Eén jaar corona. Welke foto belichaamt voor jou het best de crisis? Stem en win!

di, 16/03/2021

Breng je stem uit en maak kans op een Hasseltbon ter waarde van 30 euro! De foto met de meeste stemmen, wordt op groot formaat getoond op een locatie in de binnenstad, de maker krijgt eveneens een Hasseltbon van 30 euro. De wedstrijd loopt van 18 maart tot en met 31 maart.

Corona
Deel deze pagina:

Het Coronavirus houdt ons al een jaar in zijn greep. Op 13 maart vorig jaar moest de horeca in ons land een eerste keer de deuren sluiten, op 18 maart ging België in volledige lockdown. Enkel essentiële sectoren bleven aan de slag. Sindsdien is het dagelijkse leven ingrijpend veranderd, proberen we met zijn allen vol te houden om de pandemie het hoofd te bieden en kijken we uit naar de herwonnen vrijheid.

Het stadsarchief wil deze periode documenteren voor het nageslacht en lanceerde in april vorig jaar een oproep om materiaal in te sturen. Heel wat Hasselaren hebben ons het afgelopen jaar foto’s, teksten, en gedichtjes bezorgd die het leven in deze periode illustreren. Eén jaar na de start van de eerste lockdown willen we een selectie van dit materiaal tonen en de maker ervan belonen. Een onafhankelijke jury maakte een selectie uit het zeer diverse fotomateriaal. Welk beeld belichaamt voor jou het best de Coronacrisis?  Breng je stem uit, en maak kans op een Hasseltbon ter waarde van 30 euro! De foto met de meeste stemmen, wordt op groot formaat getoond op een locatie in de binnenstad, de maker krijgt eveneens een Hasseltbon van 30 euro. De wedstrijd loopt van 18 maart t/m 31 maart. De winnaars worden begin april persoonlijk verwittigd.

Stemformulier

Ik stem voor foto

De stad Hasselt zal de gegevens die ze van jou ontvangt enkel en alleen gebruiken in het kader van deze aanvraag en geeft ze alleen door aan derden als dat nodig is voor de afhandeling van je vraag. We bewaren ze niet langer dan nodig voor dit doeleinde. Meer informatie over hoe de stad omgaat met je persoonsgegevens kan je terugvinden in de privacyverklaring

Foto 1

Corona
Roland Hermans

Roland Hermans. In maart 2020 ging ons land op slot. Niet essentiële verplaatsingen waren verboden, niet-essentiële sectoren sloten de deuren en telewerk werd verplicht. Dat resulteerde in desolate en muisstille autostrades. Een aparte gewaarwording.

Foto 2

Corona

André Bertels. Iedereen moest zoveel mogelijk thuisblijven. De scholen waren dicht en ouders stonden voor de uitdaging om telewerk te combineren met de opvang en thuisonderwijs. De lente loerde om de hoek, en om mensen toch een vorm van ontspanning in de eigen buurt te bieden, werd wandelen en buiten sporten (alleen of met het eigen gezin) aangeraden. Voor de kinderen werden de berenwandelingen in het leven geroepen.  

Foto 3

Corona

Henri Polus. Alle winkels werden gesloten, enkel voedingswinkels en supermarkten mochten openblijven. Het zorgde voor een volledig verlaten binnenstad. Zelfs met het mooie weer waren er nauwelijks wandelaars.

 

Foto 4

Corona

Ria Schildermans. Sociale contacten beperken om het virus zo weinig mogelijk speelruimte te geven, dat was de betrachting. Maar zeker in deze bevreemdende tijden was contact met andere mensen belangrijk. Gedurende de coronaperiode aperitiefden de buren in de Sittardlaan elke zondag vanaf 12.00 tot 13.00 voor hun huis. Ze babbelden bij, maakten elkaar hun noden kenbaar en verbeterden de wereld. Het initiatief was een grote steun voor de buurtbewoners en vond 13 weken plaats in deze periode.

Foto 5

Corona

Marion Claesen. Het werd al snel duidelijk dat grote massa’s mensen bij elkaar geen goed idee waren zolang de pandemie woedt. In april 2020 besliste de Nationale Veiligheidsraad om al zeker tot 31 augustus geen massaevenementen toe te laten. Dat betekende ook dat de festivalzomer sneuvelde. Pukkelpop werd afgelast, het bleef stil op de weide, al gingen sommige fervente festivalgangers in augustus toch even naar Kiewit. Marion Claesen maakte van het t-shirt dat ze droeg als vrijwilliger in 2017 een mondmasker.

