Opvoedingswinkel

Voor wie

Iedereen die betrokken is met opvoeding (ouders, grootouders, familie, leerkrachten, professionals ...)
Woon je in Alken, Diepenbeek of Zonhoven? Dan dan ben je heel welkom in de opvoedingswinkel in Hasselt, aangezien het een intergemeentelijke samenwerking is tussen 4 gemeentes. 

Wat

Vragen zoals: "Doe ik het wel goed?", "Hoe ga ik hier het beste mee om?", "Wat kan ik nu nog doen?", "Kan ik dit ook anders aanpakken?" ... komt iedereen wel eens tegen. Soms weet je het als ouder of opvoedingsverantwoordelijke ook even niet meer. Gelukkig is er dan… de Opvoedingswinkel! Je vindt er de juiste boeken (inkijken of ontlenen), je kan er raad vragen aan medewerkers, of een gesprek inplannen met een expert.

Daar krijg je – snel, gratis en discreet – gebruiksklare antwoorden op je opvoedingsvragen en -zorgen.

Moet ik op voorhand een afspraak maken? Je kan altijd vrijblijvend de winkel binnenstappen om informatie in te kijken, te ontlenen of om een vraag te stellen rond opvoeding. Als je een uitgebreid gesprek met een professioneel medewerker wil, vragen we je om op voorhand een afspraak te maken (telefonisch, via mail of in de winkel).

Breng ik mijn kind of jongere mee op gesprek? Het gesprek verloopt zonder kind of jongere, zodat de situatie gemakkelijk besproken kan worden. In uitzonderlijke gevallen, na overleg met een medewerker van de Opvoedingswinkel, is het mogelijk/nodig dat het kind of de jongere ook aanwezig is.

Wat wil zeggen 'discreet'? Wanneer je de winkel binnenwandelt, vragen we nooit naar je persoonlijke gegevens. Bij het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek, vragen we je enkel naar je voornaam, telefoonnummer en de leeftijd van je kind of jongere, zodat we je steeds kunnen bereiken. Verder hebben wij geen gegevens van je nodig. Bij het ontlenen van informatie zijn wij genoodzaakt je volledige naam, adres en telefoonnummer te noteren.

Kan ik op de website ook inhoudelijke informatie rond opvoeding vinden? Neen, voor inhoudelijke informatie rond het thema 'opvoeding' verwijzen wij naar www.groeimee.be.

 

Infoavonden en lezingen

We organiseren ook maandelijks lezingen en infoavonden over opvoedingsthema’s. Volledig gratis – je moet je alleen vooraf even inschrijven.

 

Luisteren en omgaan met emoties, stress en moeilijk begrijpbaar gedrag bij kinderen van de lagere school.
Dinsdag 17 september van 19 tot 21 uur

Spreker: Marleen Jans

 • Elk kind wil graag gezien worden. Dat spreekt voor zich. Waarom is hun gedrag dan soms zo moeilijk te begrijpen? Kinderen zijn vaak veel kwetsbaarder dan we denken. Ze maken veel nieuwe dingen mee en staan soms onder grote druk. Soms zijn het kleine ‘faits divers’ soms echter dragen ze een zware rugzak: zorgen over echtscheiding, rouw, leerstoornissen, pesterijen,…  Hoe groot of hoe klein die zorgen ook zijn van onze kinderen, ze verdienen steeds onze aandacht. Wij ouders en leerkrachten zijn hun rots in de branding. Maar hoe doen we dat luisteren naar kinderen,…  echt luisteren? Wat doe je als je kind boos en emotioneel wordt? Hoe herken je hun angst(en) en verdriet? Hoe kan praten over zijn/haar gevoelens? Hoe kan je stress bij kinderen voorkomen? Ouders krijgen tijdens deze interactieve lezing de kans om zelf situaties aan te brengen en samen gaan we oplossingsgericht denken.
 • Locatie: Schakelschool, Larestraat 15, 3511 Kuringen

 

Als pesten je kind (k)raakt (voor ouders en begeleiders van kinderen van 3 tot 12 jaar
Dinsdag 24 september 2019 van 19.30 tot 21.00 uur
Spreker: Kristl Habils

