Ben je een mantelzorger? Schrijf je in op onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte over mantelzorg bij Hogevijf. 

Zorg vragen, zorg bieden

Dag in dag uit zorgen voor een naaste, weegt na een tijdje door. Misschien ben je zelf niet meer zo mobiel? Of combineer je mantelzorg nog met een reguliere job? Of heb je gewoon af en toe wat ondersteuning bij je mantelzorg nodig om op adem te komen? We zetten de mogelijkheden graag op een rij. Voor wie vervangende zorg wil vragen en/of zelf zorg wil bieden.

Vervangende zorg

Wil je je mantelzorgtaken tijdelijk laten overnemen of laten aanvullen door professionals of vrijwilligers? Dit zijn enkele mogelijkheden voor vervangende zorg of respijtzorg: 

  • Dagopvang in een van onze centra voor dagverzorging, waar je naaste terechtkan voor een aangename dag met zinvolle groepsactiviteiten 
  • Kortverblijf in een van onze woonzorgcentra, waar je naaste enkele weken of maanden verzorgd wordt 
  • Oppas en gezelschapsdiensten 
  • Thuiszorg via Pallion, wanneer het gaat over een palliatieve zorgsituatie
  • Een thuisverpleegkundige kan medische zorgen aan huis bieden, altijd op voorschrift van je huisarts. Vraag advies aan de dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds of aan je huisarts.
  • Is je naaste ongeneeslijk ziek? Dan kan je thuisverpleegkundige instaan voor palliatieve zorg. De focus ligt daarbij – in samenspraak met jou, familieleden en artsen – op comfort behouden of vergroten. Ook Pallion biedt ondersteuning.

Graag meer informatie?

Neem contact op met het seniorenloket

Gezins- en thuiszorg

Gezinszorg
Gezinszorg is er voor iedereen met een zorgbehoefte die zorg of hulp in huis nodig heeft, ongeacht leeftijd of type beperking. Van hulp bij lichte huishoudelijke taken tot persoonlijke hygiëne, boodschappen, koken en administratie. En een luisterend oor op moeilijke momenten. De medewerkers van gezinszorg kunnen overdag, ’s avonds en in het weekend komen. Voor jonge gezinnen bieden ze ook hulp en ondersteuning bij de opvoeding van de kinderen en kraamhulp.


Aanvullende thuiszorg
Voor wie een (tijdelijke) zorgbehoefte heeft en daardoor zelf zijn woning niet meer kan onderhouden, is aanvullende thuiszorg een oplossing. Je huishoudhulp kan poetsen, helpen met was en strijk, of boodschappen doen. Sommige thuiszorgdiensten bieden ook oppashulp. Zo heb je als mantelzorger even tijd voor afspraken, of gewoon voor jezelf. Ook karweihulp – kleine klusjes in je woning of tuin – zit in het aanbod van sommige diensten.  Informeer bij de dienst maatschappelijk werk van jouw ziekenfonds of bij het Seniorenloket.
 

Zelf zorg aanbieden

Mantelzorgpremie 
Sta jij als mantelzorger in voor iemand die thuis zorg nodig heeft? Stad Hasselt waardeert en erkent wat je doet. Jouw zorg en toewijding zijn heel waardevol. Daarom ondersteunt de stad jou met een mantelzorgpremie, nieuw sinds juni 2023. 

Ontdek de voorwaarden voor de mantelzorgpremie

Mantelzorgverlof
Bied je zorg aan familieleden of vrienden die permanent hulpbehoevend zijn en neem je hiervoor mantelzorgverlof op? Dan kun je bovenop je uitkering van de RVA een bijkomende premie aanvragen: de Vlaamse aanmoedigingspremie. Wil je meer weten over de combinatie van werk en mantelzorg? Lees dan zeker onze mantelzorggids. Op pagina 14 en 15 krijg je tips en meer uitleg over de soorten verlof.

Naar de mantelzorggids

Meer weten over mantelzorgverlof

Meer weten over de Vlaamse aanmoedigingspremie

 

Zorgbudget
Een zorgbudget is een maandelijkse tegemoetkoming voor mensen die veel zorg nodig hebben, bijvoorbeeld door ernstige gezondheidsproblemen of een beperking. Je kunt een zorgbudget zelf besteden aan de hulp die nodig is om een zo normaal en aangenaam mogelijk leven te leiden. 

Heeft de persoon die je verzorgt veel zorg nodig? Dan kan hij of zij in aanmerking komen voor een zorgbudget, bedoeld om de levenskwaliteit te verbeteren. Er zijn verschillende types:

  • Zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden

Dit is een vast bedrag van 135 euro per maand, zowel voor mensen die thuis veel zorg nodig hebben als mensen die in een woonzorgcentrum verblijven.

  • Zorgbudget voor ouderen (65+) met een zorgnood en een beperkt inkomen

Dit bedrag is afhankelijk van het inkomen en de zwaarte van de zorg en bedraagt maximaal 585 euro per maand. Je ontvangt een attest voor de erkenning van de handicap (van de FOD Sociale Zekerheid) en daarna een berekening van het zorgbudget van de Zorgkas.

  • Zorgbudget voor mensen met een handicap

Dit basisondersteuningsbudget van 300 euro per maand is de eerste trap in de persoonsvolgende financiering (PVF) voor personen met een handicap jonger dan 65 jaar. Wie voldoet aan bepaalde voorwaarden en erkend is door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), krijgt dit zorgbudget automatisch uitbetaald door zijn zorgkas om ondersteuning te kunnen organiseren.

Via een aanvraagformulier van de Zorgkas of de website van de Vlaamse sociale bescherming. Krijg je graag wat hulp of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds of met het seniorenloket van Hogevijf. 
 

Meer weten over het zorgbudget

Maaltijdbedeling

Voedzame, verse en gevarieerde maaltijden bereiden, kost heel wat tijd. Ga voor maaltijdbedeling aan huis. Op aanvraag is halal, glutenvrij, specifieke dieetvoeding en gemixte of gemalen voeding mogelijk. 


Meer over maaltijden aan huis

Zorgen voor jezelf

Een laatste puntje, maar zeker niet het minst belangrijke: vergeet niet om ook te zorgen voor jezelf. Dat is cruciaal, want alleen zo blijven je draaglast en draagkracht in balans. In onze mantelzorggids geeft psycholoog Erik Conings advies. Blader door naar pagina 16, 17 en 19.
 

Naar de mantelzorggids

 

Vergeet ook geen tijd te nemen voor jezelf. Soms moet je ontspannen en stoom kunnen aflaten. Tip: veel ziekenfondsen en reisorganisaties bieden reizen op maat. Met de European Disability Card geniet je zowel in België als in andere landen van voordelige prijzen voor musea en meer. 

Vraag hier de European Disability Card aan