Als mantelzorger verleg je voortdurend je grenzen

do, 25/05/2023

Thierry, de echtgenoot van Jeanine, kreeg in 2004 de diagnose parkinson. Het ging nog lange tijd goed – Thierry bleef zelfs nog enkele jaren aan het werk – maar toen hij vijf jaar geleden ook te maken kreeg met kanker, werd hij almaar hulpbehoevender. Sindsdien is Jeanine bijna fulltime mantelzorger. Ze is ook vrijwilliger in de kerngroep mantelzorg.

mantelzorg
Deel deze pagina:

Verschilt een mantelzorger van een professionele verzorger?

“Thierry is een man met een eigen persoonlijkheid en een sterke wil. Ik beslis niet alleen wat er gebeurt. Ik wil rekening houden met hem. In die zin verschilt een professionele verzorger heel sterk van een mantelzorger. Ik heb niet alleen een verantwoordelijkheid als verzorgende, ik heb ook een emotionele band met hem. Daarom zal ik altijd streven naar een oplossing die ook voor hem goed is. En Thierry is nu eenmaal het allerliefste gewoon thuis. Ik moet mijn grenzen vaak verleggen … Ondersteuning is dan heel belangrijk.”

Het belang van een goed netwerk

“Mijn ervaring? Hoe hulpbehoevender de persoon, hoe moeilijker het is om altijd de juiste hulp te vinden. Eén keer per week komt er iemand langs van Ferm Thuiszorg. En ik breng Thierry ook af en toe een halve dag naar een dagcentrum van Ferm. Daarnaast kan ik gelukkig rekenen op een sterk netwerk. Mijn zoon, zus, buurman en een goede vriendin springen in als de nood hoog is. En om de twee jaar komt er een verpleegkundige uit de buurt een hele week bij ons thuis wonen, zodat ik een keertje op vakantie kan gaan. Dat doet deugd.”

“Daarnaast kan ik gelukkig rekenen op een sterk netwerk. Mijn zoon, zus, buurman en een goede vriendin springen in als de nood hoog is.”

Kerngroep

“In de kerngroep bespreken we wat de stad kan betekenen voor mantelzorgers en in welke beleidsmaatregelen ze nog beter rekening met ons kunnen houden. Zo stond er in het originele mobiliteitsplan van Hasselt dat er geen auto’s meer mochten rijden op bepaalde plekken in de stad. Dat is een groot probleem als je iemand moet gaan oppikken die niet meer mobiel is. We hebben dat aangekaart en nu is er een uitzondering voor mantelzorgers. In bepaalde gevallen krijgen we wel toegang met de auto, net zoals dokters die patiënten bezoeken. Ik ben blij dat de stad met ons inzit en almaar meer rekening houdt met mantelzorgers. Op dat vlak heb ik de laatste jaren een goede evolutie gezien.”

Een bewust engagement

“Ik engageer me heel graag. Daarom ben ik ook lid van Samana en zit ik in de raad van bestuur van Ons Zorgnetwerk. Zo kan ik opkomen voor de belangen van mantelzorgers. Onlangs kwam er bijvoorbeeld de maatregel dat mantelzorgers een beroep kunnen doen op psychologische hulp tegen een lager tarief. Een heel goed initiatief! We bespreken dan hoe we dit initiatief kunnen bekendmaken bij zo veel mogelijk mantelzorgers. Want velen kunnen die ondersteuning heel goed gebruiken.”

“Ik wil me engageren voor mantelzorgers en opkomen voor hun belangen, want ondersteuning is echt nodig.”