 • Pesten, het raakt ons ongetwijfeld allemaal. Elk kind en elke ouder kent wel een verhaal over pesten, dichtbij of veraf. Misschien heb je het zelf ervaren? Misschien maak je je vandaag zorgen om jouw kind? Kristl Habils is mama van twee zonen, criminologe van opleiding en directeur van School Zonder Pesten vzw. Ze is de auteur van ‘Maak van je school een Goedgevoel school!?’ en ‘Mama, ze pesten me’. Tijdens deze leerrijke lezing geeft ze concrete tips en staat ze stil bij vragen als:  ‘Wat is pesten? Wat zijn belangrijke signalen? Wat is het verschil met plagen en ruziemaken? Hoe kan je als ouder proberen te voorkomen dat je kind gepest wordt of dat het zelf gaat pesten. Wat is jouw voorbeeldrol? En wat als het echt fout gaat? Wat doe je als het toch gebeurt? Hoe kan je voorkomen dat pesten jou of je kind kraakt?
 • Locatie: Bib Zonhoven, Kerkplein 80, 3520 Zonhoven.

 

Over schermzombies en chocopotten (voor ouders met kinderen tussen 0 en 10 jaar)
Dinsdag 1 oktober 2019 van 19.30 tot 21.30 uur

Spreker: Tom Vandries

 • Een avond vol mythes, weetjes en tips in verband met schermtijd. Om de zoveel maanden staan de krantenkoppen bol van de waarschuwingen in verband met het schermgebruik van kinderen. Wat moet je hiervan geloven? Tom Vandries legt je uit wat de impact van schermtijd is op de ontwikkeling van je kinderen.
 • Locatie: Huis van het Kind, Maastrichterstraat 96C, 3500 Hasselt


Opa en oma zonder stress
Donderdag 24 oktober 2019 van 20.00 tot 21.30 uur

Spreker: Bieke Geenen

 • Deze lezing zit vol leuke anekdotes over het grootouderschap. Toch gaat het ook de uitdagingen niet uit de weg  die bij dit heerlijk privilege komen kijken. Voor die uitdagingen krijg je allemaal concrete tips die je verder op weg kunnen helpen. Dè lezing om van jou de oma of opa te maken die je altijd al had willen zijn! Tevens een gezellig ontmoetingsmoment voor grootouders onder elkaar, verbonden door...jullie kleinkinderen.
 • Locatie: ’t Fonteintje, Stationsstraat 7, Diepenbeek


Theater voor kleuters
Dinsdag 29 oktober 2019 om 13.30 uur / 14.00 uur start

 • Opvoedingswinkel Hasselt organiseert in de herfstvakantie opnieuw een kindertheater. Kleuters en hun metgezellen zijn welkom in de Gildezaal in Kuringen. Om 14 uur start het woordeloos theater. Je kleine spruit ontrafelt samen met de leerling-tovenaar Jahon drie geheimen. Pas als hij alle drie de geheimen ontrafeld heeft, komt hij het échte geheim te weten. Spannend voor vooral jong en oud. ‘Geheimen’ is een gratis voorstelling waarin muziek, poppentheater en goochelarij je kleuter een onvergetelijke namiddag bezorgen. Schrijf jezelf en je kind snel in! Of kom langs in het Huis van het Kind en haal hier je tickets.
 • Locatie: Gildezaal, 3511 Kuringen


Help, mijn kind is een gamer! (voor ouders met kinderen vanaf 8 jaar)
Woensdag 30 oktober 2019 van 20 tot 22 uur

Spreker: André Parren

 • Gamen , het is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Op zich geen probleem natuurlijk, gamen heeft vele positieve kanten. Er zijn echter ook risico’s verbonden aan gamen, vooral als de balans kwijt is. Hoe gaan we hier mee om, en wat als we denken dat er meer aan de hand is met de gamer?
  André Parren is pedagoog en ervaringsdeskundig op gebied van gamen en kent zowel de positieve als de negatieve kanten ervan. Door zijn jarenlange ervaring in het werken met zowel gamers als opvoeders, hulpverleners en scholen, weet hij dat er een grote kloof is tussen beide groepen. Hij bekijkt gamen daarom vanuit de gamer, de ontwikkelaar, vanuit de ontwikkelingspsychologie én vanuit de opvoeder. Daarnaast schenkt hij ook aandacht aan het kind, de puber en de adolescent, dit vanuit psychologisch perspectief.
  Hoe gaan de verschillende leeftijdsgroepen om met games? Wat spreekt ze aan? Wat zijn de valkuilen? En waarom gamen ze zoveel? En welke signalen zien we als onderwijsprofessionals en hoe gaan we hiermee om?
 • Locatie: Bibliotheek, Marktplein 24, 3590 Diepenbeek

 

