Wist je dat je heel wat zaken, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7, makkelijk kan regelen via je Hasselt-app, computer of smartphone. Fysiek langskomen is dus vaak overbodig.

Schade door natuurramp of landbouwramp

Wat te doen bij stormschade?

Schade melden

Heb je schade opgelopen door de storm (wind, hagel, water…)?

  • Contacteer zo snel mogelijk je verzekeraar. Stormen en overstromingen zijn altijd gedekt door brandverzekeringen voor woningen en kleine handelszaken.
  • Neem maatregelen om te vermijden dat eventuele schade verergert.
  • Verzamel zoveel mogelijk bewijsstukken:
    • Hou beschadigde goederen bij.
    • Neem foto's (in detail en op afstand)
    • Zoek facturen, garantiebewijzen... van beschadigde goederen.

Het Vlaams Rampenfonds vergoedt enkel schade als het schadefeit als algemene natuurramp erkend wordt. Eerst moet de Vlaamse Regering de algemene natuurramp erkennen en publiceren in het Belgisch Staatsblad. Pas daarna kan je een aanvraag tot schadevergoeding indienen.

Erkenning ramp

Sinds 1 januari 2020 is er geen onderscheid meer tussen een algemene ramp en een landbouwramp voor de schadevergoedingen van het Vlaams Rampenfonds. Voor schade aan teelten en niet-binnengehaalde oogsten is er een overgangsperiode van 5 jaar. Lees meer op de website van Vlaanderen.

Landbouwers kunnen zich sindsdien met een ‘brede weersverzekering’ tegen schade aan gewassen door extreme en ongunstige weersomstandigheden verzekeren. De Vlaamse Overheid biedt daarvoor zelfs een subsidie aan om landbouwers aan te moedigen zo’n verzekering te nemen.