Foto 6

Corona

Bo Swinnen. Het zijn uitdagende tijden voor iedereen, niet in het minst voor de kinderen en  jongeren. Bo Swinnen maakte deze foto van haar dochter FLo. Na 8 weken lockdown in de Toekomststraat, was haar 4-jarige dochter op deze mooie avond in mei dolgelukkig dat er weer water stond in de fontein in het Villerspark, waar ze regelmatig een luchtje gingen scheppen. Het bracht een geluksmomentje in deze vreemde tijd.

Foto 7

Corona

Yarne Fiten. Dat ons land in lockdown ging, had als hoofdreden ‘flatten the curve’. Ervoor zorgen dat onze ziekenhuizen de stroom aan coronapatiënten kon blijven opvangen. De zorgmedewerkers, zowel in de ziekenhuizen als de woonzorgcentra, de thuisverplegers en de huisdokters, stonden onder zware druk om de strijd aan te gaan met een virus waarover weinig bekend was, met een minimum aan persoonlijke beschermingsmiddelen. Op vele plaatsen weerklonk om 20.00 ’s avonds een applaus voor de zorg. Aan ontelbare gevels hing een wit laken, een doek of een spandoek om de zorgmedewerkers te bedanken en hen een hart onder de riem te steken. 

Foto 8

Corona

Jos Dessers. Dat de horeca op slot ging, was ongezien. Op 13 maart werden de laatste pinten getapt. Sommige zaken schakelden snel, en organiseerden de afhaal van gerechten. Maar er was vooral veel stilte en leegte in de uitgaansbuurten. Een blik op de verlaten Walputsteeg, normaal gevuld met terrassen en klanten. De horeca mocht een eerst keer heropstarten op 8 juni 2020, maar in oktober gingen de deuren terug dicht. 

Foto 9

Corona

Tess Van Deynse. De oudere bevolkingsgroep werd zwaar getroffen door de coronacrisis. Niet alleen bleken ouderen vatbaarder voor het virus, in een poging om de situatie onder controle te krijgen, gingen de woonzorgcentra op slot. Bezoek was niet meer mogelijk, in het beste geval kon je aan het raam gaan zwaaien naar je geliefden. Voor vele ouderen, ook thuis, brak een moeilijke periode aan met weinig sociaal contact. Er werden allerlei initiatieven ontwikkeld om hen een hart onder de riem te steken. Op 8 mei trad Johny Briers op in de tuin van het Clarenhof.

Foto 10

Corona

Mieke Buntinx. Mieke maakte samen met haar 46-jarige zoon een wandeling door de verlaten binnenstad om foto's te maken voor haar moeder die als 96-jarige geboren Hasselaar in het Clarenhof rusthuis verbleef en niet buiten mocht. Zij was er ontzettend blij mee.

Foto 11

Corona

Monique Gilleman. Een ijsje halen in coronatijden, het was voor heel wat mensen het hoogtepunt van de dag. Dat resulteerde in lange rijen voor de ijszaken, waar 1,5 meter afstand gehouden moest worden. De verkopers deden hun best om alles coronaproof te laten verlopen, zowel bij het aanschuiven als bij het klaarmaken van de bestelling. 

Foto 12

Corona

Veerle Janssens. Wat doet een mens als het buiten mooi weer is en niet-essentiële verplaatsingen verboden zijn? De eigen buurt al wandelend en fietsend herontdekken! Veerle en haar gezin hebben Hasselt in al haar facetten verkend. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om heel wat pareltjes op de gevoelige plaat vast te leggen. Dit is het prinsenhof in Kuringen.  

Foto 13

Corona

Mathieu Huybrechts. Voor de foorkramers was 2020 een moeilijk jaar. Veel kermissen werden afgelast. Hasselt was de uitzondering op de regel en liet de kermissen wel doorgaan, met de nodige maatregelen. Je moest een mondmasker dragen, de kermis met je eigen bubbel bezoeken, zoveel mogelijk afstand houden en regelmatig je handen ontsmetten. Deze foto werd gemaakt tijdens de kermis in de Banneuxwijk in augustus. 

Foto 14

Corona

Marie Beckers. De scholen gingen dicht in maart vorig jaar, thuisonderwijs werd de norm. Een uitdaging voor zowel de scholen, de leerlingen als de ouders! Deze jongedame volgt de lessen van basisschool Rapertingen van bij haar thuis, compleet met headset.