Opvoedingswinkel

Voor wie

  • Iedereen die betrokken is met opvoeding (ouders, grootouders, familie, leerkrachten, professionals ...)
  • Woon je in Hasselt, Alken, Diepenbeek of Zonhoven? Dan ben je heel welkom in de opvoedingswinkel in Hasselt, aangezien het een intergemeentelijke samenwerking is tussen 4 gemeentes. 

Wat

Vragen zoals: "Doe ik het wel goed?", "Hoe ga ik hier het beste mee om?", "Wat kan ik nu nog doen?", "Kan ik dit ook anders aanpakken?" ... komt iedereen wel eens tegen. Soms weet je het als ouder of opvoedingsverantwoordelijke ook even niet meer. Gelukkig is er dan… de Opvoedingswinkel! Je vindt er de juiste boeken (inkijken of ontlenen), je kan er raad vragen aan medewerkers, of een gesprek inplannen met een expert.

Moet ik op voorhand een afspraak maken? Je kan altijd vrijblijvend de winkel binnenstappen om informatie in te kijken, te ontlenen of om een vraag te stellen rond opvoeding. Als je een uitgebreid gesprek met een professioneel medewerker wil, vragen we je om op voorhand een afspraak te maken (telefonisch, via mail of in de winkel).

Breng ik mijn kind of jongere mee op gesprek? Het gesprek verloopt zonder kind of jongere, zodat de situatie gemakkelijk besproken kan worden. In uitzonderlijke gevallen, na overleg met een medewerker van de Opvoedingswinkel, is het mogelijk/nodig dat het kind of de jongere ook aanwezig is.

Wat wil zeggen 'discreet'? Wanneer je de winkel binnenwandelt, vragen we nooit naar je persoonlijke gegevens. Bij het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek, vragen we je enkel naar je voornaam, telefoonnummer en de leeftijd van je kind of jongere, zodat we je steeds kunnen bereiken. Verder hebben wij geen gegevens van je nodig. Bij het ontlenen van informatie zijn wij genoodzaakt je volledige naam, adres en telefoonnummer te noteren.

Kan ik op de website ook inhoudelijke informatie rond opvoeding vinden? Neen, voor inhoudelijke informatie rond het thema 'opvoeding' verwijzen wij naar www.groeimee.be.

 

Infoavonden en lezingen

We organiseren ook maandelijks lezingen en infoavonden over opvoedingsthema’s. Volledig gratis – je moet je alleen vooraf even inschrijven.

 
 


Als pesten je kind (k)raakt. Een lezing voor (groot)ouders met kinderen van 3 tot 12 jaar.
Woensdag 19 februari 2020 van 20u tot 21u30
Spreker: Kristl Habils

Pesten, het raakt ons ongetwijfeld allemaal. Elk kind en elke ouder kent wel een verhaal over pesten, dichtbij of veraf. Misschien heb je het zelf ervaren? Misschien maak je je vandaag zorgen om jouw kind? Kristl Habils is mama van twee zonen, criminologe van opleiding en directeur van School Zonder Pesten vzw. Habils is auteur van o.m. ‘Maak van je school een Goedgevoel school!?’ (School Zonder Pesten vzw) en ‘Mama, ze pesten me’ (Borgerhoff & Lamberigts). Vanuit haar ervaring als preventiedeskundige bij School Zonder Pesten vzw en op basis van haar boek ‘Mama, ze pesten me – Gids voor ouders van kinderen van 3 tot 12 jaar’, staat ze stil bij vragen als: Wat is pesten? Wat zijn belangrijke signalen? Wat is het verschil met plagen en ruziemaken? Daarnaast legt ze uit hoe je als ouder kan trachten te voorkomen dat je kind gepest wordt of dat het zelf gaat pesten. Wat is jouw voorbeeldrol? En wat als het echt fout gaat? Wat doe je als het toch gebeurt? Hoe kan je voorkomen dat pesten jou of je kind kraakt? Een leerrijke lezing met concrete tips rond een immer relevant thema voor ouders.

Locatie: Bibliotheek Diepenbeek, Marktplein 24A, 3590 Diepenbeek

 

Druk gedrag of ADHD? Voor ouders met kinderen tot 10 jaar.
Maandag 2 maart 2020 van 19u30 tot 22u

Spreker: Ellen Van den Broeck, orthopedagoog en medewerker van centrum ZitStil

Bij jonge kinderen is druk gedrag vaak één van de eerste zichtbare tekenen of symptomen van ADHD. Soms wordt te snel aan ADHD gedacht en worden andere mogelijke oorzaken van druk gedrag wel eens uit het oog verloren. 
In deze voordracht wordt vertrokken vanuit druk gedrag bij kinderen. Van daaruit wordt ingezoomd op ADHD, als één van de oorzaken van druk gedrag. De volgende thema’s komen aan bod: wat is ADHD, wat is de impact van ADHD op het kind en op zijn omgeving, wat kan je van een kind met ADHD verwachten..  Tevens is er ruim gelegenheid tot vraagstelling. 

