Heb jij interesse in vrijwilligerswerk? Kom naar de vrijwilligersbeurs op 21/04 en leer verschillende vrijwilligersorganisaties kennen.

‘Buddy’ Mathijs Beks staat nieuwkomers in Hasselt bij

do, 22/02/2024

Samen naar culturele voorstellingen gaan, wat gaan drinken, sporten… Als ‘buddy’ krijg je er eigenlijk een vriend of vriendin bij. Maar dan wel eentje die als nieuwkomer graag een duik wil nemen in onze Belgische cultuur en Vlaamse taal. Toen Mathijs Beks een vijftal jaar geleden het buddysysteem ontdekte, was hij al vlug overtuigd om zich als vrijwilliger op te geven.

Mathijs
Deel deze pagina:

Door veel te reizen, werd de interesse voor andere culturen gewekt, zo vertelt Mathijs: “Ik zie het buddysysteem als een win-win. Ik help anderen om onze cultuur te leren kennen en onze taal beter te spreken én ik ontmoet zelf nieuwe mensen met andere achtergronden. Het is dus boeiend. Ik haal er veel voldoening uit, zeker als ik zie hoe de persoon openbloeit en zich meer en meer thuis voelt in Hasselt.”

Je opgeven als buddy is eenvoudig. Je doet een aanvraag bij Give A Day en wordt uitgenodigd voor een gesprek. Na kennismaking, matching, goedkeuring en het ondertekenen van een vrijwilligerscontract kan je aan de slag. Vervolgens zoekt men een juiste match voor je op basis van gemeenschappelijke interesses. Het is dan wel de bedoeling dat je met de nieuwkomers altijd Nederlands als voertaal gebruikt. In Vlaanderen stappen we namelijk nogal vlug over op Engels in een gesprek met een anderstalige. Zodra je lid bent, kan je bovendien ook deelnemen aan allerlei interessante infosessies en vormingen van onder meer het Agentschap Integratie en Inburgering.

Leuke én nuttige activiteiten

Er zijn geen strikte richtlijnen over de duur of de frequentie van de afspraken die je met de nieuwkomer maakt, maar natuurlijk wordt er wel van je verwacht dat je de nodige tijd investeert. Mathijs trekt alvast wekelijks minstens twee uur uit voor dit vrijwilligerswerk. “In het verleden begeleidde ik al enkele maanden een Vietnamese doctoraatsstudent. En sinds een viertal weken ben ik de buddy van Dilgeş uit Turkije.”

Dilgeş is erg te spreken over zijn buddy: “Als ik eerder had geweten dat dit systeem bestond, had ik me er al langer voor ingeschreven. Ik woon hier vijf jaar, maar vind het lastig om nieuwe vrienden te maken en dus om Nederlands te praten in het dagelijkse leven. Omdat ik al een hele tijd Nederlandse les volg, is de taal begrijpen meestal geen probleem. Maar ik wil het ook beter spreken. Daarom schreef ik me in.”

Mathijs en Dilgeş spraken al enkele malen af en plannen dat nog meer te doen, zowel voor ontspanning en een fijn gesprek als voor praktische hulp. “Mathijs helpt me mijn weg te vinden in Hasselt. Zo staat er binnenkort een theatervoorstelling in onze agenda. En we zijn allebei wel sportief, dus het plan is om ook samen te gaan zwemmen." In de keuze van de activiteiten ben je als buddy-nieuwkomerteam vrij, maar je krijgt wel ideetjes toegestuurd door de organisatie. Zijn er workshops over taal in de bib of andere relevante opties? Dan krijg je een seintje.

Uiterst gemotiveerd

Het is duidelijk: zowel Mathijs als Dilgeş is erg enthousiast over het buddysysteem. “Als nieuwkomer is het heel handig om op deze manier een netwerk te creëren en de Belgische cultuur écht te leren kennen. Ik zie mijn toekomst dan ook rooskleurig in. Op dit moment werk ik als koerier, maar ik hoop op termijn een andere job te vinden. Ik heb mijn examen Hoogtewerker net afgerond en ik begin binnenkort aan een opleiding Elektriciteit. En hopelijk levert mijn zoektocht naar een nieuw appartement vlug wat op.”

“Mooi om te zien hoe gemotiveerd Dilgeş is”, besluit Mathijs. “Hij wil vooruit en zet zich daar volop voor in, op elk vlak. Dat siert hem!”

vrijetijdsbuddy-39.jpg

"Ik zie het buddysysteem als een win-win: je leert bij over elkaars cultuur en taal."

- Mathijs