Veelgestelde vragen vaccinatiecentrum Grenslandhallensite

Vaccineren tegen COVID-19

Op de website van de Vlaamse overheid vind je de meest gestelde vragen en hun bijhorende antwoorden over de vaccinatie tegen COVID-19.

Vaccinatie tegen COVID-19: vraag en antwoord

Als je aan de beurt bent voor de prik tegen corona, dan krijg je een persoonlijke uitnodiging via de post. Als je gegevens gekend zijn, krijg je ook een sms en een e-mail. De uitnodiging ontvang je ongeveer 2 weken op voorhand.

Meer vragen over je uitnodiging? Lees er hier alles over.

Je maakt een afspraak voor de vaccinatie tegen corona door online of telefonisch je uitnodiging te bevestigen. Je krijgt die persoonlijke uitnodiging per post (vaak ook per sms en e-mail). Daarin vind je de website of het telefoonnummer om te bevestigen of je ingaat op die uitnodiging. Zodra je hebt bevestigd, ligt je afspraak vast en verwachten we je. Je kan je afspraak ook verplaatsen of weigeren.

Meer vragen over je afspraak? Lees er hier alles over.

Op de website van de Vlaamse overheid vind je informatie in een 20-tal talen terug. Ook de uitnodiging die je ontvangt, is beschikbaar in meerdere talen.

 

Hoe verloopt een bezoek aan het vaccinatiecentrum

  • Mondmasker
  • eID
  • Uitnodiging. Deze mag je uitprinten, maar kan je ook op je smartphone tonen.

De duurtijd van het traject is afhankelijk van een aantal factoren: de drukte, hoe vlot het gesprek over de medische voorgeschiedenis gaat, hoe snel mensen hun arm ontbloten voor de prik. 

We schatten op dit moment een bezoek in op 20 tot 40 minuten.

  • Bij het betreden van het gebouw wordt je lichaamstemperatuur gemeten. 
  • Heb je geen koorts (= een lichaamstemperatuur lager dan 38° C) dan controleert een medewerker je identiteit en je afspraak. Daarna word je doorverwezen naar de juiste vaccinatielijn. Daarna ga je naar de vaccinatieadministratie.   
  • Een medisch medewerker overloopt samen met jou je medische geschiedenis. Dit gesprek duurt enkele minuten. Na dit gesprek word je in een andere ruimte gevaccineerd. Dit duurt een paar minuten. 
  • Na de vaccinatieprik ga je in de wachtzone zitten. Daar wacht je minstens 15 minuten onder toezicht van een arts. Heb je een of meerdere allergieën dan is het raadzaam om 30 minuten te wachten. Heb je nog vragen of voel je je niet lekker dan steek je gewoon je hand op. Een medisch medewerker komt dadelijk naar je toe.  

Bekijk hier hoe je bezoek verloopt!

Jawel, je draagt een stoffen of chirurgisch mondmasker. Een bandana of sjaal is verboden.

Een begeleider van iemand die doof of slechthorend is, mag zijn of haar mondmasker verwijderen. Dit kan alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor het gesprek binnen een veilige afstand. 

Je kan naar het toilet, maar ga bij voorkeur thuis naar het toilet. Een openbaar toilet blijft een besmettingsrisico.

Er is geen vestiaire voorzien. Draag zo weinig mogelijk met je mee en zorg voor loszittende kledij. Zo verloopt de vaccinatie vlot.

Om vanzelfsprekende redenen is er geen catering voorzien. Je mag ook zelf geen eten of drinken meenemen, tenzij wegens medische redenen.

Toegankelijkheid

  • Ben je doof of slechthorend? Dan mag je een begeleider meenemen. Deze begeleider mag zijn of haar masker afnemen om meer uitleg te geven. Dit kan alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor het gesprek binnen een veilige afstand. 
  • Ter plaatse wordt een infofiche voorzien, zodat je kan lezen wat er tijdens het vaccinatietraject precies zal gebeuren.   

Ben je slecht te been? Dan mag je een begeleider meenemen die je helpt.

Er is voldoende zitgelegenheid voor mensen die niet lang kunnen rechtstaan of ondersteuning nodig hebben. Indien nodig moet de bezoeker een medewerker aanspreken en die brengt meteen een stoel.   

Er zijn ook rolstoelen beschikbaar aan de ingang van het centrum. Deze moet je niet reserveren.

 

Ja dat mag, huisdieren zijn wel verboden.

Vrijwilligerswerk

Er wordt geen financiële vergoeding voorzien. Dit is afgesproken met alle gemeenten van onze eerstelijnszone Herkenrode (Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek, Herk-de-Stad en Alken). In Hasselt bestaat de traditie om vrijwilligers nooit een financiële vergoeding te geven, maar hen wel op een alternatieve manier te belonen, bijvoorbeeld met een bedankfeestje of een bon die gebruikt kan worden in handels- of horecazaken. Ook in de andere gemeenten van onze eerstelijnszone bestaat die traditie.