Stad Hasselt zet toptechnologie in voor veiliger verkeer

vr, 26/06/2020

Deze week werden op de Slachthuiskaai in Hasselt aan twee kruispunten slimme verkeerslichten geïmplementeerd. De in Vlaanderen unieke toptechnologie vervat in deze slimme lichten werkt op basis van real time data, waardoor er steeds rekening kan gehouden worden met actuele situaties.  Door in te spelen op actuele verkeerssituaties, kunnen wij de verkeersstromen op de meest flexibele manier afwikkelen wat uiteindelijk zal leiden tot veiligere wegen en betere doorstroming van het verkeer voor de Hasselaar en voor de bezoekers van onze stad.

verkeerslicht
Deel deze pagina:

Op twee plaatsen op de Slachthuiskaai werden deze week de slimme verkeerslichten geplaatst. Ze bevinden zich op de kruising van Slachthuiskaai met de ventweg van de Singel en later komt er een derde verkeerslicht bij aan de uitrit van politie en brandweer aan de Slachthuiskaai langs het Albert Kanaal. Deze verkeerslichten zijn gekoppeld aan verschillende applicaties die functioneren op basis van real time data. Concreet wil dat zeggen dat de nieuwe verkeerslichten rekening houden met actuele situaties en hierop inspelen.

Verschillende weggebruikers 

Zo wordt de sturing van de lichten onder meer gekoppeld aan het systeem van de slagbomen van de nieuwe ondergrondse parkeergarage Blauwe Boulevard. Komen daar plots veel auto's uit, bijvoorbeeld bij het einde van een koopdag, dan kunnen we ervoor zorgen dat de doorstroming richting Singel voorrang krijgt. De lichten bieden natuurlijk ook voordelen voor de fietsers, zo zijn ze onder meer gekoppeld aan regensensoren waardoor we de fietsers bij regenweer een vlottere passage kunnen garanderen. En ook aan prioritair vervoer is ook gedacht. Wanneer de hulpdiensten, politie en brandweer, verzameld op ‘Campus H’, uitrukken, wordt de baan letterlijk vrij gemaakt. 

Dynniq

Technische partner in het verhaal is Dynniq Belgium NV. Het bedrijf dat internationaal koploper is als het gaat om geïntegreerde mobiliteits- en datacommunicatie oplossingen, installeert in Hasselt voor de eerste keer in Vlaanderen hun Imflow lichtregeling. Door gebruik te maken van onze dynamische verkeerslichtenregeling Imflow, zal het verkeer geoptimaliseerd worden op basis van de actuele hoeveelheid verkeer en kan de verkeerssituatie voor de nabije toekomst voorspelt worden. Verschillende weggebruikers worden door de camera’s gedetecteerd en afhankelijk van de verkeers- en zelfs weersituatie prioritair behandeld. Tal van factoren worden uiteindelijk in rekening gebracht om te komen tot een optimaal werkende verkeersregeling.

Hasselt: smart city 

Dit project is een schoolvoorbeeld van toptechnologie in een stedelijke toepassingen. De stad Hasselt is ervan overtuigd dat slimme technologie het antwoord is op vele problemen met betrekking tot verkeer efficiënte en verkeersveiligheid. Verkeersstromen in goede banen leiden maar ook de capaciteit van onze wegen verhogen en vrachtwagens weren in schoolomgevingen zijn  mogelijk door het inzetten van slimme technologie.