Opvoedingswinkel

Voor wie

 • Iedereen die betrokken is met opvoeding (ouders, grootouders, familie, leerkrachten, professionals ...)
 • Woon je in Hasselt, Alken, Diepenbeek of Zonhoven? Dan ben je heel welkom in de opvoedingswinkel in Hasselt, aangezien het een intergemeentelijke samenwerking is tussen 4 gemeentes. 

Wat

Vragen zoals: "Doe ik het wel goed?", "Hoe ga ik hier het beste mee om?", "Wat kan ik nu nog doen?", "Kan ik dit ook anders aanpakken?" ... komt iedereen wel eens tegen. Soms weet je het als ouder of opvoedingsverantwoordelijke ook even niet meer. Gelukkig is er dan… de Opvoedingswinkel! Je vindt er de juiste boeken (inkijken of ontlenen), je kan er raad vragen aan medewerkers, of een gesprek inplannen met een expert.

Moet ik op voorhand een afspraak maken? Je kan altijd vrijblijvend de winkel binnenstappen om informatie in te kijken, te ontlenen of om een vraag te stellen rond opvoeding. Als je een uitgebreid gesprek met een professioneel medewerker wil, vragen we je om op voorhand een afspraak te maken (telefonisch, via mail of in de winkel).

Breng ik mijn kind of jongere mee op gesprek? Het gesprek verloopt zonder kind of jongere, zodat de situatie gemakkelijk besproken kan worden. In uitzonderlijke gevallen, na overleg met een medewerker van de Opvoedingswinkel, is het mogelijk/nodig dat het kind of de jongere ook aanwezig is.

Wat wil zeggen 'discreet'? Wanneer je de winkel binnenwandelt, vragen we nooit naar je persoonlijke gegevens. Bij het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek, vragen we je enkel naar je voornaam, telefoonnummer en de leeftijd van je kind of jongere, zodat we je steeds kunnen bereiken. Verder hebben wij geen gegevens van je nodig. Bij het ontlenen van informatie zijn wij genoodzaakt je volledige naam, adres en telefoonnummer te noteren.

Kan ik op de website ook inhoudelijke informatie rond opvoeding vinden? Neen, voor inhoudelijke informatie rond het thema 'opvoeding' verwijzen wij naar www.groeimee.be.

 

Infoavonden en lezingen

We organiseren ook maandelijks lezingen en infoavonden over opvoedingsthema’s. Volledig gratis – je moet je alleen vooraf even inschrijven.

 

Het geheim van puberbrein
Dinsdag 19 november 2019 van 19 tot 21 uur
Spreker: Marleen Jans
 • Onze tieners, uiterlijk lijken ze al behoorlijk volwassen. Ze  kunnen ook verrassend wijs uit de hoek komen. Hoe verklaar je dan dat andere moment hun onbegrijpelijke risicovolle gedrag en stemmingswisselingen? Tijdens de infoavond kijken we naar de gevolgen van de ontwikkeling van het tienerbrein op de jongere(n).  Volgende onderwerpen komen zeker aan bod: hoe werkt het tienerbrein en wat mogen we van onze tieners verwachten? Hoe kan je positief communiceren met tieners? Hoe kunnen we hen stimuleren, uitdagen en verantwoordelijk maken?  Hoe kunnen we jongeren thuis en op school optimaal begeleiden en ondersteunen? De deelnemers krijgen uitgebreid de kans om hun eigen vragen te stellen.
 • Tijdens deze interactieve infoavond krijg je heel wat praktische tips en voorbeelden. We bespreken jouw concrete vragen en zoeken samen naar oplossingen. De lezing wordt geïllustreerd aan de hand van een aantal leuke filmpjes met sketches over de vele uitdagingen in een puberleven, gespeeld door jongeren zelf!
 • In samenwerking met ouderraad VMS & SJB Zonhoven.
 • Locatie: VMS (Vrije Middenschool) Zonhoven, Engstegenseweg 1, 3520 Zonhoven
 • Inschrijven


Omgaan met verlies en verdriet
Woensdag 4 december 2019 van 19.30 tot 21.30 uur
Spreker: Manu Keirse

 • Wat maken kinderen door bij een verlies? Kunnen kinderen afscheid nemen? Is er een plaats voor kinderen om te rouwen? Waar vinden ze die plaats? Hoe gaat de omgeving om met rouwende kinderen? Is dit de verantwoordelijkheid van het gezin, de klas, de school, de instelling, de vriendengroep, de jeugdbeweging, …? Wordt het voor kinderen ooit weer als vroeger als ze een dierbaar iemand verliezen? Kun je ervoor zorgen dat kinderen minder lijden onder het scheiden van hun ouders.
 • Deze vragen over afscheid en verwerking van verlies bij kinderen en jongeren komen niet veel op de voorgrond. We willen we deze realiteit in het daglicht brengen en handvatten aanreiken om kinderen op te vangen in verdriet.
 • Locatie: Huis van het Kind, Maastrichterstraat 96C, 3500 Hasselt
 • Inschrijven

Als gamen meer dan een spel is
Dinsdag 10 december 2019 van 19.30 tot  21.00 uur
Spreker: Sarah Polders

 • Games zijn vandaag bijna niet meer weg te denken uit de maatschappij. Het aanbod is zo groot en divers dat heel wat jongeren en (jong)volwassenen ertoe worden aangetrokken. Gamen wordt door deze groep gezien als een plezierige activiteit die zorgt voor entertainment en ontspanning. Games dragen ook bij tot het leren van een aantal vaardigheden. Gamen kan gevaarlijk worden wanneer de aantrekkingskracht te groot wordt. Gamen zorgt dan voor spanning in plaats van ontspanning en dat kan zware gevolgen hebben. Daarom bieden we dit infomoment aan over gamen, waarin je een duidelijk beeld krijgt van wat dit kan inhouden. Welke aantrekkingskracht heeft gamen? Waarom blijven mensen gamen? Wanneer wordt gamen problematisch en welke risico's en nadelen zijn eraan verbonden?
 • Locatie: Huis van het Kind, Maastrichterstraat 96C, 3500 Hasselt
 • Inschrijven

Nieuwsbrief

Registreer je voor de digitale nieuwsbrief van de Opvoedingswinkel. Dan mis je geen enkele activiteit. Je ontvangt ons aanbod rechtstreeks in je mailbox.

Contact