Opvoedingswinkel

Voor wie

Iedereen die betrokken is met opvoeding (ouders, grootouders, familie, leerkrachten, professionals ...)
Woon je in Alken, Diepenbeek of Zonhoven? Dan dan ben je heel welkom in de opvoedingswinkel in Hasselt, aangezien het een intergemeentelijke samenwerking is tussen 4 gemeentes. 

Wat

Vragen zoals: "Doe ik het wel goed?", "Hoe ga ik hier het beste mee om?", "Wat kan ik nu nog doen?", "Kan ik dit ook anders aanpakken?" ... komt iedereen wel eens tegen. Soms weet je het als ouder of opvoedingsverantwoordelijke ook even niet meer. Gelukkig is er dan… de Opvoedingswinkel! Je vindt er de juiste boeken (inkijken of ontlenen), je kan er raad vragen aan medewerkers, of een gesprek inplannen met een expert.

Daar krijg je – snel, gratis en discreet – gebruiksklare antwoorden op je opvoedingsvragen en -zorgen.

Moet ik op voorhand een afspraak maken? Je kan altijd vrijblijvend de winkel binnenstappen om informatie in te kijken, te ontlenen of om een vraag te stellen rond opvoeding. Als je een uitgebreid gesprek met een professioneel medewerker wil, vragen we je om op voorhand een afspraak te maken (telefonisch, via mail of in de winkel).

Breng ik mijn kind of jongere mee op gesprek? Het gesprek verloopt zonder kind of jongere, zodat de situatie gemakkelijk besproken kan worden. In uitzonderlijke gevallen, na overleg met een medewerker van de Opvoedingswinkel, is het mogelijk/nodig dat het kind of de jongere ook aanwezig is.

Wat wil zeggen 'discreet'? Wanneer je de winkel binnenwandelt, vragen we nooit naar je persoonlijke gegevens. Bij het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek, vragen we je enkel naar je voornaam, telefoonnummer en de leeftijd van je kind of jongere, zodat we je steeds kunnen bereiken. Verder hebben wij geen gegevens van je nodig. Bij het ontlenen van informatie zijn wij genoodzaakt je volledige naam, adres en telefoonnummer te noteren.

Kan ik op de website ook inhoudelijke informatie rond opvoeding vinden? Neen, voor inhoudelijke informatie rond het thema 'opvoeding' verwijzen wij naar www.groeimee.be.

 

Infoavonden en lezingen

We organiseren ook maandelijks lezingen en infoavonden over opvoedingsthema’s. Volledig gratis – je moet je alleen vooraf even inschrijven.

 

Online relaties en seksualiteit
Woensdag 24 april 2019  van 20 tot 22 uur
Spreker: Anneke Deckers

  • Locatie: OCR Diepenbeek (polyvalente zaal)
  • In samenwerking met Gezinsbond Diepenbeek
  • Flirten, verleiden, verliefd en gedumpt worden en volop experimenteren met relaties en seks: het hoort gewoon bij opgroeien. Ook online gaan jongeren zulke stappen zetten. Ze sturen selfies, doen aan sexting, kijken porno …  en dat allemaal vanop die ene smartphone in hun achterzak.  Wat wil en wat moet je als ouder weten en wanneer grijp je in? Je hoort en ziet het tijdens deze stomende sessie met getuigenissen van kinderen/jongeren, ouders en experts. Via animatiefilmpjes en infographics krijg je zicht op het mediagebruik van jongeren.

 

Eigen baas over je gedachten! Leer kinderen positief denken!
Dinsdag 7 mei 2019 van 19.30 tot 22 uur
Spreker: Wendy de Pree

  • Wat is positief denken en hoe je kan je dit als ouder/professional een kind aanleren. Want kinderen die positief denken zijn gelukkiger en hebben meer vrienden. Ze worden minder gepest en presteren beter op school. Als ouder/professional ben je een belangrijk model voor het kind. Vandaar dat je tijdens deze infoavond eerst zelf leert om met je negatieve gedachten aan de slag te gaan. Je leert hoe je het kind kunt uitleggen wat positief denken is en hoe je dit samen kunt oefenen. Je gaat naar huis met een werkboek vol praktische tips die je helpen om hiermee aan de slag te gaan.
  • Locatie: De Plak (polyvalente zaal), Servaasplein 14, 3590 Diepenbeek

 

Positief omgaan met kinderen (voor ouders met kinderen tussen 2 en 12 jaar)
Donderdag 16 mei 2019 van 19.30 tot 22 uur
Spreker: Sabine Daniels (Triple P medewerker)

  • Opvoeden leer je met vallen en opstaan. Af en toe stelt het gedrag van kinderen het geduld van ouders op de proef. Via een eenvoudig stappenplan en kleine veranderingen in de ouderlijke aanpak kan elke ouder plezier beleven aan opvoeden.Voor elke ouder is er een kleine attentie voorzien.
  • Locatie: Huis van het Kind, Maastrichterstraat 96C, 3500 Hasselt


Zorg-werk-leven balans voor ouders met zorgenkind(eren)
Donderdag 23 mei van 19.30 tot 21.30 uur
Spreker: Marleen Van Noten, wetenschappelijk onderzoeker aan de KU Leuven - Gezins- en Orthopedagogiek

  • Een zorgenkindje in een gezin vraagt veel plannen, organiseren, informatie verzamelen, de papiermolen in orde krijgen, beslissingen nemen…Een goede balans vinden tussen werk en gezin: het is voor elke ouder een uitdaging. Maar met een zorgenkindje wordt dat nog moeilijker. Tijdens de infosessie stellen we de aanpak van het Magentaproject voor. We reiken een aantal concrete ideeën en tips aan om de zorg te verlichten en de batterij tijdig op te laden.
  • Locatie: Huis van het Kind, Maastrichterstraat 96C, 3500 Hasselt

Nieuwsbrief

Registreer je voor de digitale nieuwsbrief van de Opvoedingswinkel. Dan mis je geen enkele activiteit. Noteer hieronder je e-mailadres en je ontvangt ons aanbod rechtstreeks in je mailbox.