Opvoedingswinkel

Voor wie

  • Iedereen die betrokken is met opvoeding (ouders, grootouders, familie, leerkrachten, professionals ...)
  • Woon je in Hasselt, Alken, Diepenbeek of Zonhoven? Dan ben je heel welkom in de opvoedingswinkel in Hasselt, aangezien het een intergemeentelijke samenwerking is tussen 4 gemeentes. 

Wat

Vragen zoals: "Doe ik het wel goed?", "Hoe ga ik hier het beste mee om?", "Wat kan ik nu nog doen?", "Kan ik dit ook anders aanpakken?" ... komt iedereen wel eens tegen. Soms weet je het als ouder of opvoedingsverantwoordelijke ook even niet meer. Gelukkig is er dan… de Opvoedingswinkel! Je vindt er de juiste boeken (inkijken of ontlenen), je kan er raad vragen aan medewerkers, of een gesprek inplannen met een expert.

Moet ik op voorhand een afspraak maken? Je kan altijd vrijblijvend de winkel binnenstappen om informatie in te kijken, te ontlenen of om een vraag te stellen rond opvoeding. Als je een uitgebreid gesprek met een professioneel medewerker wil, vragen we je om op voorhand een afspraak te maken (telefonisch, via mail of in Huis van het Kind Hasselt).

Kan ik mijn vraag ook online stellen? Ja, dat kan via dit webformulier 'stel je vraag'

Breng ik mijn kind of jongere mee op gesprek? Het gesprek verloopt zonder kind of jongere, zodat de situatie gemakkelijk besproken kan worden. In uitzonderlijke gevallen, na overleg met een medewerker van de Opvoedingswinkel, is het mogelijk/nodig dat het kind of de jongere ook aanwezig is.

Wat wil zeggen 'discreet'? Wanneer je het Huis van het Kind binnenwandelt, vragen we nooit naar je persoonlijke gegevens. Bij het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek, vragen we je enkel naar je voornaam, telefoonnummer en de leeftijd van je kind of jongere, zodat we je steeds kunnen bereiken. Verder hebben wij geen gegevens van je nodig. Bij het ontlenen van informatie zijn wij genoodzaakt je volledige naam, adres en telefoonnummer te noteren.

Kan ik op de website ook inhoudelijke informatie rond opvoeding vinden? Neen, voor inhoudelijke informatie rond het thema 'opvoeding' verwijzen wij naar www.groeimee.be.

 

Infoavonden en lezingen

We organiseren ook maandelijks lezingen en infoavonden over opvoedingsthema’s. Volledig gratis – je moet je alleen vooraf even inschrijven.


4. Infoavond 'samenspel: hoe doe je dat? (0 - 18 jaar)'
Dinsdag 12 april 2022, van 20:00 uur tot 22:00 uur.
Waar? Huis van het Kind Hasselt, Maastrichterstraat 96c, 3500 Hasselt.

Door Harmieke Rigtering 
(hoerasamenspel.be) 

Met aandacht en zorg volgen we de ontwikkeling en groei van onze kinderen op. Bij Hoerasamenspel gaat het om het samen groeien elke dag als gezin. We leren spelend en spelend leren we. Hoe we samen er een mooi spel van maken vertel ik tijdens deze interactie workshop. De ervaring en dagelijkse situaties zijn uitgangspunt om samen op zoek te gaan hoe we een leuke "samenspel" hebben met onze kinderen. 
 

5. Infoavond 'Omgaan met hoogsensitieve kinderen (2 - 15 jaar)' 
Dinsdag 26 april 2022, van 20:00 uur tot 21:30 uur.
Waar? Huis van het Kind Hasselt, Maastrichterstraat 96c, 3500 Hasselt.

