Nieuwe werking van parkings Cultuurcentrum, Astrid en Dusartplein

ma, 04/03/2024

Vanaf 29 april verloopt parkeren op de bovengrondse parkings Cultuurcentrum, Astrid en Dusartplein vlotter. We activeren slimme slagbomen met nummerplaatherkenning. Hiermee kunnen we parkeerplaatsen vrijhouden voor doelgroepen uit de omgeving van deze parkings zoals omwonenden en werknemers. Stadsbezoekers (shoppers, evenementbezoekers, …) kunnen nog steeds parkeren op de vrije plaatsen aan het standaardtarief. Als Hasselaar kan je hiervoor vanaf dan ook de gratis 100 parkeeruren van jouw Hasselts parkeerbudget inzetten. 

Parkeren-CCHA slagboom
Deel deze pagina:

Wat verandert er voor mij?

Wat verandert er voor bewoners?

 

Parkeer je als bewoner enkel op straat? Dan verandert er niets. 


De bestaande regeling voor parkeren op straat wijzigt niet. Je kan met jouw bestaande bewonersparkeervergunning(en) dus nog steeds gratis en onbeperkt in tijd parkeren op straat binnen jouw parkeerzone. Je hoeft hiervoor geen actie te ondernemen. Meer info over bewonersparkeren vind je hier.
 

Parkeer je als bewoner op parking Astrid, Dusartplein of Cultuurcentrum? Dan verandert er wel iets. 

Met de nieuwe werking willen we het voor jou als bewoner makkelijker maken om een parkeerplaats te vinden op de parking in jouw buurt. Daarom bieden we enkele parkeerformules aan waar je uit kan kiezen, afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en noden. 

  Bewonersvergunning

Bewonersabonnement avonden & weekends

Bewonersabonnement 24/7

Hasselts parkeerbudget

Voor wie? Je woont in de buurt van de bovengrondse parking Astrid, Dusartplein of Cultuurcentrum (zie onderstaande tabel) Je woont in de buurt van de bovengrondse parking Astrid, Dusartplein of Cultuurcentrum (zie onderstaande tabel) Je woont in de buurt van de bovengrondse parking Astrid, Dusartplein of Cultuurcentrum (zie onderstaande tabel) Je woont in Hasselt.
Wanneer parkeren? Je wil parkeren op momenten dat er vrije plaatsen zijn. Je bent dus niet zeker van een parkeerplaats. Je wil een gereserveerde plaats op de parking:
  • van maandag tot en met vrijdag, telkens vanaf 18.00 tot 8.00 uur
  • in het weekend
  • op wettelijke feestdagen en 11 juli
Je wil altijd een gereserveerde plaats op de parking. Je wil slechts af en toe parkeren op momenten dat er vrije plaatsen zijn. Je bent dus niet zeker van een parkeerplaats.
Prijs? Gratis
  • Astrid en Cultuurcentrum: 25 euro per maand 
  • Dusartplein (bovengronds): 20 euro per maand*
  • Astrid en Cultuurcentrum: 50 euro per maand
  • Dusartplein (bovengronds): 40 euro per maand*
100 uur per jaar gratis
Hoe activeren? Doe je aanvraag via ons online platform. Je ontvangt vervolgens een toegangsbadge. Doe je aanvraag via ons online platform. Je ontvangt vervolgens een toegangsbadge. Doe je aanvraag via ons online platform. Je ontvangt vervolgens een toegangsbadge. Je neemt een ticket aan de slagboom bij het inrijden. Voor je vertrekt reken je jouw parkeerbeurt af aan de betaalautomaat met je elektronische identiteitskaart.  

 

 

*Parking Dusartplein zal bij evenementen niet beschikbaar zijn, waaronder Hasselt Kermis en Winterland. Je betaalt daarom een lager abonnementstarief, in vergelijking met parkings Astrid en Cultuurcentrum.

