Opvoedingswinkel

Voor wie

  • Iedereen die betrokken is met opvoeding (ouders, grootouders, familie, leerkrachten, professionals ...)
  • Woon je in Hasselt, Alken, Diepenbeek of Zonhoven? Dan ben je heel welkom in de opvoedingswinkel in Hasselt, aangezien het een intergemeentelijke samenwerking is tussen 4 gemeentes. 

Wat

Vragen zoals: "Doe ik het wel goed?", "Hoe ga ik hier het beste mee om?", "Wat kan ik nu nog doen?", "Kan ik dit ook anders aanpakken?" ... komt iedereen wel eens tegen. Soms weet je het als ouder of opvoedingsverantwoordelijke ook even niet meer. Gelukkig is er dan… de Opvoedingswinkel! Je vindt er de juiste boeken (inkijken of ontlenen), je kan er raad vragen aan medewerkers, of een gesprek inplannen met een expert.

Moet ik op voorhand een afspraak maken? Je kan altijd vrijblijvend de winkel binnenstappen om informatie in te kijken, te ontlenen of om een vraag te stellen rond opvoeding. Als je een uitgebreid gesprek met een professioneel medewerker wil, vragen we je om op voorhand een afspraak te maken (telefonisch, via mail of in Huis van het Kind Hasselt).

Breng ik mijn kind of jongere mee op gesprek? Het gesprek verloopt zonder kind of jongere, zodat de situatie gemakkelijk besproken kan worden. In uitzonderlijke gevallen, na overleg met een medewerker van de Opvoedingswinkel, is het mogelijk/nodig dat het kind of de jongere ook aanwezig is.

Wat wil zeggen 'discreet'? Wanneer je het Huis van het Kind binnenwandelt, vragen we nooit naar je persoonlijke gegevens. Bij het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek, vragen we je enkel naar je voornaam, telefoonnummer en de leeftijd van je kind of jongere, zodat we je steeds kunnen bereiken. Verder hebben wij geen gegevens van je nodig. Bij het ontlenen van informatie zijn wij genoodzaakt je volledige naam, adres en telefoonnummer te noteren.

Kan ik op de website ook inhoudelijke informatie rond opvoeding vinden? Neen, voor inhoudelijke informatie rond het thema 'opvoeding' verwijzen wij naar www.groeimee.be.

 

Infoavonden en lezingen

We organiseren ook maandelijks lezingen en infoavonden over opvoedingsthema’s. Volledig gratis – je moet je alleen vooraf even inschrijven.

 
Het dragen van een mondmasker is verplicht tijdens de fysieke infoavonden. 

ONLINE: De kracht van (buiten)spelen (2 - 12 jaar)
Dinsdag 27 april 2021 van 19u30 tot 21u30
  • Door Bart Straetman (Speelmakers)
  • Wat is spelen voor kinderen? Hoe kan je dat optimaal ondersteunen? We nemen je mee in een verhaal van speelkansen. We geven tips en ideeën om spelen te ondersteunen en zetten je aan het denken over wat je zelf kan doen. We leggen extra focus op het spelen met natuurlijke materialen.
  • Locatie: online

 

ONLINE: Hoe praat je met je kind over seks? (9 - 18 jaar)
Dinsdag 4 mei 2021 van 19u30 tot 21u30

  •  Door Pimento
  • Wanneer en hoe begin je aan de seksuele opvoeding? Hoe reageer je op vragen van je kind? Hoe breng je het thema 'seks' aan bij je beginnende puber? Sexting en seksueel grensoverschrijdend gedrag, hoe praat je daarover met je kind? In deze lezing bekijken we de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Wat zijn valkuilen, waar moet je op letten, hoe ga het best te werk. We reiken je als ouder achtergrondinfo en concrete tips aan.
  • Locatie: online

Nuttige informatie: opvoeding en ontwikkeling

Contact