Een koffietafel vol herinneringen

vr, 28/07/2023

De crematie en de afscheidsceremonie vormen de dienstverlening van het crematorium van Hasselt. Maar niet minder belangrijk is de koffietafel of rouwmaaltijd erna. Tina ontvangt al twaalf jaar lang de rouwenden in de aula en aan de koffietafel. Haar prachtige glimlach werpt een zonnestraal over hun donkere dagen.

crematorium_Tina en Lieve
Deel deze pagina:

Catering naar eigen smaak

Het rouwmenu, dat je van de website downloadt, somt verschillende formules op. Van broodjes en taart tot een uitgebreide maaltijd : de keuze is divers. Heb je daarbij nog specifieke wensen, dan staan Tina en haar collega’s klaar om jou van dienst te zijn.  “We zorgen voor de overledenen, maar ook voor de nabestaanden.”

De meeste mensen gaan voor de klassieke koffietafel. Broodjes en beleg met daarna een stukje taart als dessert: het troostmenu bij uitstek. Individuele variaties daarop zijn mogelijk. Wil je bijvoorbeeld meer abrikozentaartjes of extra krab- of zalmsla? Een glaasje cava of fruitsap vooraf? Komt in orde!

Na een ceremonie hoeft er niet altijd een rouwmaaltijd te volgen. Soms komen de familieleden in de eigen parochiezaal samen. Of ze kiezen voor een restaurant of andere eetgelegenheid.Het crematorium biedt wel het grote voordeel dat je alles op één plek kunt organiseren, met ruime parking voor de deur.

crematorium_koffiezaal

"Mijn moeder begon hier dertig jaar geleden. Ik kwam als kleuter al af en toe mee met mama naar haar werk. Ik zie mij echt niets anders doen dan dit.”

Thuiskomen in de koffiezaal

De koffiezaal is de plaats in het crematorium waar familieleden en vrienden het verleden oprakelen. Na de afscheidsplechtigheid komen de herinneringen naar boven. De mensen beschrijven aan elkaar hoe ze hun dierbare hebben gekend. Sommigen leren pas dan de overledene echt kennen!

Tina en haar collega’s vinden het belangrijk dat de zaal een persoonlijke toets krijgt. Zo smukten ze ooit de zaal op met werkjes van een overleden amateurschilder. De familie had ook foto-albums meegebracht.

“We hadden al die fotoboeken op de tafels gelegd en iedereen zat erin te bladeren.”

Verdriet, vreugde, woede en dankbaarheid

De sfeer tijdens de koffietafel of rouwmaaltijd kan werkelijk vrolijk zijn. De mensen vertellen elkaar grappige anekdotes en verhalen uit het leven van hun dierbare. Familieleden, die elkaar al jaren niet meer hebben gezien, sluiten elkaar weer in de armen.

Op andere momenten is de sfeer dan weer bedrukt. Het afscheid van een kind of jong persoon is moeilijker te aanvaarden. Soms blijven nabestaanden achter met veel vragen en woede, die ook in het crematorium naar boven komen. Daarmee moet je ook leren omgaan en begrip voor hebben. Dat hoort bij de job.

“We krijgen vaak bedankingen achteraf”, zegt Tina. “Mensen sturen een kaartje of een mailtje. Ik heb zelfs al bloemen gehad.” Ze geeft toe dat haar dat plezier doet. Als mensen op een mooie manier afscheid hebben genomen, kijken ze terug op een waardige afronding van hun verlies. “Daarvoor doen we het.”

crematorium_Tina