 

Bekijk hier of je als bewoner in aanmerking komt voor een parkeervergunning of -abonnement op één of meerdere slagboomparkings

Je woont in parkeerzone ... Je komt in aanmerking voor een vergunning of abonnement op slagboomparking...
Centrum Astrid, Dusartplein, Cultuurcentrum
Station, Tuinwijk of Blauwe Boulevard Astrid
Dusart, Sint-Jansplein, Kempische Poort of Hovenstraat Dusartplein
Stadspark of Casterhoven Cultuurcentrum 

 

kaartje parkeerzones vergunning mogelijk

 

 

 

Wat verandert er voor werknemers?

 

Parkeer je als werknemer op parking Astrid, Dusartplein of Cultuurcentrum? Dan verandert er iets. 

Met de nieuwe werking willen we het voor jou als werknemer of werkgever makkelijker maken om een parkeerplaats te vinden. Voor werknemers en organisaties die gevestigd zijn binnen de Grote Ring (R71) van Hasselt zijn volgende voordelige parkeerformules beschikbaar. 

 

  Werknemersvergunning Kantoorabonnement 24/7 abonnement
Voor wie? Werknemers tewerkgesteld binnen de Grote Ring (R71) Werknemers en organisaties binnen de Grote Ring (R71) Werknemers en organisaties binnen de Grote Ring (R71)
Wanneer parkeren? Je wil parkeren op momenten dat er vrije plaatsen zijn. Je bent dus niet zeker van een parkeerplaats. Je wil een gereserveerde plaats op de parking tijdens de kantooruren (ma tot vrij van 8.00 tot 18.00 uur, behalve op wettelijke feestdagen en 11 juli) Je wilt altijd een gereserveerde plaats op de parking.
Waar parkeren? Op elk van volgende parkings:
  • Astrid
  • Dusartplein (bovengronds)
  • Cultuurcentrum
  • Truierbrug-Noord
  • Truierbrug-Zuid
Op één parking naar keuze:
  • Astrid
  • Dusartplein (bovengronds)
  • Cultuurcentrum
Op één parking naar keuze:
  • Astrid
  • Dusartplein (bovengronds)
  • Cultuurcentrum
Prijs? 150 euro per 6 maanden
  • Astrid en Cultuurcentrum: 50 euro per maand 
  • Dusartplein (bovengronds): 40 euro per maand*
  • Astrid en Cultuurcentrum: 95 euro per maand 
  • Dusartplein (bovengronds): 80 euro per maand*
Hoe activeren? Doe je aanvraag via ons online platform. Je ontvangt vervolgens een toegangsbadge. Doe je aanvraag via ons online platform. Je ontvangt vervolgens een toegangsbadge. Doe je aanvraag via ons online platform. Je ontvangt vervolgens een toegangsbadge.

 

*Parking Dusartplein zal bij evenementen niet beschikbaar zijn, waaronder Hasselt Kermis en Winterland. Je betaalt daarom een lager abonnementstarief, in vergelijking met parkings Astrid en Cultuurcentrum.

 

Parkeer je maar af en toe op parking Astrid, Dusartplein of Cultuurcentrum?

Dan kan je op de vrije plekken parkeren aan het standaardtarief van 2 euro per uur en maximum 15 euro per dag (van maandag t.e.m. zaterdag van 9u00 tot 21u00, gratis op zon- en feestdagen). 

Wil je gratis parkeren?

Dan verwijzen we je graag naar een van de gratis randparkings van de stad:
•    Park H: je neemt een ticketje aan de slagboom, maar kan gratis uitrijden na validatie. Lees er hier alles over.
•    Alverberg
•    Hasselt-Zuid
•    IJzerweg
 

Wat verandert er voor bezoekers?

Kom je om een andere reden naar het stadscentrum of bezoek je een bewoner uit de buurt?  Dan kan je nog steeds terecht op parkings Cultuurcentrum, Astrid of Dusartplein. 

Je bezoekt een bewoner die in een betaalzone woont.

  • De gezinnen die in een betaalzone wonen, ontvangen jaarlijks 300 gratis parkeeruren voor hun persoonlijk bezoek. Hiermee kan je als bezoeker op straat of op een slagboomparking in de buurt parkeren. Bij het inrijden neem je een ticket aan de slagboom. Voor je vertrekt reken je de parkeersessie gratis af aan de betaalautomaat met de elektronische bezoekerskaart van de bewoner. 

