Opvoedingswinkel

Voor wie

 • Iedereen die betrokken is met opvoeding (ouders, grootouders, familie, leerkrachten, professionals ...)
 • Woon je in Hasselt, Alken, Diepenbeek of Zonhoven? Dan ben je heel welkom in de opvoedingswinkel in Hasselt, aangezien het een intergemeentelijke samenwerking is tussen 4 gemeentes. 

Wat

Vragen zoals: "Doe ik het wel goed?", "Hoe ga ik hier het beste mee om?", "Wat kan ik nu nog doen?", "Kan ik dit ook anders aanpakken?" ... komt iedereen wel eens tegen. Soms weet je het als ouder of opvoedingsverantwoordelijke ook even niet meer. Gelukkig is er dan… de Opvoedingswinkel! Je vindt er de juiste boeken (inkijken of ontlenen), je kan er raad vragen aan medewerkers, of een gesprek inplannen met een expert.

Moet ik op voorhand een afspraak maken? Je kan altijd vrijblijvend de winkel binnenstappen om informatie in te kijken, te ontlenen of om een vraag te stellen rond opvoeding. Als je een uitgebreid gesprek met een professioneel medewerker wil, vragen we je om op voorhand een afspraak te maken (telefonisch, via mail of in de winkel).

Breng ik mijn kind of jongere mee op gesprek? Het gesprek verloopt zonder kind of jongere, zodat de situatie gemakkelijk besproken kan worden. In uitzonderlijke gevallen, na overleg met een medewerker van de Opvoedingswinkel, is het mogelijk/nodig dat het kind of de jongere ook aanwezig is.

Wat wil zeggen 'discreet'? Wanneer je de winkel binnenwandelt, vragen we nooit naar je persoonlijke gegevens. Bij het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek, vragen we je enkel naar je voornaam, telefoonnummer en de leeftijd van je kind of jongere, zodat we je steeds kunnen bereiken. Verder hebben wij geen gegevens van je nodig. Bij het ontlenen van informatie zijn wij genoodzaakt je volledige naam, adres en telefoonnummer te noteren.

Kan ik op de website ook inhoudelijke informatie rond opvoeding vinden? Neen, voor inhoudelijke informatie rond het thema 'opvoeding' verwijzen wij naar www.groeimee.be.

 

Infoavonden en lezingen

We organiseren ook maandelijks lezingen en infoavonden over opvoedingsthema’s. Volledig gratis – je moet je alleen vooraf even inschrijven.

 

WEBINAR - ik verveel mij
Voor (groot)ouders met (klein)kinderen tussen 3 en 12 jaar.
Donderdag 7 mei om 20 uur

 • Amke Baillieul (Speelmakers cvba)
 • Wat betekent spelen voor kinderen? Waarom is het belangrijk? Hoe stimuleer je spel bij je kind? Wat is je rol als (groot)ouder? En vooral: hoe maak je hier tijd en ruimte voor? Verruim je speelervaring en leer hoe je ook met simpele materialen kinderen kan prikkelen - binnen en buiten.
 • https://app.clevercast.com/webcast/registration/w-OgKDvq


WEBINAR Als pesten toeslaat: wat kan je als ouder doen?
Voor (groot)ouders met (klein)kinderen van 6 tot 12 jaar.
Maandag 11 mei om 20 uur

 • Gie Deboutte
 • Elke ouder van wie een kind gepest wordt, wil dat het pesten zo gauw mogelijk stopt. Je ziet wat de pesterijen met je kind doen. Maar wat doe je? Hoe ga je om met de vraag van je kind om niets tegen de school te zeggen? Is het zinvol om de andere ouders of de pesters zelf aan te spreken? Waar vind je hulp voor je kind? Deze webinar verduidelijkt hoe pesten in elkaar zit, wat het teweeg brengt en wat je als ouder best wel/liever niet kunt doen.
 • https://app.clevercast.com/webcast/registration/w-eWmrQg

 
WEBINAR Meer rust in je gezin
Voor (groot)ouders met (klein)kinderen tot 12 jaar.
Maandag 18 mei om 20 uur

 • Nele De Ganseman
 • Een kind kan soms heel druk zijn. Druk in het gedrag of druk in het hoofd, door veel gedachten en gevoelens. Dat maakt het moeilijk om bijvoorbeeld in te slapen, rustig huiswerk te maken of rustig samen te spelen. Samen zoeken we naar concrete handvatten om anders om te gaan met overprikkeling en driftbuien, maar leer je bovenal hoe je op een heel speelse manier het zelfvertrouwen van je kind kunt versterken.
 • https://app.clevercast.com/webcast/registration/w-6gXGmW

