Opvoedingswinkel

Voor wie

 • Iedereen die betrokken is met opvoeding (ouders, grootouders, familie, leerkrachten, professionals ...)
 • Woon je in Hasselt, Alken, Diepenbeek of Zonhoven? Dan ben je heel welkom in de opvoedingswinkel in Hasselt, aangezien het een intergemeentelijke samenwerking is tussen 4 gemeentes. 

Wat

Vragen zoals: "Doe ik het wel goed?", "Hoe ga ik hier het beste mee om?", "Wat kan ik nu nog doen?", "Kan ik dit ook anders aanpakken?" ... komt iedereen wel eens tegen. Soms weet je het als ouder of opvoedingsverantwoordelijke ook even niet meer. Gelukkig is er dan… de Opvoedingswinkel! Je vindt er de juiste boeken (inkijken of ontlenen), je kan er raad vragen aan medewerkers, of een gesprek inplannen met een expert.

Moet ik op voorhand een afspraak maken? Je kan altijd vrijblijvend de winkel binnenstappen om informatie in te kijken, te ontlenen of om een vraag te stellen rond opvoeding. Als je een uitgebreid gesprek met een professioneel medewerker wil, vragen we je om op voorhand een afspraak te maken (telefonisch, via mail of in Huis van het Kind Hasselt).

Breng ik mijn kind of jongere mee op gesprek? Het gesprek verloopt zonder kind of jongere, zodat de situatie gemakkelijk besproken kan worden. In uitzonderlijke gevallen, na overleg met een medewerker van de Opvoedingswinkel, is het mogelijk/nodig dat het kind of de jongere ook aanwezig is.

Wat wil zeggen 'discreet'? Wanneer je het Huis van het Kind binnenwandelt, vragen we nooit naar je persoonlijke gegevens. Bij het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek, vragen we je enkel naar je voornaam, telefoonnummer en de leeftijd van je kind of jongere, zodat we je steeds kunnen bereiken. Verder hebben wij geen gegevens van je nodig. Bij het ontlenen van informatie zijn wij genoodzaakt je volledige naam, adres en telefoonnummer te noteren.

Kan ik op de website ook inhoudelijke informatie rond opvoeding vinden? Neen, voor inhoudelijke informatie rond het thema 'opvoeding' verwijzen wij naar www.groeimee.be.

 

Infoavonden en lezingen

We organiseren ook maandelijks lezingen en infoavonden over opvoedingsthema’s. Volledig gratis – je moet je alleen vooraf even inschrijven.

(Uw gegevens kunnen doorgegeven worden omwille van praktische redenen, maar dit enkel in het kader van de organisatie van de infoavond(en) waarvoor u inschrijft.)
 
Het dragen van een mondmasker is verplicht tijdens de infoavonden. 
 


GEANNULEERD: Hoe praat je met je kind over seks? Voor ouders met kinderen tussen 9 en 18 jaar. 
Woensdag 14 oktober 2020 van 19u30 tot 21u30

 • Spreker: Pimento
 • Wanneer en hoe begin je aan de seksuele opvoeding van je kind? Hoe reageer je op vragen van je kleuter? Hoe breng je het thema 'seks' aan bij je beginnende puber? Sexting en seksueel grensoverschrijdend gedrag, hoe praat je daarover met je kind?
  In deze lezing bekijken we de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Wat zijn valkuilen, waar moet je op letten, hoe ga je het best te werk.
  We reiken je als ouder achtergrondinfo en concrete tips aan.
 • Locatie: Ontmoetingscentrum Lutselus, Pastorijstraat 7, 3590 Diepenbeek

 


GEANNULEERD: Als kleine kinderen groot worden
Dinsdag 20 oktober 2020 van 19u30 tot 21u30

