Het lokaal dienstencentrum, een open huis

ma, 20/02/2023

Het lokaal dienstencentrum (LDC) kort samengevat? Een open huis. Je komt er in contact met buurtbewoners en kunt er elke weekdag terecht voor informatie, vorming, ontspanning en een lekkere maaltijd. Iedereen is er welkom, maar in de praktijk komen vooral ouder wordende Hasselaren er graag en vaak over de vloer. Vrijwilliger Luigi en bezoeker Noël delen hun ervaringen.

team
Deel deze pagina:

Voor Noël is het lokaal dienstencentrum een vaste waarde in zijn leven: “Ik kom hier al bijna vijftien jaar, ongeveer sinds mijn pensioen. Jarenlang werkte ik in het onderwijs en had ik heel wat collega’s. Als gepensioneerde alleenstaande had ik geen zin om elke dag voor mezelf te koken. Maar vooral de behoefte aan sociaal contact bracht me naar hier. Ik kom elke dag lunchen. Het eten is meestal heel lekker – de soep is zelfs echt heerlijk – maar ik kom in de eerste plaats om mensen te ontmoeten. Tijdens het eten praten we over de actualiteit en tv-programma’s.”

Luigi: “De mensen komen hier vooral voor de fijne contacten. En dat was voor mij als vrijwilliger eigenlijk ook de belangrijkste reden. Ik ben gescheiden en mijn kinderen zijn volwassen. Vier dagen per week werk ik als bediende, maar op mijn vrije woensdag voelde ik me vaak wat eenzaam thuis. Tot er twee jaar geleden een foldertje van het lokaal dienstencentrum in mijn brievenbus viel.” 

Veel waardering voor vrijwilligers

Niet lang daarna meldde Luigi zich aan als vrijwilliger. “Sindsdien kom ik elke woensdag helpen met de maaltijden. Samen met de andere vrijwilligers zet ik vanaf halfelf alles klaar. Om twaalf uur starten we met de bediening. Nadat we het hoofdgerecht geserveerd hebben, schuiven we zelf ook onze voeten onder tafel. Ik voel dat ons werk als vrijwilliger echt gerespecteerd wordt. De mensen appreciëren wat we doen.” 

Dat kan Noël volmondig beamen: “De vrijwilligers zijn onmisbaar. Luigi is nu al twee jaar een vertrouwd gezicht op woensdag. Een goedlachse man die glundert als hij eens een zinnetje in het Italiaans, zijn moedertaal, hoort. We waarderen zijn werk.”

Altijd iets te doen

Luigi geniet nu al van wat het dienstencentrum te bieden heeft, maar maakt ook alvast plannen voor over enkele jaren. “Voor ouder wordende Hasselaren is het hier echt fijn. Er is altijd iets te doen!

“Fijne sociale contacten en áltijd iets te doen"

Activiteiten zoals yoga, computerles, taal- of kookcursussen en dansen. Maar je kunt hier ook gewoon je krant komen lezen en genieten van het gezelschap. Zelf blijf ik op woensdagnamiddag, na het opruimen en afwassen, nog graag rummikub spelen met enkele mensen. Dat doe ik heel graag. Tot aan mijn pensioen over enkele jaren zal ik hier zeker nog werken als vrijwilliger, maar vanaf dan kom ik ook als ‘klant’. Daar ben ik nu al zeker van. Dan wil ik Engelse les komen volgen en leren bridgen.”

“Die warme maaltijd in goed gezelschap geeft mijn leven elke dag opnieuw structuur.”

Noël: “Hier ’s middags kunnen komen eten, geeft mijn dag structuur. Ik woon vlak bij en kom dus met de fiets. Af en toe schrijf ik me ook in voor een activiteit. Zo heb ik ooit yoga gedaan, computerlessen gevolgd en bridgen geprobeerd. En regelmatig maak ik een afspraak voor een voetverzorging. Ik ben blij dat het lokaal dienstencentrum er voor ons is.”

“Over enkele jaren kom ik hier niet meer alleen als vrijwilliger, maar ook als ‘klant’. Daar ben ik nu al zeker van!”