Door Sabine Oosthuys 
(HSP Vlaanderen)

De meer diepgaande verwerking van prikkels en informatie is het hoofdkenmerk van hoogsensitiviteit. Lukt het een kind niet deze prikkels te werken, dan raken zij sneller gefrustreerd, geïrriteerd en/of oververmoeid. Gedrags-, leer en sociale problemen kunnen hieruit voortvloeien. In deze infoavonden hebben we het over: hoe herken je een hoogsensitief kind? Wat zijn de kenmerken? Hoe ga je hiermee om?


6. Infoavond 'Seksuele opvoeding: wat houdt dat in? (3 - 14 jaar)' 
Woensdag 27 april 2022, van 20:00 uur tot 22:30 uur.
Waar? GC Sint-Jorisheem, Hendriksveldstraat z/n, 3570 Alken. 

Door Sam Luwel
(Klinisch orthopedagoog) 

Praten over seks(ualiteit) met kinderen... Oei, alleen al dat woord doet ons blozen. Is erover praten belangrijk? Hoe pak ik dat aan? Welk seksueel gedraag is normaal? Welke informatie is gepast om mee te geven? Wel, het is heel goed dat je je dit afvraagt. Jullie zijn namelijk een belangrijke bron aan informatie, zeker als het over seksualiteit gaat. Met deze vorming hoop ik jullie wat handvaten te geven om zelf aan de slag te gaan rond dit thema.
 

7. Infoavond 'Wat als ADHD een talent is? (lagere schoolleeftijd)' 
Dinsdag 17 mei 2022, van 19:30 uur tot 21:30 uur.
Waar? Bibliotheek Zonhoven, Kerkplein 80, 3520 Zonhoven.

Door Marleen Jans 
(Ankerpunt vzw)

Wist je dat kinderen met AD(H)D niet alleen energiek zijn, maar vaak ook creatief, vindingrijk en out of the box denkend? Deze talenten kunnen we als ouder, opvoeder of leerkracht stimuleren. Daarom is het goed kinderen met AD(H)D te begrijpen. We onderzoeken wat AD(H)D nu juist is, hoe we het kunnen herkennen en hoe we onze kinderen kunnen ondersteunen in dat waar ze het moeilijk mee hebben. Hoe waken we over hun welbevinden en hoe kunnen we ze optimale groeikansen geven? 


8. Infoavond 'tijd vrijmaken en batterijen opladen' (ouders met extra zorgnoden van 0 tot 21 jaar)
Donderdag 19 mei 2022, van 19:30 uur tot 21:30 uur

Waar? Huis van het Kind Hasselt, Maastrichterstraat 96c, 3500 Hasselt
In kader van 'Week van de groeilamp'

Door Marleen Van Noten (Magenta)

Tijd steken in zorg, werk, praktische zaken uitzoeken, administratie in orde brengen, ... Loslaten en weer vastpakken... Dat vraagt energie en tijd, die je vaak niet meer hebt. Hoe maak je tijd voor jezelf en jouw gezin? Hoe zit het met je energiebalans en wat geeft je energie? Laat je tijdens deze workshop inspireren door tips en ervaringen.


9. Infoavond 'Het zelfvertrouwen van kinderen een duwtje geven (6 - 18 jaar)' 
Dinsdag 24 mei 2022, van 20:00 uur tot 22:00 uur.
Waar? OC Lutselus, Pastorijstraat 7, 3590 Diepenbeek.


Door Vanessa Lauwers (kind- en jongerencoach)

In deze interactieve lezing ontdek je aan de hand van de 'boom' metafoor wat zelfvertrouwen is. En vooral hoe jij als volwassene kunt bijdragen om het zelfvertrouwen van kinderen een duwtje te geven. Je krijgt praktische tips aangereikt waar je onmiddellijk mee aan de slag kunt gaan om kinderen te helpen hun zelfvertrouwen te vergroten, want laat ons eerlijk zijn: kinderen worden in deze maatschappij met heel wat geconfronteerd waarbij het niet altijd gemakkelijk is om sterk in je schoenen te blijven staan.

 

Contact