulair werkt luca

Elke zomer worden er in regio Limburg fantastische festivals georganiseerd waar de festivalbezoekers ook kunnen overnachten op lokale campings. Na de festivals blijft er op die campings heel wat campingmateriaal achter dat nog perfect bruikbaar is. Creazi in Hasselt is de uitdaging aangegaan om deze campingspullen zoals tenten en campingstoelen in te zamelen en opnieuw te verkopen via de Kringwinkel (zie case Kringloopwinkel Okazi). 

Campingmateriaal aanbieden als dienst

In de case study Nomadic Structures willen de product designers van Luca School Of Arts en Okazi vzw nog een stap verder gaan door een businessmodel te ontwikkelen in samenwerking met lokale actoren waarbinnen campingmateriaal niet meer als product maar als dienst wordt aangeboden. De verantwoordelijk voor het opstellen, afbreken, onderhouden en opslagen van de tenten ligt dan niet meer bij de festivalganger maar bij de dienst-aanbieder. 

Producten die ontwikkeld worden voor hergebruik moeten aan heel andere functionele eisen voldoen dan enkel het snel opstellen van de tenten. Prototypes van deze structuren worden momenteel ontwikkeld door de productdesign studenten van de Luca School of Arts.

Circulair werkt luca 2

Custom Activewear

Hoe kan overstock in mode industrie vermeden worden door de productieketen in de textielsector te transformeren van massaproductie naar mass customisation? 

Circulair werkt luca 3

Van massa-productie naar massa personalisatie

Elke seconde wordt het volume van afvalcontainer vol mode producten verbrand of begraven op een stortplaats (Ellen Macarthur Foundation). De textiel en mode sector is momenteel een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Het is een globaal gestructureerd en lineair systeem dat in een snel tempo mode producten reduceert tot afval. Activewear producten zoals sneakers en apparel volgen een massaproductie proces: Ontwerp - productie - consumptie. Omdat collecties elkaar in snel tempo opvolgen heeft de industrie te kampen met veel overstock die geen of weining economische waarden meer heeft. Bijgevolg worden deze producten vaak ongedragen vernietigd of in het beste geval gerecycleerd. Daarom moeten niet enkel de mode producten maar het mode systeem in zijn geheel opnieuw ontworpen worden. Een transitie van massaproductie naar massa personalisatie. 

Eerst ontwerpen, dan verkopen, dan pas produceren

In kader van de Activewear expo in het Modemuseum in Hasselt onderzoeken de productdesigners van Luca School of Arts hoe overstock in modeindustrie vermeden kan worden door de productieketen in de textielsector te transformeren van massaproductie naar mass customisation. Dus eerst ontwerpen, dan verkopen alvorens te produceren. Om een antwoord te formuleren op deze vraagstelling ontwikkelen de productdesignstudenten van de Luca School Of Arts tastbare toekomstscenario’s die het potentieel van Mass Customisation verkennen. De resultaten werden gepresenteerd in het Modemuseum in Hasselt.