Veelgestelde vragen vaccinatiecentrum

vaccinatiecentrum

Vakantie en vaccineren

Hou bij het plannen van een vakantie of reis naar het buitenland rekening met je afspraken voor vaccinaties. Je bent best volledig gevaccineerd voor je op vakantie of reis vertrekt. 

Vaccinatie en vakantie

Miste je toch je tweede prik? Binnenkort vindt er een inhaalmoment plaats

Tweede coronaprik gemist

 

Vanaf 1 juli zal reizen binnen de Europese Unie vlotter kunnen dankzij het persoonlijke COVID-certificaat dat de overheid vandaag voorstelt. Dit certificaat met een QR-code is te downloaden via de website MijnGezondheid of de mobiele CovidSafeBE-app, en kan zowel digitaal als op papier gebruikt worden. Wie gevaccineerd is, recent een negatieve COVID-test aflegde of is hersteld na een positieve COVID-test, zal met het certificaat vanaf 1 juli kunnen aantonen dat hij ‘covid safe’ is om te reizen.

Download hier de CovidSafeBE-app

Online kan u afnamepunten vinden van zowel de triage- en staalafnamecentra door de overheid ingericht als andere plaatsen met staalafnamecentra. U vindt de contact en/of reservatiegegevens door te klikken op het icoon.

Vind hier een afnamepunt in jouw buurt

Johnson & Johnson en AstraZeneca

Wie al 1 keer werd gevaccineerd met Astra Zeneca en normaal pas na 12 weken een 2e vaccinatie zou krijgen, kan die afspraak met vanaf 1 juli maximaal 4 weken vervroegen.

Om overbelasting van de helpdesks van de vaccinatiecentra te beperken, vraagt Zorg en Gezondheid dat mensen zoveel mogelijk zelf hun afspraak voor een 2e dosis herplannen. Dat kan via de mail waarin de oorspronkelijk afspraak voor de 2e dosis na 12 weken werd bevestigd.  

Lukt het niet om de afspraak zelf te verplaatsen? Bel dan naar het callcenter: 011 37 20 64

Meer info over tweede dosis vervroegen

 

 

 • Als je 41 jaar of ouder bent, adviseren we je om je tweede dosis te laten toedienen. Voor een optimale bescherming zijn immers 2 dosissen nodig. Het risico op bijwerkingen is veel kleiner dan het voordeel dat je uit deze tweede dosis haalt.

 • Ben je jonger dan 41 jaar, dan zal je tweede vaccinatie met AstraZeneca doorgaan, ook voor zwangere vrouwen. Onderzoek uit het Verenigd Konikrijk geeft aan dat wie bij de eerste vaccinatie geen zeldzame bijwerking krijgt, dit ook niet bij de tweede vaccinatie krijgt. Bovendien tonen de onderzoeken van AstraZeneca aan dat bijwerkingen zoals hoofdpijn en koorts minder vaak voorkomen bij de tweede prik.

   

Mensen tussen 18 en 40 jaar jaar, die nog geen uitnodiging ontvingen, kunnen via QVAX aangeven dat ze bereid zijn om gevaccineerd te worden met een Janssen-vaccin, nadat ze goed geïnformeerd zijn over de zeldzame bijwerkingen. 

Lees hier meer over het Janssen-vaccin

 

Voor wie is de vaccinatie en wanneer?

Ja, ook zij zullen in de tweede helft van juli een uitnodiging ontvangen. Zij krijgen het Pfizer-vaccin toegediend. Een ouder of voogd moet hiervoor zijn of haar toestemming geven.

Vaccinatie voor 12-15-jarigen

Dat klopt. 16- en 17-jarigen kregen hun uitnodiging in de bus. Zij krijgen het Pfizer-vaccin toegediend.

Je kan je ook op de reservelijst QVAX aanmelden. 

Lees er hier alles over

Alle 65-plussers ontvingen ondertussen een uitnodiging. Het kan zijn dat er toch iets mis ging. Ontving je geen uitnodiging? Contacteer dan het vaccinatiecentrum op het nummer 011 37 20 64. Onze medewerkers helpen je graag met het maken van je afspraak.

Als jij aan de beurt bent, dan krijg je een persoonlijke uitnodiging via de post. Als je gegevens gekend zijn, krijg je ook een sms en een e-mail. De uitnodiging ontvang je ongeveer 2 weken op voorhand. De snelste manier om te weten te komen of je uitgenodigd bent voor de coronavaccinatie, is via het online platform Mijn Burgerprofiel.