 • Spreker: Tiny Devriendt – Preventiewerker en hulpverlener zorggroepzin
 • "Als kleine kinderen groot worden" is een interactieve vorming voor ouders van jongeren tussen 10 en 15 jaar die bezorgd zijn om het gamegedrag van hun kind. Er wordt vertrokken vanuit de rol van de opvoeding, waarbij algemene opvoedingsvragen centraal staan.
 • Locatie: GC Tentakel, Kneuterweg 2, 3520 Zonhoven

 


GEANNULEERD: Het zijn soms kleine ettertjes… 
Woensdag 21 oktober 2020 van 20u tot 22u30

 • Spreker: Maurits Wysmans
 • Hoe omgaan met driftbuien, protestgedrag, stil of teruggetrokken gedrag  ...? Over grenzen stellen in de opvoeding. “Liam weigert zijn jas aan te doen, Lise werpt zich op de grond als ze aan tafel moet, Jelle heeft net zijn jonger broertje gebeten, Sander bonkt tegen de deur als hij zijn zinnetje niet krijgt. Lucy zit altijd stil in haar hoekje. Wolf weent als er bezoek over de vloer  komt…“ Kinderen opvoeden is heel leuk en boeiend maar niet altijd even gemakkelijk. Kinderen weten uit zichzelf niet wat kan en niet kan. Ouders en onthaalouders moeten hen dat geleidelijk aan leren door duidelijke grenzen te stellen. Regels en afspraken helpen kinderen om zich aan de grenzen te houden. Het geeft hen een veilig gevoel en zorgt ervoor dat niet alles telkens weer ter discussie staat. Grenzen aangeven is noodzakelijk. Maar hoe doe je dat? En wat mag een kind wel, wat niet ? En wat kan je  doen als het kind de grenzen niet respecteert? Maurits Wysmans is opleidingshoofd aan de UCLL Sociale Readaptatiewetenschappen : kinderen, jongeren en welzijn. Hij is eveneens deskundige in opvoedings- en gedragsproblemen en auteur van diverse artikels en  co-auteur van het boek ‘ Praten met ouders’ ( Lannoo Campus )  . Hij is gastprofessor in o.m. Zuid-Afrika en India . 
 • Locatie: GC Sint-Jorisheem, Hendriksveldstraat z/n, 3570 Alken 

 


GEANNULEERD: Slapen bij jonge kinderen. Voor ouders met kinderen van 0 tot 6 jaar
Dinsdag 27 oktober 2020 van 19u30 tot 21u30

 • Spreker: Dr. Marlies Potoms, kinderarts/kinderneuroloog en Leen Coremans, orthopedagoog 
 • Hoeveel slaapt een baby/peuter/kleuter? Wat zijn goede slaapgewoonten? Welke problemen kunnen zich voordoen bij het inslapen of doorslapen? Hoe kan ik mijn kind hierbij best helpen en begeleiden? Waar vind ik hulp? Op deze vragen en meer proberen wij een antwoord te geven. Er is ook tijd voorzien om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.
 • Locatie: Huis van het Kind, Maastrichterstraat 96C, 3500 Hasselt 

 

VOLZET: ONLINE WEBINAR: Zindelijkheid positief ondersteunen
Dinsdag 10 november 2020 van 19u30 tot 21u

 • Spreker: Christel Daenen (psychopedagoge Kind & Gezin team Hasselt)
 • Hoe kan ik als ouder het zindelijk worden van mijn peuter ondersteunen? Wanneer en hoe starten? Hoe reageren op ongelukjes? Wanneer moet mijn kind droog zijn?  Tijdens deze avond gaan we dieper in op het zindelijkheidsproces. Je krijgt inzicht in het verloop en gaat met heel wat praktische tips naar huis. Er is ook ruimte voor jouw vragen.

 

ONLINE WEBINAR Hoogsensitief ouderschap
Dinsdag 1 december 2020 van 20u tot 22u

 • Spreker: Bieke Geenen
 • Een boeiende lezing voor hoogsensitieve ouders. Vol inzichten, praktische tips, herkenbaarheid. Om je te inspireren en gerust te stellen in de uitdaging van het hoogsensitieve ouderschap.

 

Contact