  • Wil je weten waar je als persoonlijke bezoeker kan parkeren? Lees het hier of vraag het aan de bewoner. 

Je bezoekt de stad (shoppen, horeca, evenement, …).  

  • Het standaardtarief is van kracht. Vanaf 29 april kan je een parkeerplaats reserveren via ons online platform. Je betaalt hiervoor 3 euro reserveringskost. De slagboom houdt een plaatsje vrij en je kan binnenrijden via nummerplaatherkenning. 
  • Woon je in Hasselt? Dan kan je jouw Hasselts parkeerbudget gebruiken bij je bezoek aan het stadscentrum. Hiermee parkeren jij en je gezin tot 100 uren per jaar gratis op parkings Cultuurcentrum, Dusartplein en Astrid. Je kan het parkeerbudget activeren en gebruiken met je elektronische identiteitskaart via de betaalautomaat op de parking.
  • Op zondagen en wettelijke feestdagen (incl. 11 juli) parkeer je gratis op straat en op de bovengrondse parkeerpleinen.

Je bezoekt Cultuurcentrum Hasselt (enkel voor parking Cultuurcentrum).

  • Scan bij het binnenrijden aan de slagboom de QR-code op je voorstellingsticket. Hiermee parkeer je 5 uur gratis op de vrije plaatsen. 
  • Wil je zeker zijn van een plekje? Dan kan je op voorhand een parkeerplaats reserveren via ons online platform. Je betaalt hiervoor 3 euro en kan binnenrijden via nummerplaatherkenning. 
  • Bezoek je een evenement dat niet georganiseerd is door het Cultuurcentrum? Ook dan parkeer je voordelig. De organisator informeert je over de parkeerregeling.

Je bezoekt het Theatercafé (enkel voor parking Cultuurcentrum).

  • Wil je voor of na een voorstelling in het Cultuurcentrum iets consumeren in het Theatercafé? Dan parkeer je 5 uur gratis met jouw voorstellingsticket. Scan hiervoor bij het binnenrijden de QR-code op je voorstellingsticket aan de slagboom. 
  • Kom je naar het Theatercafé zonder voorstellingsticket? Dan betaal je het standaardtarief aan de betaalautomaat. Als Hasselaar kan je hiervoor ook de 100 gratis parkeeruren van het Hasselts parkeerbudget gebruiken.
  • Op zondagen en wettelijke feestdagen (incl. 11 juli) parkeer je steeds gratis.

Je bezoekt het lokaal dienstencentrum HOGEVIJF (enkel voor parking Cultuurcentrum). 

  • Als bezoeker van HOGEVIJF kan je aan het onthaal een parkeervoucher met een waarde van 3 uur parkeertijd krijgen. Hoe werkt het concreet?

    1. Neem een inrijticket aan de slagboom en rij de parking op. Je kan parkeren op één van de vrije plaatsen.
    2. Bij vertrek vraag je aan het onthaal van HOGEVIJF een parkeervoucher.  
    3. Je scant eerst jouw parkeerticketje aan de betaalautomaat. De betaalautomaat geeft het te betalen tarief weer. Gebruik de QR code van het parkeervoucher om af te rekenen. 
    4. Neem het parkeerticketje terug mee en verlaat de parking via de slagbomen.
     
  • Parkeer je langer dan 3 uur? Dan betaal je voor deze extra tijd het standaardtarief voor deze extra tijd aan de betaalautomaat.

Standaardtarief

Het standaardtarief op de parkeerpleinen net buiten de binnenstad is 2 euro per uur en maximum 15 euro per dag (van maandag t.e.m. zaterdag van 9u00 tot 21u00, gratis op zon- en feestdagen). Dit geldt voor parking Dusartplein, Astrid, Truierbrug-Noord, Truierbrug-Zuid en vanaf 29 april ook parking Cultuurcentrum. Je parkeert hiermee op één van de vrije plaatsen. 

Wil je zeker zijn van een plekje? Dan kan je vanaf 29 april een parkeerplaats reserveren via ons online platform. Je betaalt hiervoor 3 euro reserveringskost. De slagboom houdt een plaatsje vrij en je kan binnenrijden via nummerplaatherkenning.