Schapen helpen opnieuw bij groenonderhoud

di, 13/07/2021

De stad doet al jaren aan groenonderhoud zonder pesticiden. Nu gaan we nog een stap verder! De collega's van de Groendienst krijgen tot november hulp van 80 schapen op 8 moeilijk bereikbare locaties. Door de natuurlijke begrazing van de dieren komt er meer verscheidenheid in plantensoorten. Onder begeleiding van een herder begrazen de dieren maar liefst 94.478m².

Schapen
Deel deze pagina:

Vorige zomer werden de schapen bij wijze van proef een eerste maal ingezet, met een positief eindresultaat. De dieren geraakten vlot op moeilijk toegankelijke percelen, waar het niet eenvoudig is om machinaal te maaien. Daarnaast aten ze met veel plezier van de Japanse duizendknoop. Dit is een zeer moeilijk uit te roeien plant die helemaal niet thuis hoort in Vlaanderen. De duizendknoop verdringt steeds meer streekeigen soorten en zorgt dus voor een ernstige verstoring van ons ecosysteem.

De kudde zal te zien zijn aan:

  1. de parking van de Japanse Tuin
  2. het wachtbekken van de Japanse Tuin
  3. Wijngaertsveld
  4. Prinsbeemden
  5. het wachtbekken in Kuringen
  6. het wachtbekken in de Spelvojestraat
  7. de Boekstraat
  8. het naaldhoutbos aan de Consciencelaan. Op die laatste locatie gaan we testen of we schapen ook kunnen inzetten tegen de verspreiding van de Amerikaanse vogelkers. Hierbij hopen we dat de schapen de schors van de jonge bomen afgrazen waardoor ze niet verder groeien en deze exoot zich minder verspreidt.

Tot november zullen de schapen in Hasselt aan het werk zijn.