Heb jij interesse in vrijwilligerswerk? Kom naar de vrijwilligersbeurs op 21/04 en leer verschillende vrijwilligersorganisaties kennen.

Gerda verwelkomt actieve Hasseltse senioren in Hogevijf

do, 22/02/2024

Sinds jaar en dag vind je Gerda elke maandag en woensdag in het lokaal dienstencentrum Hogevijf. Dat is een centrum voor actieve senioren aan het Stadspark. Zij kunnen er terecht voor leuke en leerrijke activiteiten zoals computerlessen, taalcursussen, yoga, kook- of schilderworkshops én een lekkere maaltijd. Zo houden ze hoofd en lichaam in vorm. Gerda werkt er afwisselend aan het onthaal en in het cafetaria. En dat doet ze met veel enthousiasme!

Gerda
Deel deze pagina:

Vrijwilligen in de genen

Zowat heel haar volwassen leven al is Gerda in de weer als vrijwilliger. Zelf vindt ze dat niet meer dan normaal. “Ik ben van nature behulpzaam. Als ik op straat iemand zie sukkelen of de weg zie zoeken, zal ik altijd hulp aanbieden. Dat ik in mijn vrije tijd anderen bijsta, voelt dus heel natuurlijk aan. Als vrijwilliger werken, dat is in onze familie dan ook heel gewoon. Van thuis uit werd dat gestimuleerd. Mijn vader hielp onder meer bij de Mijnwerkers-Brancardiers.”

In haar jeugdjaren was ze al Chiroleidster, daarna ging ze mee op reis met de CM om zieken te ondersteunen. “Toen dat fysiek te zwaar werd, begeleidde ik familievakanties. Later leerde ik De Boelvaar kennen – n.v.d.r. voormalig Hasselts dienstencentrum – en in 2016 verhuisde ik mee naar dit nieuwe dienstencentrum. Ik vrees nu al voor de dag dat ik moet stoppen. Maar ik geef de microbe alvast door: mijn kleindochter is nu aan de slag bij de jongerenvakanties van Kazou.”

"Vrijwilligerswerk is een manier om je netwerk te verbreden."

- Gerda
Hogevijf_2024-11.jpg

Warme sfeer

Aan het onthaal helpt Gerda bezoekers verder: hen informeren over de lessen, hen inschrijven voor de maaltijden, en zoveel meer. “Ik werk heel graag in de cafetaria, maar het onthaal is nog net iets meer mijn ding. Ik moet ervoor op de hoogte blijven van alles wat er gaande is in het centrum en dat vind ik leuk.” Voor vele senioren is het een grote stap om hier binnen te komen, maar ze worden meteen warm opgevangen door Gerda en haar collega’s. “Of het nu is voor een babbeltje, om nieuwe vrienden te maken, om warm te eten of om wat bij te leren. Ik stel hen graag gerust: je bent niet alleen, je bent hier altijd welkom en wordt ondersteund.”

Theo Decat, die er bijna dagelijks komt lunchen, herkent dat: “Na het overlijden van mijn vrouw, mijn zoon en mijn zus op één jaar tijd, sloeg de eenzaamheid toe. Naar hier komen, voelde in het begin wat vreemd, dat geef ik toe. Maar ik ben blij dat ik hier terechtkon. Stilaan geraak ik er weer bovenop. Het gezelschap doet veel. Alle medewerkers zijn bijzonder vriendelijk en ik heb heel wat nieuwe vrienden gemaakt. Elke middag eten we met een vast groepje aan dezelfde tafel. Lekkere hespenrolletjes of frietjes bijvoorbeeld. Ja, ik ben hier content. Enkel lof voor Hogevijf!”

Appreciatie en flexibiliteit

Als vrijwilliger in Hogevijf ben je nergens toe verplicht. Als je een keer niet kan komen, is dat geen probleem. Alle helpende handen worden geapprecieerd. “Er wordt een planning opgesteld en natuurlijk is het dan wel de bedoeling dat je op de afgesproken tijdstippen aanwezig bent. Maar als je eens niet kan, moet je dat gewoon tijdig laten weten. Dan zoeken ze een oplossing. Die flexibiliteit is wel fijn.”

Volgens Gerda is vrijwilligen in dit dienstencentrum een manier om je netwerk te verbreden. Ideaal als je wat gezelschap of een bezigheid zoekt. “Het voelt niet als werken aan. Maar je bent wel nuttig bezig. Je krijgt bovendien altijd een helder antwoord op vragen en een opleiding voor zaken zoals met de kassa werken. Ja, je wordt hier echt gewaardeerd. Niet voor niets zie je hier heel wat mensen in het vrijwilligersteam openbloeien!”

Interesse in een vrijwilligersopdracht in Hogevijf? Het dienstencentrum zoekt momenteel voornamelijk lesgevers voor o.a. Italiaans, Spaans en bakken. Daarnaast heeft Hogevijf ook nood aan meer vrijwilligers voor het Minder Mobielen-vervoer en voor ondersteuning in de leefruimtes van de woonzorgcentra. Geef je op!

Wil jij ook aan vrijwilligerswerk doen?