Opvoedingswinkel

Voor wie

 • Iedereen die betrokken is met opvoeding (ouders, grootouders, familie, leerkrachten, professionals ...)
 • Woon je in Hasselt, Alken, Diepenbeek of Zonhoven? Dan ben je heel welkom in de opvoedingswinkel in Hasselt, aangezien het een intergemeentelijke samenwerking is tussen 4 gemeentes. 

Wat

Vragen zoals: "Doe ik het wel goed?", "Hoe ga ik hier het beste mee om?", "Wat kan ik nu nog doen?", "Kan ik dit ook anders aanpakken?" ... komt iedereen wel eens tegen. Soms weet je het als ouder of opvoedingsverantwoordelijke ook even niet meer. Gelukkig is er dan… de Opvoedingswinkel! Je vindt er de juiste boeken (inkijken of ontlenen), je kan er raad vragen aan medewerkers, of een gesprek inplannen met een expert.

Moet ik op voorhand een afspraak maken? Je kan altijd vrijblijvend de winkel binnenstappen om informatie in te kijken, te ontlenen of om een vraag te stellen rond opvoeding. Als je een uitgebreid gesprek met een professioneel medewerker wil, vragen we je om op voorhand een afspraak te maken (telefonisch, via mail of in de winkel).

Breng ik mijn kind of jongere mee op gesprek? Het gesprek verloopt zonder kind of jongere, zodat de situatie gemakkelijk besproken kan worden. In uitzonderlijke gevallen, na overleg met een medewerker van de Opvoedingswinkel, is het mogelijk/nodig dat het kind of de jongere ook aanwezig is.

Wat wil zeggen 'discreet'? Wanneer je de winkel binnenwandelt, vragen we nooit naar je persoonlijke gegevens. Bij het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek, vragen we je enkel naar je voornaam, telefoonnummer en de leeftijd van je kind of jongere, zodat we je steeds kunnen bereiken. Verder hebben wij geen gegevens van je nodig. Bij het ontlenen van informatie zijn wij genoodzaakt je volledige naam, adres en telefoonnummer te noteren.

Kan ik op de website ook inhoudelijke informatie rond opvoeding vinden? Neen, voor inhoudelijke informatie rond het thema 'opvoeding' verwijzen wij naar www.groeimee.be.

 

Infoavonden en lezingen

We organiseren ook maandelijks lezingen en infoavonden over opvoedingsthema’s. Volledig gratis – je moet je alleen vooraf even inschrijven.

 

Zindelijkheid
Woensdag 6 november 2019 van 19 tot 21 uur

Spreker: Christel Daenen

 • Op het potje gaan is een belangrijk stap voor een kind. Elk kind wordt zindelijk op zijn eigen tempo. Het is belangrijk om een peuter hierbij te ondersteunen. Dit doe je samen: ouders, opvang, grootouders, … Tijdens deze infoavond willen we je graag informeren hoe je je kind hierin kan ondersteunen. Er kunnen ook ervaringen worden uitgewisseld en er worden praktische tips gegeven.
 • Locatie: GC Tentakel (zaal 3), Kneuterweg 2, 3520 Zonhoven.
 • Inschrijven

Workshop: De kracht van de stilte
Zaterdag 9 november 2019 van 14 tot 16 uur (ouders en kinderen)
Spreker: Theo De Haes

 • De stilte van de meditatie brengt kinderen en volwassenen in contact met hun innerlijke kracht, zichzelf, wie ze ten diepste zijn. Zo sta je sterker in het leven om te kunnen bouwen aan gelukkig zijn. Het is een dagelijkse evenwichtsoefening, lichamelijk, verstandelijke en emotioneel, een geestelijke evenwichtsoefening in stille ontmoeting. Je ontdekt in de stilte een diepe bron van rust, wijsheid, kracht en stabiliteit in jezelf. We starten met een stiltespel, korte quiz en maken een stiltedoosje voor thuis of in de klas.
 • In samenwerking met OXO Alken.
 • Locatie: Sint-Jorisheem, Hendriksveldstraat z/n, 3570 Alken
 • Inschrijven

Het geheim van puberbrein
Dinsdag 19 november 2019 van 19 tot 21 uur
Spreker: Marleen Jans
 • Onze tieners, uiterlijk lijken ze al behoorlijk volwassen. Ze  kunnen ook verrassend wijs uit de hoek komen. Hoe verklaar je dan dat andere moment hun onbegrijpelijke risicovolle gedrag en stemmingswisselingen? Tijdens de infoavond kijken we naar de gevolgen van de ontwikkeling van het tienerbrein op de jongere(n).  Volgende onderwerpen komen zeker aan bod: hoe werkt het tienerbrein en wat mogen we van onze tieners verwachten? Hoe kan je positief communiceren met tieners? Hoe kunnen we hen stimuleren, uitdagen en verantwoordelijk maken?  Hoe kunnen we jongeren thuis en op school optimaal begeleiden en ondersteunen? De deelnemers krijgen uitgebreid de kans om hun eigen vragen te stellen.
 • Tijdens deze interactieve infoavond krijg je heel wat praktische tips en voorbeelden. We bespreken jouw concrete vragen en zoeken samen naar oplossingen. De lezing wordt geïllustreerd aan de hand van een aantal leuke filmpjes met sketches over de vele uitdagingen in een puberleven, gespeeld door jongeren zelf!
 • In samenwerking met ouderraad VMS & SJB Zonhoven.
 • Locatie: VMS (Vrije Middenschool) Zonhoven, Engstegenseweg 1, 3520 Zonhoven
 • Inschrijven


Omgaan met verlies en verdriet
Woensdag 4 december 2019 van 19.30 tot 21.30 uur
Spreker: Manu Keirse

 • Wat maken kinderen door bij een verlies? Kunnen kinderen afscheid nemen? Is er een plaats voor kinderen om te rouwen? Waar vinden ze die plaats? Hoe gaat de omgeving om met rouwende kinderen? Is dit de verantwoordelijkheid van het gezin, de klas, de school, de instelling, de vriendengroep, de jeugdbeweging, …? Wordt het voor kinderen ooit weer als vroeger als ze een dierbaar iemand verliezen? Kun je ervoor zorgen dat kinderen minder lijden onder het scheiden van hun ouders.
 • Deze vragen over afscheid en verwerking van verlies bij kinderen en jongeren komen niet veel op de voorgrond. We willen we deze realiteit in het daglicht brengen en handvatten aanreiken om kinderen op te vangen in verdriet.
 • Locatie: Huis van het Kind, Maastrichterstraat 96C, 3500 Hasselt
 • Inschrijven

Nieuwsbrief

Registreer je voor de digitale nieuwsbrief van de Opvoedingswinkel. Dan mis je geen enkele activiteit. Je ontvangt ons aanbod rechtstreeks in je mailbox.

Contact