Veelgestelde vragen over het vaccinatiecentrum

vaccinatiecentrum

Vaccinatie

Iedereen die in België gedomicilieerd is en 5 jaar is of ouder, kan zich in België laten vaccineren. Je krijgt een persoonlijke uitnodiging volgens de volgorde van vaccineren die bepaald is in de vaccinatiestrategie en op basis van je gegevens in het Rijksregister. 5- tot 15-jarigen hebben wel de toestemming nodig van een ouder of voogd om gevaccineerd te mogen worden.
Kreeg je – ondanks je uitnodiging - nog geen basisvaccinatie- en/of boostervaccinatie? Je kan je op elk moment bedenken en aanmelden. Vul het invulformulier in op hasselt.be/vaccineren, richt je tot je dokter of neem contact op met het vaccinatiecentrum. Dat kan via vaccinatiecentrum@hasselt.be of 011 37 20 64.

Bij de boosterprik houden we rekening met de verplichte intervallen ten opzichte van de vorige prik(ken).

Voor wie is de vaccinatie en wanneer?

 

Je maakt een afspraak voor de vaccinatie tegen corona door online of telefonisch je uitnodiging te bevestigen. Je krijgt die persoonlijke uitnodiging per post (vaak ook per sms en e-mail). Daarin vind je de website of het telefoonnummer om te bevestigen of je ingaat op die uitnodiging. Zodra je hebt bevestigd, ligt je afspraak vast en verwachten we je. Je kan je afspraak ook verplaatsen of weigeren.

Alles over je afspraak

Op de website van de Vlaamse overheid vind je de meest gestelde vragen en hun bijhorende antwoorden over de vaccinatie tegen COVID-19.

Op de website van de Vlaamse overheid vind je informatie in een 20-tal talen terug. Ook de uitnodiging die je ontvangt, is beschikbaar in meerdere talen. Het Agentschap Integratie en Inburgering lanceerde daarnaast een app.

Dat is op dit moment nog niet duidelijk. Dat hangt af van de evolutie van het coronavirus en van de beslissingen van de hogere overheid. Begin mei 2022 werd beslist om alvast de ouderen een tweede boostervaccinatie aan te bieden.

Ja, het mondmasker is nog steeds verplicht in het vaccinatecentrum, net zoals bij de dokter of in het ziekenhuis. Ook het personeel zal een mondmasker dragen. Voorlopig is het niet meer nodig om 1,5 meter afstand te bewaren tot andere bezoekers. 

 

Covid Safe Ticket

Sinds begin maart wordt het Covid Safe Ticket (CST) in ons land (voorlopig) niet langer actief gebruikt. In sommige andere landen is dit wel nog zo. 

Om je persoonlijke COVID-certificaat te verkrijgen, heb je enkele opties:

  • Installeer de CovidSafe-app op je mobiele  toestel.
  • Gebruik je liever een website? Op verschillende overheidswebsites kan je jouw certificaat downloaden.
  • Je kan jouw vaccinatiecertificaat ook per post ontvangen na telefonisch contact met de Vlaamse helpdesk: 078 78 78 50.

Alles over je Covid Safe Ticket

 

 

 

Toegankelijkheid

  • Ben je doof of slechthorend? Dan mag je een begeleider meenemen. Deze begeleider mag zijn of haar masker afnemen om meer uitleg te geven. Dit kan alleen voor de tijd die strikt noodzakelijk is voor het gesprek binnen een veilige afstand. 
  • Ter plaatse wordt een infofiche voorzien, zodat je kan lezen wat er tijdens het vaccinatietraject precies zal gebeuren.   

Ben je slecht te been? Dan mag je een begeleider meenemen die je helpt. Aan het vaccinatiecentrum is er een in- en uitstapzone dichtbij de ingang. Er is voldoende zitgelegenheid voor mensen die niet lang kunnen rechtstaan of ondersteuning nodig hebben. Indien nodig moet de bezoeker een medewerker aanspreken en die brengt meteen een stoel. Er zijn ook rolstoelen beschikbaar aan de ingang van het centrum. Deze moet je niet reserveren.

 

Ja dat mag, huisdieren zijn wel verboden.

Vrijwilligerswerk

Ja hoor, we kunnen zeker nog helpende handen gebruiken. Meer informatie over het vrijwilligerswerk en de verschillende profielen die we zoeken vind je hier. Overtuigd? Je kan vind er ook de link om je te registreren.   

Er wordt geen financiële vergoeding voorzien. Dit is afgesproken met alle gemeenten van onze eerstelijnszone Herkenrode (Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek, Herk-de-Stad en Alken). In Hasselt bestaat de traditie om vrijwilligers nooit een financiële vergoeding te geven, maar hen wel op een alternatieve manier te belonen, bijvoorbeeld met een bedankfeestje of een bon die gebruikt kan worden in handels- of horecazaken. Ook in de andere gemeenten van onze eerstelijnszone bestaat die traditie.