Windmolen op komst voor sportsite in Kiewit

wo, 24/03/2021

De stad Hasselt heeft de procedure opgestart voor de aankoop van een windmolen voor sportcentrum Kiewit. Door lokaal onze eigen energie op te wekken verduurzamen we de site en willen we Hasselaren inspireren met alle mogelijke manieren om groene stroom op te wekken. 
 

windmolen kiewit
Deel deze pagina:

Zonne-energie is intussen al heel erg ingeburgerd, maar ook windenergie vervult een steeds belangrijkere rol bij het halen van de klimaatdoelstellingen. Waar zeker toekomst in zit is bijvoorbeeld het aansluiten van een hele wijk op een windmolen, om die energieneutraal te maken. Lokale productie kan zo volledig lokaal verbruikt worden. Het inschakelen van een windmolen bij de energiehuishouding van sportcentrum Kiewit is daar een mooi voorbeeld van. De stad beoogt bewust de aankoop van een verticale windturbine. Dit type biedt verschillende voordelen. Zo moet de windmolen niet naar de windrichting gedraaid worden en staat deze lager bij de grond, waardoor hij minder opvalt in het landschap. Er is bovendien minder wind nodig om op te starten en de molen creëert minder schaduw. Deze zomer wil de stad een leverancier kiezen, zodat de plaatsing in het najaar volgt.
 

Inspirerende projecten

Met de windmolen verduurzamen we niet alleen de stedelijke site en maken we ze energieneutraler, we gebruiken dit soort duurzame projecten ook om de Hasselaren te inspireren. En om ze kennis te laten maken met alle mogelijke manieren om groene stroom op te wekken. Eerder projecten in dit kader zijn de solar flower nabij het zwembad, de thuisbatterij aan de stedelijke werkplaatsen en de zonnepanelen op de daken van onze stedelijke scholen. 
 

Klimaatneutrale site

De aankoop van een windmolen vormt niet de eerste duurzame investering voor het sportcentrum in Kiewit. Eerder werd de sporthal al bijkomend geïsoleerd, vervingen we er de energieverslindende verlichting door zuinige ledverlichting en vernieuwden we ook de verwarming en ventilatie. De weinige energie die we nu nog nodig hebben, zullen we met deze bijkomende investering duurzaam lokaal produceren. De windmolen vormt weliswaar niet de laatste investering op deze straks klimaatneutrale site. Ook de lichtmasten rondom de atletiekpiste willen we nog voorzien van ledverlichting. Ook volgen er nog duurzame investeringen in het dienstgebouw waaronder het vervangen van de verwarming.