Ben je 12 jaar of ouder en heb je nog geen uitnodiging voor vaccinatie ontvangen dan kan je je online inschrijven op een elektronische reservelijst. Ben je tussen 18 en 40 jaar oud? Dan kan je via Qvax ook aangeven dat je bereid bent om een Janssen-vaccin te krijgen.

Opgelet! Word je gecontacteerd door Qvax, dubbelcheck dan eerst de datum waarop je in het vaccinatiecentrum wordt verwacht en bevestig dan je komst.

Qvax

Vanaf donderdag 8 april kan wie tussen 18 en 64 jaar is, zelf nakijken of je op de lijst staat via www.myhealthviewer.be. Het ziekenfonds en de apotheker kunnen dat ook voor jou checken. Je kan niet bij het callcenter van het vaccinatiecentrum terecht. Bel niet onmiddellijk naar je huisarts, wanneer je niet op de lijst staat. Als je op 15 april nog niet op de lijst staat en je denkt wel in aanmerking te komen, dan bel je de huisarts.

Healthviewer

Je maakt een afspraak voor de vaccinatie tegen corona door online of telefonisch je uitnodiging te bevestigen. Je krijgt die persoonlijke uitnodiging per post (vaak ook per sms en e-mail). Daarin vind je de website of het telefoonnummer om te bevestigen of je ingaat op die uitnodiging. Zodra je hebt bevestigd, ligt je afspraak vast en verwachten we je. Je kan je afspraak ook verplaatsen of weigeren.

Meer vragen over je afspraak? Lees er hier alles over.

Op de website van de Vlaamse overheid vind je de meest gestelde vragen en hun bijhorende antwoorden over de vaccinatie tegen COVID-19.

Vaccinatie tegen COVID-19: vraag en antwoord

Op de website van de Vlaamse overheid vind je informatie in een 20-tal talen terug. Ook de uitnodiging die je ontvangt, is beschikbaar in meerdere talen. Het Agentschap Integratie en Inburgering lanceerde daarnaast een app.

Download de app! 

 

Opgelet! Het is erg druk in het callcenter van het vaccinatiecentrum. De wachttijden lopen voornamelijk op in de voormiddag, het kan dan lastiger zijn om meteen iemand aan de lijn te krijgen. Je kan het callcenter bereiken van maandag tot vrijdag tussen 9 tot 20 uur en in het weekend van 9 tot 18 uur. Neem eerst hier tussen de veelgestelde vragen een kijkje voor je belt. Zo blijven de lijnen open voor zij die zich minder thuis voelen achter een computer.

 

Op dit momenten is prioritaire vaccinatie voor zorgverleners niet langer mogelijk. Ben je nog niet gevaccineerd? Dan zal je volgens leeftijd opgeroepen worden. Daarnaast bevestigde de Vlaamse overheid ook dat grensarbeiders niet beschouwd worden als prioritair te vaccineren groep.

Sommige burgers gingen niet in op hun eerste uitnodiging voor vaccinatie. Zij krijgen binnenkort een tweede kans. Vanaf 30 juni kunnen zij via QVAX opgeroepen worden als reserve, en ze zitten in de pijplijn om een tweede keer een uitnodiging per post te krijgen. 

Herkansing vaccinatie

 

Hoe verloopt een bezoek aan het vaccinatiecentrum

 • Mondmasker
 • eID
 • Uitnodiging. Deze mag je uitprinten, maar kan je ook op je smartphone tonen.

De duurtijd van het traject is afhankelijk van een aantal factoren: de drukte, hoe vlot het gesprek over de medische voorgeschiedenis gaat, hoe snel mensen hun arm ontbloten voor de prik. 

We schatten op dit moment een bezoek in op 20 tot 40 minuten.

 • Bij het betreden van het gebouw wordt je lichaamstemperatuur gemeten. 
 • Heb je geen koorts (= een lichaamstemperatuur lager dan 38° C) dan controleert een medewerker je identiteit en je afspraak. Daarna word je doorverwezen naar de juiste vaccinatielijn. Daarna ga je naar de vaccinatieadministratie.   
 • Een medisch medewerker overloopt samen met jou je medische geschiedenis. Dit gesprek duurt enkele minuten. Na dit gesprek word je in een andere ruimte gevaccineerd. Dit duurt een paar minuten. 
 • Na de vaccinatieprik ga je in de wachtzone zitten. Daar wacht je minstens 15 minuten onder toezicht van een arts. Heb je een of meerdere allergieën dan is het raadzaam om 30 minuten te wachten. Heb je nog vragen of voel je je niet lekker dan steek je gewoon je hand op. Een medisch medewerker komt dadelijk naar je toe.  