Locatie: Bibliotheek Zonhoven, Kerkplein 80, 3520 Zonhoven

 

 

Hoe praat je met je kind over seks? Voor ouders met kinderen tussen 9 en 18 jaar.
Woensdag 22 april 2020 van 19u30 tot 21u30
Spreker: Vormingsmedewerker Pimento
 
Wanneer en hoe begin je aan de seksuele opvoeding van je kind? Hoe reageer je op vragen van je kleuter? Hoe breng je het thema 'seks' aan bij je beginnende puber? Sexting en seksueel grensoverschrijdend gedrag, hoe praat je daarover met je kind?
In deze lezing bekijken we de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Wat zijn valkuilen, waar moet je op letten, hoe ga het best te werk.
We reiken je als ouder achtergrondinfo en concrete tips aan.

Locatie: Ontmoetingscentrum Lutselus, Pastorijstraat 7, 3590 Diepenbeek

 

Het zijn soms kleine ettertjes... Voor ouders met kinderen tussen 0 en 12 jaar.
Woensdag 22 april 2020 van 20u tot 22u30 
Spreker: Maurits Wysmans

Hoe omgaan met driftbuien, protestgedrag, stil of teruggetrokken gedrag  ...? Over grenzen stellen in de opvoeding. “Liam weigert zijn jas aan te doen, Lise werpt zich op de grond als ze aan tafel moet, Jelle heeft net zijn jonger broertje gebeten, Sander bonkt tegen de deur als hij zijn zinnetje niet krijgt. Lucy zit altijd stil in haar hoekje. Wolf weent als er bezoek over de vloer  komt…“ Kinderen opvoeden is heel leuk en boeiend maar niet altijd even gemakkelijk. Kinderen weten uit zichzelf niet wat kan en niet kan. Ouders en onthaalouders moeten hen dat geleidelijk aan leren door duidelijke grenzen te stellen. Regels en afspraken helpen kinderen om zich aan de grenzen te houden. Het geeft hen een veilig gevoel en zorgt ervoor dat niet alles telkens weer ter discussie staat. Grenzen aangeven is noodzakelijk. Maar hoe doe je dat? En wat mag een kind wel, wat niet ? En wat kan je  doen als het kind de grenzen niet respecteert?
Maurits Wysmans is opleidingshoofd aan de UCLL Sociale Readaptatiewetenschappen : kinderen, jongeren en welzijn. Hij is eveneens deskundige in opvoedings- en gedragsproblemen en auteur van diverse artikels en  co-auteur van het boek ‘ Praten met ouders’ ( Lannoo Campus ). Hij is gastprofessor in o.m. Zuid-Afrika en India. 

Locatie: GC Sint-Jorisheem, Hendriksveldstraat z/n, 3570 Alken 
 


Soms zou ik mijn kind echt achter het behang willen plakken. Hoe parental burn-out voorkomen? Voor ouders met kinderen tussen 1,5 en 12 jaar. 
Woensdag 20 mei 2020 van 19u30 tot 21u

Spreker: Joke Van Hoeck
 
Je krijgt zoveel adviezen langs alle kanten over hoe je het als ouder moet doen dat je helemaal het noorden kwijt geraakt en je twijfelt aan je eigen kunnen.
Ondanks je goede voornemens eindigt de zoveelste discussie met je kind weer in een kletterende ruzie en is de sfeer thuis om zeep. Zo had je niet willen reageren, met een torenhoog schuldgevoel als gevolg.
Tijdens de lezing ontdek je hoe het komt dat je steeds opnieuw in diezelfde spiraal terecht komt.
Ik geef je concrete handvatten mee voor hoe je zelfs tijdens de ochtendrush of avondspits de rust kunt vinden om niet weggeblazen te worden door alles wat er thuis op je afkomt. Je geduld verliezen en je schuldig voelen achteraf gaan zo tot het verleden behoren.

Locatie: Huis van het Kind, Maastrichterstraat 96C, 3500 Hasselt

 

Als kleine kinderen groot worden. Voor ouders van jongeren tussen 10 en 15 jaar. 
Dinsdag 26 mei 2020 van 19u30 tot 21u30

Spreker: Hannelore Weckx - Preventiewerker en hulpverlener zorggroepzin

"Als kleine kinderen groot worden" is een interactieve vorming voor ouders van jongeren tussen 10 en 15 jaar die bezorgd zijn om het gamegedrag van hun kind. 
Er wordt vertrokken vanuit de rol van de opvoeding, waarbij algemene opvoedingsvragen centraal staan.

Locatie: GC Tentakel, Kneuterweg 2, 3520 Zonhoven 


 

Contact