Natuurgebied Prinsbeemden

Eerste wandelroute geopend

Benieuwd wat natuurgebied Prinsbeemden te bieden heeft? We lichten alvast een tipje van de sluier met een korte, voorlopige 2 kilometer lange wandellus die vertrekt aan het Prinsenhof (Prinsenhofweg 21) en aansluit op de bestaande paden in de nabije omgeving. Rode pijltjes wijzen je de weg. Ondertussen werken we achter de schermen volop verder om dit gebied nog mooier te maken. Sommige zones zijn niet toegankelijk, omdat ze een veilige thuishaven vormen voor planten en dieren. Die zijn vaak erg gevoelig voor verstoring. Blijf dus op de paden en hou je lieve viervoeter aan de leiband. Zo bewaren we deze rust en schoonheid voor iedereen. Zoek je daarna andere wandeluitdagingen? Raadpleeg dan ons overzicht met alle Hasseltse natuurgebieden en wandelingen.

Prinsbeemden

Uniek stukje natuur

Eind 2020 kocht het stadsbestuur het natuurgebied dat grenst aan het Prinsenhof. Park Prinsbeemden bestrijkt een oppervlakte van 25 hectare, het equivalent van ongeveer 37 voetbalvelden. De Demer slingert er mooi door de loofbossen en wilgenbroeken. Het gebied heeft ‘oude wortels’ en kent daardoor een enorme biodiversiteit aan prachtige bloemen en planten. Dit stukje groen is nu al waardevol, maar samen met haar partners werkt Stad Hasselt aan een nog mooiere toekomst voor het gebied. Daarin krijgen zowel de natuur als recreanten de nodige ruimte. Zo knopen we opnieuw aan met de traditie van Curange-les-Bains, waarbij heel wat Hasselaren gingen verpozen aan de waterrand. Tgelijk beantwoorden we de luide roep om meer natuur en de wens van veel Hasselaren om zich te kunnen ontspannen in openlucht. Een vergeten groene ruimte komt weer tot leven.

Zeldzame soorten

Elk stukje natuur is waardevol, zeker zo dicht bij de bebouwde kom. Het is belangrijk dat we deze kwetsbare gebieden vrijwaren voor toekomstige generaties. In Prinsbeemden vind je jong en oud bos, open natuur, kleine en grote waterlopen. Door deze uiteenlopende biotopen tref je hier ook heel wat planten en dieren aan. De opvallendste aanwezige is de grote modderkruiper, een vis die tot 30 cm groot kan worden en opvalt door zijn baarddraden. Je vindt hem nog slechts op enkele plekken in Vlaanderen en dit is er één van. Maar ook de kleurrijke ijsvogel voelt zich hier helemaal thuis. Prinsbeemden is een waterrijk gebied. Mede daardoor kan deze groenblauwe oase een strategische rol spelen om droogte en andere gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan.

Aanleg fietsverbinding

Eén van de geplande projecten is de aanleg van een fietspad doorheen de Prinsbeemden. Deze zal een veilige verbinding creëren tussen de Elfde Liniestraat en Herkenrode, waarbij je kan genieten van de groene rijkdom in de omgeving. Het nieuwe fietspad laat ook toe om de verkeersveiligheid en doorstroming in de Diepstraat in Kuringen-centrum te verbeteren. De kostprijs van het fietspad wordt geraamd op 375.000 euro.

Het nieuwe fietspad laat ook toe om de verkeersveiligheid en doorstroming in de Diepstraat in Kuringen-centrum te verbeteren. De huidige vermenging van het drukke autoverkeer tijdens de spits met het vele fietsverkeer is al langer problematisch voor de verkeersveiligheid. Het ontkoppelen van het fietsverkeer, het herinrichten van de Diepstraat en de plaatsing van de voorziene ANPR-camera’s voor snelheids- en tonnagecontrole moeten dit verhelpen.

Contact