 

WEBINAR Opvoeden als je niet meer samen bent
Maandag 25 mei om 20 uur

 • Sonja Delbeecke
 • Scheiden is zonder twijfel een heel heftige gebeurtenis voor kinderen en hun ouders. Je gaat als partners uit elkaar, maar je blijft allebei ouder van je kind(eren). Ouderschap na echtscheiding hoeft geen wedstrijd te zijn. In deze webinar kijken we naar wat (blijvende) conflicten betekenen voor kinderen en geven we tips hoe je als ouder uit de strijd kan stappen.
 • https://app.clevercast.com/webcast/registration/w-2pAJ7W

 
WEBINAR Duidelijke communicatie: de brug tussen ouders en onderwijs
Voor (groot)ouders met (klein)kinderen van 6 tot 18 jaar.
Donderdag 28 mei om 20 u

 • Sandra Van Heffen
 • Iedereen heeft een beeld van en een visie op onderwijs. Ooit was je zelf leerling, nu ben je misschien ouder, grootouder of zelf leerkracht. Elke ontmoeting binnen onderwijs draait rond communicatie. Deze communicatie verloopt soms moeilijk. In dit webinar willen we via duidelijke communicatie een brug slaan tussen ouders en onderwijs. Van harte welkom!
 • https://app.clevercast.com/webcast/registration/w-JpGJyq

 

WEBINAR - Soms zou ik mijn kind echt achter het behang willen plakken. Hoe parental burn-out voorkomen?
Voor ouders met kinderen tussen 1,5 en 12 jaar. 
Woensdag 20 mei van 20u tot 21u30

 • Spreker: Joke Van Hoeck
 • Je krijgt zoveel adviezen langs alle kanten over hoe je het als ouder moet doen dat je helemaal het noorden kwijt geraakt en je twijfelt aan je eigen kunnen. Ondanks je goede voornemens eindigt de zoveelste discussie met je kind weer in een kletterende ruzie en is de sfeer thuis om zeep. Zo had je niet willen reageren, met een torenhoog schuldgevoel als gevolg.Tijdens de lezing ontdek je hoe het komt dat je steeds opnieuw in diezelfde spiraal terecht komt. Ik geef je concrete handvatten mee voor hoe je zelfs tijdens de ochtendrush of avondspits de rust kunt vinden om niet weggeblazen te worden door alles wat er thuis op je afkomt. Je geduld verliezen en je schuldig voelen achteraf gaan zo tot het verleden behoren.
 • Inschrijven via:  https://ontspannenopvoedenkan.webinargeek.com/opvoedingswinkelhasselt


Het zijn soms kleine ettertjes… 
Woensdag 21 oktober 2020 van 20u tot 22u30

 • Spreker: Maurits Wysmans
 • Hoe omgaan met driftbuien, protestgedrag, stil of teruggetrokken gedrag  ...? Over grenzen stellen in de opvoeding. “Liam weigert zijn jas aan te doen, Lise werpt zich op de grond als ze aan tafel moet, Jelle heeft net zijn jonger broertje gebeten, Sander bonkt tegen de deur als hij zijn zinnetje niet krijgt. Lucy zit altijd stil in haar hoekje. Wolf weent als er bezoek over de vloer  komt…“ Kinderen opvoeden is heel leuk en boeiend maar niet altijd even gemakkelijk. Kinderen weten uit zichzelf niet wat kan en niet kan. Ouders en onthaalouders moeten hen dat geleidelijk aan leren door duidelijke grenzen te stellen. Regels en afspraken helpen kinderen om zich aan de grenzen te houden. Het geeft hen een veilig gevoel en zorgt ervoor dat niet alles telkens weer ter discussie staat. Grenzen aangeven is noodzakelijk. Maar hoe doe je dat? En wat mag een kind wel, wat niet ? En wat kan je  doen als het kind de grenzen niet respecteert? Maurits Wysmans is opleidingshoofd aan de UCLL Sociale Readaptatiewetenschappen : kinderen, jongeren en welzijn. Hij is eveneens deskundige in opvoedings- en gedragsproblemen en auteur van diverse artikels en  co-auteur van het boek ‘ Praten met ouders’ ( Lannoo Campus )  . Hij is gastprofessor in o.m. Zuid-Afrika en India . 
 • Locatie: GC Sint-Jorisheem, Hendriksveldstraat z/n, 3570 Alken 

 

Contact