Workshop: De kracht van de stilte
Woensdag 16 oktober 2019 van 20 tot 22 uur (ouders)
Zaterdag 9 november 2019 van 14 tot 16 uur (ouders en kinderen)

Spreker: Theo De Haes

 • De stilte van de meditatie brengt kinderen en volwassenen in contact met hun innerlijke kracht, zichzelf, wie ze ten diepste zijn. Zo sta je sterker in het leven om te kunnen bouwen aan gelukkig zijn. Het is een dagelijkse evenwichtsoefening, lichamelijk, verstandelijke en emotioneel, een geestelijke evenwichtsoefening in stille ontmoeting. Je ontdekt in de stilte een diepe bron van rust, wijsheid, kracht en stabiliteit in jezelf. We starten met een stiltespel, korte quiz en maken een stiltedoosje voor thuis of in de klas.
 • In samenwerking met OXO Alken.
 • Locatie: Sint-Jorisheem, Hendriksveldstraat z/n, 3570 Alken


Zindelijkheid
Woensdag 6 november 2019 van 19 tot 21 uur

Spreker: Christel Daenen

 • Op het potje gaan is een belangrijk stap voor een kind. Elk kind wordt zindelijk op zijn eigen tempo. Het is belangrijk om een peuter hierbij te ondersteunen. Dit doe je samen: ouders, opvang, grootouders, … Tijdens deze infoavond willen we je graag informeren hoe je je kind hierin kan ondersteunen. Er kunnen ook ervaringen worden uitgewisseld en er worden praktische tips gegeven.
 • Locatie: GC Tentakel (zaal 3), Kneuterweg 2, 3520 Zonhoven.

Het geheim van puberbrein
Dinsdag 19 november 2019 van 19 tot 21 uur
Spreker: Marleen Jans
 • Onze tieners, uiterlijk lijken ze al behoorlijk volwassen. Ze  kunnen ook verrassend wijs uit de hoek komen. Hoe verklaar je dan dat andere moment hun onbegrijpelijke risicovolle gedrag en stemmingswisselingen?
 • Tijdens de infoavond kijken we naar de gevolgen van de ontwikkeling van het tienerbrein op de jongere(n).  Volgende onderwerpen komen zeker aan bod: hoe werkt het tienerbrein en wat mogen we van onze tieners verwachten? Hoe kan je positief communiceren met tieners? Hoe kunnen we hen stimuleren, uitdagen en verantwoordelijk maken?  Hoe kunnen we jongeren thuis en op school optimaal begeleiden en ondersteunen? De deelnemers krijgen uitgebreid de kans om hun eigen vragen te stellen.
 • Tijdens deze interactieve infoavond krijg je heel wat praktische tips en voorbeelden. We bespreken jouw concrete vragen en zoeken samen naar oplossingen. De lezing wordt geïllustreerd aan de hand van een aantal leuke filmpjes met sketches over de vele uitdagingen in een puberleven, gespeeld door jongeren zelf!
 • In samenwerking met ouderraad VMS & SJB Zonhoven.
 • Locatie: VMS (Vrije Middenschool) Zonhoven, Engstegenseweg 1, 3520 Zonhoven


Omgaan met verlies en verdriet
Woensdag 4 december 2019 van 19.30 tot 21.30 uur
Spreker: Manu Keirse

 • Wat maken kinderen door bij een verlies? Kunnen kinderen afscheid nemen? Is er een plaats voor kinderen om te rouwen? Waar vinden ze die plaats? Hoe gaat de omgeving om met rouwende kinderen? Is dit de verantwoordelijkheid van het gezin, de klas, de school, de instelling, de vriendengroep, de jeugdbeweging, …? Wordt het voor kinderen ooit weer als vroeger als ze een dierbaar iemand verliezen? Kun je ervoor zorgen dat kinderen minder lijden onder het scheiden van hun ouders.
 • Deze vragen over afscheid en verwerking van verlies bij kinderen en jongeren komen niet veel op de voorgrond. We willen we deze realiteit in het daglicht brengen en handvatten aanreiken om kinderen op te vangen in verdriet.
 • Locatie: Huis van het Kind, Maastrichterstraat 96C, 3500 Hasselt

Nieuwsbrief

Registreer je voor de digitale nieuwsbrief van de Opvoedingswinkel. Dan mis je geen enkele activiteit. Je ontvangt ons aanbod rechtstreeks in je mailbox.

Niets missen van Hasselt? Ontvang het laatste nieuws rechtstreeks in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief