Gratis menstruatieproducten voor Hasseltse scholen

vr, 18/08/2023

Paulien Put, Linda Hellings en Krista Vleeschouwers leggen uit waarom.

menstruatieproducten
Deel deze pagina:

1 op 8 meisjes

Liefst een op de acht meisjes in Vlaanderen heeft geen toegang tot menstruatieproducten. Omdat ze geen geld hebben om tampons of maandverbanden te kopen, of omdat ze zich schamen. Daar wil de stad iets aan doen. In samenwerking met Bruzelle vzw en Rotary Hasselt, zamelt de stad tampons en maandverbanden in om te herverdelen over de Hasseltse secundaire scholen. De producten worden op school in kastjes aangeboden, gratis te gebruiken door leerlingen in menstruatienood.

Aandacht voor menstruatiearmoede

Menstruatiearmoede is een veelvoorkomend en tegelijk onderbelicht probleem in onze samenleving. De term verwijst naar de situatie waarin vrouwen of meisjes zich geen menstruatieproducten kunnen veroorloven om hun menstruatie hygiënisch en waardig door te komen. De oorzaak ligt vaak bij een gebrek aan financiële middelen, maar ook onwetendheid en schaamte – zowel menstruatieschaamte als schaamte over armoede – spelen een rol.

Paulien Put, deskundige gelijke kansen bij Stad Hasselt, legt uit: "Gezinnen moeten door financiële beperkingen soms moeilijke keuzes maken. De meerkost van verzorgingsproducten weegt niet altijd op tegen andere prioriteiten. Tegelijk rust er helaas ook nog altijd een taboe op het onderwerp. Jongeren weten niet altijd wat te doen en blijven soms thuis van school. Dat willen we te allen koste vermijden."

Linda Hellings en Krista Vleeschouwers, beiden mentor op secundaire Freinetschool De Veranda in Hasselt, maken het zelf bijna dagelijks mee. "Leerlingen komen mij soms stiekem vragen: 'Heb je wat bij je?' Dan weet ik genoeg. Ik zorg er altijd voor dat ik wat extra producten in mijn handtas heb, gewoon voor het geval dat", vertelt Linda. "Ik ben blij dat er nu een structurele oplossing is."

Niet alle scholen zijn voorbereid op menstruatiearmoede, of ze willen vermijden dat er misbruik wordt gemaakt van toiletpauzes. "Toiletregels houden geen rekening met die tijd van de maand. Als mentor of leerkracht moet je daar flexibel mee durven omgaan", vindt Krista.

Menstruatiekastjes

In samenwerking met onder meer Bruzelle vzw en Rotary Hasselt, verdeelt de stad sinds kort menstruatieproducten zoals tampons en maandverband over alle Hasseltse secundaire scholen. De producten worden op school in kastjes aangeboden, gratis te gebruiken door leerlingen.

“Daarbij lichten we de leerlingen natuurlijk ook in”, vertelt Krista. "Ik ga het menstruatiethema zeker en vast opnemen in mijn lessen Welzijn. Iedereen moet zich er bewust van zijn. Ook de jongens. Op die manier creëren we een sfeer van respect en openheid over het thema.” Linda treedt haar collega bij: “De setting die je creëert in de klas is erg belangrijk. Een open sfeer waarin iedereen vrij kan spreken, maakt de drempel lager voor leerlingen om problemen aan te kaarten in de toekomst."

Hanne Gacoms van huisvandeMens, een van de Hasseltse organisaties voor wie het thema menstruatiearmoede nauw aan het hart ligt, onderstreept ook het belang van communicatie. "Open communicatie over menstruatie is enorm belangrijk. Er heerst nog veel onwetendheid onder jongeren. Daarom zoeken we ook naar manieren om onze boodschap effectief te verspreiden via sociale media."

Hasseltse vrijwilligers hebben zich intussen al ingezet om kleurrijke stoffen zakjes voor de leerlingen te ontwerpen om hun menstruatieproducten in op te bergen. Die vallen alvast in de smaak bij de mentoren. "Zo tof! Dat gaat de zichtbaarheid alleen maar ten goede komen!"

menstruatieproducten

Meer informatie over menstruatiearmoede kan je terugvinden op de website van Bruzelle vzw.