Bekijk hier hoe je bezoek verloopt!

Jawel, je draagt een stoffen of chirurgisch mondmasker. Een bandana of sjaal is verboden.

Een begeleider van iemand die doof of slechthorend is, mag zijn of haar mondmasker verwijderen. Dit kan alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor het gesprek binnen een veilige afstand. 

Je kan naar het toilet, maar ga bij voorkeur thuis naar het toilet. Een openbaar toilet blijft een besmettingsrisico.

Er is geen vestiaire voorzien. Draag zo weinig mogelijk met je mee en zorg voor loszittende kledij. Zo verloopt de vaccinatie vlot.

Om vanzelfsprekende redenen is er geen catering voorzien. Je mag ook zelf geen eten of drinken meenemen, tenzij wegens medische redenen.

Verliep je bezoek aan het vaccinatiecentrum niet helemaal naar wens? Ben je niet tevreden over een bepaald aspect van je vaccinatietraject? Laat het antwoord op een eerder gestelde vraag over vaccineren te lang op zich wachten? Contacteer ons dan via onderstaand formulier, wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Klachtenformulier vaccinatiecentrum

Mobiliteit

Ja

Bekijk hier de praktische info

UPDATE 17 JULI - Door het hevige regenweer van de afgelopen dagen staan er delen van de parking onder water. Ook de ingang van de parking via de grote ring, is moeilijk bereikbaar. Rij de parking op via te Trichterheideweg. Volg de instructies van de parkeerwachters.

Ja, de parking is gratis voor de bezoekers van het vaccinatiecentrum. De slagbomen zijn wel toe. Neem een ticket en valideer deze gratis aan één van de parkeerautomaten aan de uitgang van de Ethias Arena.

De gratis vaccinatiependel rijdt vanaf* een half uur voor opening tot een half uur na sluiting, telkens om het half uur, op het uur (bijvoorbeeld: 0X.00u & 0X.30u).  Afhankelijk van het aantal beschikbare vaccins opent het vaccinatiecentrum in de voormiddag om 09.00u en in de namiddag om 14.00u. Sluitingstijd is ten laatste om 18.00u. De pendel rijdt in lus van het station Hasselt, naar het Kolonel Dusartplein, het vaccinatiecentrum en dan weer terug.  De rit is gratis op vertoon van een geldig E-ticket voor die dag.

*Deze uren zijn steeds onderhevig aan last minute wijzigingen.

 

Ben je 65+, heb je geen auto en ben je ook niet in de mogelijkheid om met het openbaar vervoer naar het vaccinatiecentrum te komen? Heb je al gepolst bij familie en vrienden maar kunnen zij niet helpen? Neem dan contact op met de helpdesk van het vaccinatiecentrum, dit telefoonnummer vind je op je uitnodigingsbrief. We zoeken samen met jou naar een oplossing op maat via mindermobielenvervoer of een taxi.
 

Toegankelijkheid

 • Ben je doof of slechthorend? Dan mag je een begeleider meenemen. Deze begeleider mag zijn of haar masker afnemen om meer uitleg te geven. Dit kan alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor het gesprek binnen een veilige afstand. 
 • Ter plaatse wordt een infofiche voorzien, zodat je kan lezen wat er tijdens het vaccinatietraject precies zal gebeuren.   

Ben je slecht te been? Dan mag je een begeleider meenemen die je helpt.

Aan het vaccinatiecentrum is er een in- en uitstapzone dichtbij de ingang.

Er is voldoende zitgelegenheid voor mensen die niet lang kunnen rechtstaan of ondersteuning nodig hebben. Indien nodig moet de bezoeker een medewerker aanspreken en die brengt meteen een stoel.   

Er zijn ook rolstoelen beschikbaar aan de ingang van het centrum. Deze moet je niet reserveren.

 

Ja dat mag, huisdieren zijn wel verboden.

Vrijwilligerswerk

We kunnen op dit moment op voldoende vrijwilligers rekenen. Daarom is het op dit moment niet mogelijk om je nog kandidaat te stellen.

Er wordt geen financiële vergoeding voorzien. Dit is afgesproken met alle gemeenten van onze eerstelijnszone Herkenrode (Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek, Herk-de-Stad en Alken). In Hasselt bestaat de traditie om vrijwilligers nooit een financiële vergoeding te geven, maar hen wel op een alternatieve manier te belonen, bijvoorbeeld met een bedankfeestje of een bon die gebruikt kan worden in handels- of horecazaken. Ook in de andere gemeenten van onze eerstelijnszone bestaat die traditie.

Contact