Opvoedingswinkel

Voor wie

Iedereen die betrokken is met opvoeding (ouders, grootouders, familie, leerkrachten, professionals ...)
Woon je in Alken, Diepenbeek of Zonhoven? Dan dan ben je heel welkom in de opvoedingswinkel in Hasselt, aangezien het een intergemeentelijke samenwerking is tussen 4 gemeentes. 

Wat

Vragen zoals: "Doe ik het wel goed?", "Hoe ga ik hier het beste mee om?", "Wat kan ik nu nog doen?", "Kan ik dit ook anders aanpakken?" ... komt iedereen wel eens tegen. Soms weet je het als ouder of opvoedingsverantwoordelijke ook even niet meer. Gelukkig is er dan… de Opvoedingswinkel! Je vindt er de juiste boeken (inkijken of ontlenen), je kan er raad vragen aan medewerkers, of een gesprek inplannen met een expert.

Daar krijg je – snel, gratis en discreet – gebruiksklare antwoorden op je opvoedingsvragen en -zorgen.

Moet ik op voorhand een afspraak maken? Je kan altijd vrijblijvend de winkel binnenstappen om informatie in te kijken, te ontlenen of om een vraag te stellen rond opvoeding. Als je een uitgebreid gesprek met een professioneel medewerker wil, vragen we je om op voorhand een afspraak te maken (telefonisch, via mail of in de winkel).

Breng ik mijn kind of jongere mee op gesprek? Het gesprek verloopt zonder kind of jongere, zodat de situatie gemakkelijk besproken kan worden. In uitzonderlijke gevallen, na overleg met een medewerker van de Opvoedingswinkel, is het mogelijk/nodig dat het kind of de jongere ook aanwezig is.

Wat wil zeggen 'discreet'? Wanneer je de winkel binnenwandelt, vragen we nooit naar je persoonlijke gegevens. Bij het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek, vragen we je enkel naar je voornaam, telefoonnummer en de leeftijd van je kind of jongere, zodat we je steeds kunnen bereiken. Verder hebben wij geen gegevens van je nodig. Bij het ontlenen van informatie zijn wij genoodzaakt je volledige naam, adres en telefoonnummer te noteren.

Kan ik op de website ook inhoudelijke informatie rond opvoeding vinden? Neen, voor inhoudelijke informatie rond het thema 'opvoeding' verwijzen wij naar www.groeimee.be.

 

Infoavonden en lezingen

We organiseren ook maandelijks lezingen en infoavonden over opvoedingsthema’s. Volledig gratis – je moet je alleen vooraf even inschrijven.

Week van de opvoeding 
van 16 tot 23 mei.
Het thema van dit jaar is: ‘Opvoeden, dat doen we samen’. Sinds de opening van het Huis van het Kind in Hasselt een jaar geleden, slaan meer dan 40 organisaties elke dag de handen in elkaar om gezinnen te ondersteunen. Opvoeden dat doe je samen, zij geven alvast het goede voorbeeld. Om dit thema en het netwerk van Huis van het Kind extra in de kijker te plaatsen, organiseert het Huis de hele week lang verschillende activiteiten voor ouders en geïnteresseerden. Bekijk het programma. 

Positief omgaan met kinderen (voor ouders met kinderen tussen 2 en 12 jaar)
Donderdag 16 mei 2019 van 19.30 tot 22 uur
Spreker: Sabine Daniels (Triple P medewerker)

  • Opvoeden leer je met vallen en opstaan. Af en toe stelt het gedrag van kinderen het geduld van ouders op de proef. Via een eenvoudig stappenplan en kleine veranderingen in de ouderlijke aanpak kan elke ouder plezier beleven aan opvoeden.Voor elke ouder is er een kleine attentie voorzien.
  • Locatie: Huis van het Kind, Maastrichterstraat 96C, 3500 Hasselt


Zorg-werk-leven balans voor ouders met zorgenkind(eren)
Donderdag 23 mei van 19.30 tot 21.30 uur
Spreker: Marleen Van Noten, wetenschappelijk onderzoeker aan de KU Leuven - Gezins- en Orthopedagogiek

  • Een zorgenkindje in een gezin vraagt veel plannen, organiseren, informatie verzamelen, de papiermolen in orde krijgen, beslissingen nemen…Een goede balans vinden tussen werk en gezin: het is voor elke ouder een uitdaging. Maar met een zorgenkindje wordt dat nog moeilijker. Tijdens de infosessie stellen we de aanpak van het Magentaproject voor. We reiken een aantal concrete ideeën en tips aan om de zorg te verlichten en de batterij tijdig op te laden.
  • Locatie:Huis van het Kind, Maastrichterstraat 96C, 3500 Hasselt

Nieuwsbrief

Registreer je voor de digitale nieuwsbrief van de Opvoedingswinkel. Dan mis je geen enkele activiteit. Je ontvangt ons aanbod rechtstreeks in je mailbox.

Programma 'Week van de opvoeding'

Niets missen van Hasselt? Ontvang het laatste nieuws rechtstreeks in je mailbox.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief