Opvoedingswinkel

Voor wie

  • Iedereen die betrokken is met opvoeding (ouders, grootouders, familie, leerkrachten, professionals ...)
  • Woon je in Hasselt, Alken, Diepenbeek of Zonhoven? Dan ben je heel welkom in de opvoedingswinkel in Hasselt, aangezien het een intergemeentelijke samenwerking is tussen 4 gemeentes. 

Wat

Vragen zoals: "Doe ik het wel goed?", "Hoe ga ik hier het beste mee om?", "Wat kan ik nu nog doen?", "Kan ik dit ook anders aanpakken?" ... komt iedereen wel eens tegen. Soms weet je het als ouder of opvoedingsverantwoordelijke ook even niet meer. Gelukkig is er dan… de Opvoedingswinkel! Je vindt er de juiste boeken (inkijken of ontlenen), je kan er raad vragen aan medewerkers, of een gesprek inplannen met een expert.

Moet ik op voorhand een afspraak maken? Je kan altijd vrijblijvend de winkel binnenstappen om informatie in te kijken, te ontlenen of om een vraag te stellen rond opvoeding. Als je een uitgebreid gesprek met een professioneel medewerker wil, vragen we je om op voorhand een afspraak te maken (telefonisch, via mail of in Huis van het Kind Hasselt).

Kan ik mijn vraag ook online stellen? Ja, dat kan via dit webformulier 'stel je vraag'

Breng ik mijn kind of jongere mee op gesprek? Het gesprek verloopt zonder kind of jongere, zodat de situatie gemakkelijk besproken kan worden. In uitzonderlijke gevallen, na overleg met een medewerker van de Opvoedingswinkel, is het mogelijk/nodig dat het kind of de jongere ook aanwezig is.

Wat wil zeggen 'discreet'? Wanneer je het Huis van het Kind binnenwandelt, vragen we nooit naar je persoonlijke gegevens. Bij het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek, vragen we je enkel naar je voornaam, telefoonnummer en de leeftijd van je kind of jongere, zodat we je steeds kunnen bereiken. Verder hebben wij geen gegevens van je nodig. Bij het ontlenen van informatie zijn wij genoodzaakt je volledige naam, adres en telefoonnummer te noteren.

Kan ik op de website ook inhoudelijke informatie rond opvoeding vinden? Neen, voor inhoudelijke informatie rond het thema 'opvoeding' verwijzen wij naar www.groeimee.be.

 

Infoavonden en lezingen

We organiseren ook maandelijks lezingen en infoavonden over opvoedingsthema’s. Volledig gratis – je moet je alleen vooraf even inschrijven.


6. VOLZET: Online infoavond 'Zindelijkheid' (0 - 3 jaar)
Dinsdag 16 november 2021, 19:30 uur tot 21:00 uur.
Waar? Online, via Teams.

Door Christel Daenen
(Kind en Gezin Hasselt)

Hoe kan ik als ouder het zindelijk worden van mijn peuter ondersteunen? Wanneer en hoe start je best? Hoe kan je als ouder reageren op ongelukjes? Wanneer moet mijn kind droog zijn? Tijdens deze infoavond gaan we dieper in op het zindelijkheidsproces. Je krijgt inzicht in het verloop en je krijg heel wat praktische tips. Er is ook ruimte voor jouw vragen.


7. Infoavond 'De wondere wereld van een brein in groei' (10 - 13 jaar)
Woensdag 17 november 2021, 20:00 uur tot 22:30 uur
Waar? Sint-Jorisheem, Hendriksveldstraat z/n, 3570 Alken.

Door Els Dammekens
(Algemeen pedagogisch directeur KT-scholengroep)
In samenwerking met OXO Alken.

"Ze worden toch zo snel groot... en eens in het secundair, gaat het alleen nog sneller". Je kind vertrekt op een ontdekkingsreis langs leeftijdsgenoten, de wereld en zichzelf... met een brein in volle ontwikkeling. Een boeiende ontmoeting tussen hersenen, genetica en omgeving. Daarbij gaan ze soms voorzichtig, dan weer creatief en passievol of onstuimig op verkenning. Ze kunnen onze steun goed gebruiken onderweg. Vanuit de wondere werking van een tienerbrein in de groei verkennen we hoe die steun eruit kan zien.  


8. Infoavond 'De jeugd is tegenwoordig' (10 - 24 jaar)
Dinsdag 30 november 2021, 19:30 uur tot 21:30 uur.
Waar? GC Tentakel, Kneuterweg 2, 3520 Zonhoven.

Door Pedro De Bruyckere


Feit. De nieuwe jongeren zijn anders. Maar zijn ze slimmer en sneller? Of zijn ze liever lui dan moe? Zijn ze traditioneler of net weer niet? De jeugd is tegenwoordig geeft je een herkenbaar en correct beeld van de jongeren van nu. In hun toegankelijke en splitse stijl, onderzoeken jongerenexperts Pedro De Bruyckere en Bert Smits de meest hardnekkige mythes over jongeren om ze nadien te nuanceren of zelfs radicaal te ontmaskeren. Bovendien kom je te weten hoe je het best omgaat met jongeren thuis, in de klas en op het werk. Kortom, een inspirerende infoavond voor iedereen die wil kennismaken met de nieuwe generatie jongeren. 


9. Infoavond 'typisch tieners' (10 - 24 jaar)
Dinsdag 7 december 2021, van 20:00 uur tot 21:30 uur.
Waar? OC Lutselus, Pastorijstraat 7, 3590 Diepenbeek.

Door Sarah van Gysegem


We leven in boeiende en woelige tijden, alles gaat en verandert snel. Voor ouders van tieners is het niet altijd makkelijk om bij te benen. Velen maken zich zorgen over hoe hun tieners omgaan met sociale media, alcohol, uitgaan, foute vrienden, veilig vrijen, ... 

Nuttige informatie: opvoeding en ontwikkeling

Contact