Opvoedingswinkel

Voor wie

Iedereen die betrokken is met opvoeding (ouders, grootouders, familie, leerkrachten, professionals ...)
Woon je in Alken, Diepenbeek of Zonhoven? Dan dan ben je heel welkom in de opvoedingswinkel in Hasselt, aangezien het een intergemeentelijke samenwerking is tussen 4 gemeentes. 

Wat

Vragen zoals: "Doe ik het wel goed?", "Hoe ga ik hier het beste mee om?", "Wat kan ik nu nog doen?", "Kan ik dit ook anders aanpakken?" ... komt iedereen wel eens tegen. Soms weet je het als ouder of opvoedingsverantwoordelijke ook even niet meer. Gelukkig is er dan… de Opvoedingswinkel! Je vindt er de juiste boeken (inkijken of ontlenen), je kan er raad vragen aan medewerkers, of een gesprek inplannen met een expert.

Daar krijg je – snel, gratis en discreet – gebruiksklare antwoorden op je opvoedingsvragen en -zorgen.

Moet ik op voorhand een afspraak maken? Je kan altijd vrijblijvend de winkel binnenstappen om informatie in te kijken, te ontlenen of om een vraag te stellen rond opvoeding. Als je een uitgebreid gesprek met een professioneel medewerker wil, vragen we je om op voorhand een afspraak te maken (telefonisch, via mail of in de winkel).

Breng ik mijn kind of jongere mee op gesprek? Het gesprek verloopt zonder kind of jongere, zodat de situatie gemakkelijk besproken kan worden. In uitzonderlijke gevallen, na overleg met een medewerker van de Opvoedingswinkel, is het mogelijk/nodig dat het kind of de jongere ook aanwezig is.

Wat wil zeggen 'discreet'? Wanneer je de winkel binnenwandelt, vragen we nooit naar je persoonlijke gegevens. Bij het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek, vragen we je enkel naar je voornaam, telefoonnummer en de leeftijd van je kind of jongere, zodat we je steeds kunnen bereiken. Verder hebben wij geen gegevens van je nodig. Bij het ontlenen van informatie zijn wij genoodzaakt je volledige naam, adres en telefoonnummer te noteren.

Kan ik op de website ook inhoudelijke informatie rond opvoeding vinden? Neen, voor inhoudelijke informatie rond het thema 'opvoeding' verwijzen wij naar www.groeimee.be.

 

Infoavonden en lezingen

We organiseren ook maandelijks lezingen en infoavonden over opvoedingsthema’s. Volledig gratis – je moet je alleen vooraf even inschrijven.

 

Kinderen van 3 tot 12 jaar én emoties
Woensdag 20 maart 2019 van 20 tot 22 uur
Spreker: Ines Volders & Sofie Boulet

 •  Wanneer kinderen opgroeien, maken zij ook op emotioneel vlak verschillende ontwikkelingsstappen door. Geleidelijk leren zij omgaan met de emoties van zichzelf en anderen, leren ze zich te houden aan regels, op hun beurt wachten, samen spelen, speelgoed delen,....Als ouder doorloop je deze stappen mee. Inzicht in het verloop van de emotionele ontwikkeling kan helpen om je kind en jezelf als ouder beter te begrijpen. Tijdens deze infoavond krijg je informatie over de emotionele ontwikkeling van een kind van zijn geboorte tot de leeftijd van 12 jaar, en hoe je deze ontwikkeling als ouder kan ondersteunen en begeleiden.
 • Locatie: Gemeenschapscentrum Taeymans, Laagdorp 29, 3570 Alken

 

Interactieve lezing #Mediaopvoeding (kleuters en lagere school)
Woensdag 20 maart 2019 van 20 tot 22 uur
Spreker: Wouter De Meester (Digisaurus)

 • Kinderen, tieners en hun smartphone, ze lijken soms wel met elkaar vergroeid. Voor veel ouders blijft dat intensieve mediagebruik een raadsel: wat trekt hen daar precies in aan? En houdt al dat gamen, chatten en staren ook geen gevaren in? In deze lezing kijken we op met een positieve én kritische blik naar de aantrekkingskracht van games, sociale netwerken, vloggers... En geven je tips hoe je jouw dromen én jezelf 'mediawijzer' kan maken.
 • Locatie: School de Startbaan, Schelstraat 10, 3520 Zonhoven
 • In samenwerking met ouderraad school De St@rtbaan


Groeien in zelfvertrouwen (2,5 tot 12 jaar)
Donderdag 28 maart 2019  van 20 tot 22.15 uur
Spreker: Lies Ledegen

 • Een gezonde dosis zelfvertrouwen is één van de mooiste geschenken die je je kind voor zijn verdere leven kan meegeven. Hoe stimuleer je het leren kennen en een geloof in zichzelf? We bekijken de ontwikkeling van het zelfbeeld en zelfvertrouwen doorheen de peuter-, kleuter- en lagere schoolleeftijd. Je krijgt als ouder ook concrete tips om de groei van je kind te ondersteunen.
 • Locatie: Bibliotheek Zonhoven, Kerkplein 80, 3520 Zonhoven

 

Opvoeden zonder straffen en belonen
Woensdag 3 april 2019 van 19.30 tot 21.30 uur

Spreker: Jürgen Peeters

 • Locatie: Vormingslokaal Huis van het Kind & Aula UCLL


Online relaties en seksualiteit
Woensdag 24 april 2019  van 20 tot 22 uur
Spreker: Anneke Deckers

 • Locatie: OCR Diepenbeek (polyvalente zaal)
 • In samenwerking met Gezinsbond Diepenbeek
 • Flirten, verleiden, verliefd en gedumpt worden en volop experimenteren met relaties en seks: het hoort gewoon bij opgroeien. Ook online gaan jongeren zulke stappen zetten. Ze sturen selfies, doen aan sexting, kijken porno …  en dat allemaal vanop die ene smartphone in hun achterzak.  Wat wil en wat moet je als ouder weten en wanneer grijp je in? Je hoort en ziet het tijdens deze stomende sessie met getuigenissen van kinderen/jongeren, ouders en experts. Via animatiefilmpjes en infographics krijg je zicht op het mediagebruik van jongeren.

 

Eigen baas over je gedachten! Leer kinderen positief denken!
Dinsdag 7 mei 2019 van 19.30 tot 22 uur
Spreker: Wendy de Pree

 • Wat is positief denken en hoe je kan je dit als ouder/professional een kind aanleren. Want kinderen die positief denken zijn gelukkiger en hebben meer vrienden. Ze worden minder gepest en presteren beter op school. Als ouder/professional ben je een belangrijk model voor het kind. Vandaar dat je tijdens deze infoavond eerst zelf leert om met je negatieve gedachten aan de slag te gaan. Je leert hoe je het kind kunt uitleggen wat positief denken is en hoe je dit samen kunt oefenen. Je gaat naar huis met een werkboek vol praktische tips die je helpen om hiermee aan de slag te gaan.
 • Locatie: De Plak (polyvalente zaal), Servaasplein 14, 3590 Diepenbeek

 

 

Nieuwsbrief

Registreer je voor de digitale nieuwsbrief van de Opvoedingswinkel. Dan mis je geen enkele activiteit. Noteer hieronder je e-mailadres en je ontvangt ons aanbod rechtstreeks in je mailbox.