Opvoedingswinkel

Voor wie

 • Iedereen die betrokken is met opvoeding (ouders, grootouders, familie, leerkrachten, professionals ...)
 • Woon je in Hasselt, Alken, Diepenbeek of Zonhoven? Dan ben je heel welkom in de opvoedingswinkel in Hasselt, aangezien het een intergemeentelijke samenwerking is tussen 4 gemeentes. 

Wat

Vragen zoals: "Doe ik het wel goed?", "Hoe ga ik hier het beste mee om?", "Wat kan ik nu nog doen?", "Kan ik dit ook anders aanpakken?" ... komt iedereen wel eens tegen. Soms weet je het als ouder of opvoedingsverantwoordelijke ook even niet meer. Gelukkig is er dan… de Opvoedingswinkel! Je vindt er de juiste boeken (inkijken of ontlenen), je kan er raad vragen aan medewerkers, of een gesprek inplannen met een expert.

Moet ik op voorhand een afspraak maken? Je kan altijd vrijblijvend de winkel binnenstappen om informatie in te kijken, te ontlenen of om een vraag te stellen rond opvoeding. Als je een uitgebreid gesprek met een professioneel medewerker wil, vragen we je om op voorhand een afspraak te maken (telefonisch, via mail of in de winkel).

Breng ik mijn kind of jongere mee op gesprek? Het gesprek verloopt zonder kind of jongere, zodat de situatie gemakkelijk besproken kan worden. In uitzonderlijke gevallen, na overleg met een medewerker van de Opvoedingswinkel, is het mogelijk/nodig dat het kind of de jongere ook aanwezig is.

Wat wil zeggen 'discreet'? Wanneer je de winkel binnenwandelt, vragen we nooit naar je persoonlijke gegevens. Bij het maken van een afspraak voor een persoonlijk gesprek, vragen we je enkel naar je voornaam, telefoonnummer en de leeftijd van je kind of jongere, zodat we je steeds kunnen bereiken. Verder hebben wij geen gegevens van je nodig. Bij het ontlenen van informatie zijn wij genoodzaakt je volledige naam, adres en telefoonnummer te noteren.

Kan ik op de website ook inhoudelijke informatie rond opvoeding vinden? Neen, voor inhoudelijke informatie rond het thema 'opvoeding' verwijzen wij naar www.groeimee.be.

 

Infoavonden en lezingen

We organiseren ook maandelijks lezingen en infoavonden over opvoedingsthema’s. Volledig gratis – je moet je alleen vooraf even inschrijven.

 

Slapen bij jonge kinderen
Voor ouders met kinderen van 0 tot 6 jaar
Woensdag 13 mei 2020 van 19u30 tot 21u30
 • Spreker: Dr. Marlies Potoms, kinderats/kinderneuroloog en Leen Coremans, orthopedagoog 
 • Hoeveel slaapt een baby/peuter/kleuter? Wat zijn goede slaapgewoonten? Welke problemen kunnen zich voordoen bij het inslapen of doorslapen? Hoe kan ik mijn kind hierbij best helpen en begeleiden? Waar vind ik hulp? Op deze vragen en meer proberen wij een antwoord te geven. Er is ook tijd voorzien om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.
 • Locatie: Huis van het Kind, Maastrichterstraat 96C, 3500 Hasselt 

 


Soms zou ik mijn kind echt achter het behang willen plakken. Hoe parental burn-out voorkomen?
Voor ouders met kinderen tussen 1,5 en 12 jaar. 
Woensdag 20 mei van 19u30 tot 21u

 • Spreker: Joke Van Hoeck
 • Je krijgt zoveel adviezen langs alle kanten over hoe je het als ouder moet doen dat je helemaal het noorden kwijt geraakt en je twijfelt aan je eigen kunnen. Ondanks je goede voornemens eindigt de zoveelste discussie met je kind weer in een kletterende ruzie en is de sfeer thuis om zeep. Zo had je niet willen reageren, met een torenhoog schuldgevoel als gevolg.Tijdens de lezing ontdek je hoe het komt dat je steeds opnieuw in diezelfde spiraal terecht komt. Ik geef je concrete handvatten mee voor hoe je zelfs tijdens de ochtendrush of avondspits de rust kunt vinden om niet weggeblazen te worden door alles wat er thuis op je afkomt. Je geduld verliezen en je schuldig voelen achteraf gaan zo tot het verleden behoren.
 • Locatie: Huis van het Kind, Maastrichterstraat 96C, 3500 Hasselt

 

Als kleine kinderen groot worden.
Voor ouders van jongeren tussen 10 en 15 jaar. 
Dinsdag 26 mei van 19u30 tot 21u30

 • Spreker: Hannelore Weckx - Preventiewerker en hulpverlener zorggroepzin
 • "Als kleine kinderen groot worden" is een interactieve vorming voor ouders van jongeren tussen 10 en 15 jaar die bezorgd zijn om het gamegedrag van hun kind. Er wordt vertrokken vanuit de rol van de opvoeding, waarbij algemene opvoedingsvragen centraal staan.
 • Locatie: GC Tentakel, Kneuterweg 2, 3520 Zonhoven 

Contact