Windmolen maakt sportsite Kiewit klimaatneutraal

do, 16/09/2021

De stad Hasselt start met de bouw van een windturbine voor sportcentrum Kiewit. Door lokaal onze eigen energie op te wekken verduurzamen we de site en willen we Hasselaren inspireren met alle mogelijke manieren om groene stroom op te wekken. Op maandag 27 september starten de werken.

Windturbine Kiewit
Deel deze pagina:

Regelmatig pakt stad Hasselt uit met innovatieve projecten rond duurzaamheid. Bewijzen daarvan vormen de solar flower nabij het zwembad, de thuisbatterij aan de stedelijke werkplaatsen en de zonnepanelen op de daken van de stedelijke scholen. Op maandag 27 september starten we met de bouw van een verticale windmolen nabij de stedelijke sportterreinen in Kiewit.

Hasselaren inspireren
Met onze duurzame projecten willen we niet enkel de stedelijke gebouwen verduurzamen en meer energieneutraal maken. We willen de Hasselaren ook inspireren en laten kennismaken met alle mogelijke manieren om groene stroom op te wekken. Zonne-energie is intussen al heel erg ingeburgerd, maar ook windenergie vervult een steeds belangrijkere rol bij het halen van de klimaatdoelstellingen. Particuliere toepassingen met windenergie staan momenteel nog in de kinderschoenen, maar die markt groeit sterk. Waar zeker toekomst in zit is het aansluiten van een hele wijk op een windmolen om die energieneutraal te maken. Lokale productie kan zo volledig lokaal verbruikt worden. De manier waarop we onze verticale windmolen gaan inschakelen bij de energiehuishouding van het sportpark vormt daar een mooi voorbeeld van.

Verticale turbine
We kozen zeer bewust voor een verticale windturbine en dus niet het type windmolen dat je bijvoorbeeld aan de centrale werkplaatsen vindt. Een verticale windmolen biedt verschillende voordelen. Zo moet deze niet naar de windrichting gedraaid worden, staat de molen lager bij de grond waardoor hij minder opvalt in het landschap, is er minder wind nodig om op te starten en creëert zo’n windmolen minder schaduw.

Sluitstuk klimaatneutrale site
De bouw van de windmolen vormt niet de eerste duurzame investering voor het sportcentrum in Kiewit. Eerder werd de sporthal al bijkomend geïsoleerd, vervingen we er de energieverslindende verlichting door zuinige ledverlichting en vernieuwden we ook de verwarming en ventilatie. De weinige energie die we nu nog nodig hebben, zullen we met deze bijkomende investering duurzaam lokaal produceren. Zo zetten we de laatste stap naar een klimaatneutrale site. De windmolen vormt weliswaar niet de laatste investering. De lichtmasten rondom de sportvelden werden al vervangen door masten met ledverlichting. Hetzelfde willen we doen rondom de atletiekpiste. Ook volgen er nog duurzame investeringen in het dienstgebouw waaronder het vervangen van de verwarming.

Zelf investeren in groene stroom?
Wij schakelen met de molen bewust over op groene stroom. Ook jij kan dit doen. Zo organiseren we momenteel verschillende groepsaankopen voor zonnepanelen, thuisbatterijen en groene stroom.