Wijkbudget voor de Disselwijk

di, 28/09/2021

Met onze wijkbudgetten kan je tot 2500 euro financiële steun aanvragen om je idee te realiseren voor jouw wijk, buurt, één of meerdere straten, appartementsgebouw! De Disselwijk (Kuringen) geeft het voorbeeld en maakt de buurt nog gezelliger.

wijkbudget_Disselwijk
Deel deze pagina:

Wijkbudget

Inwoners van Hasselt die wat centen nodig hebben om een goed idee voor hun wijk, buurt of straat te realiseren, kunnen al enkele jaren een wijkbudget aanvragen bij de stad Hasselt.

Voor deze subsidie komen vele voorstellen in aanmerking. Het is vooral belangrijk dat je initiatief de leefbaarheid, het samenleven, de participatie of betrokkenheid in je wijk versterkt. En dat er minimum 5 buurtbewoners achter je idee staan. Je kan maximaal één aanvraag indienen per jaar, met een maximum van 2500 euro.

De Disselwijk geeft het voorbeeld

Buurtcomité De Disselwijk kent de weg naar onze wijkbudgetten al. Zo kreeg - met hulp van onze stedelijke subsidie(s) - stap voor stap een functionele en gesmaakte ontmoetingsplek vorm.

Ons wijkcomite dient al enkele jaren een aanvraag in voor een wijkbudget”, vertelt Annick Byvoet. “In juni 2017 werd een eerste deel van onze ontmoetingsplek - onze ‘schuil’ - gebouwd. Kinderen en ouders, die op de schoolbus wachten, moeten zo niet langer in de kou of in de regen staan. In een tweede fase hebben we de schuil aangekleed. Er werd met een volgend wijkbudget een bank geplaatst en het gedeelte ‘bibliotheek’ werd ingericht, met een boekenruilkast.”

Ondertussen zorgde Buurtcomité De Disselwijk er ook voor dat het aangenamer werd om in de Disselwijk te wandelen en te spelen. Zo kwamen er 2 picknicktafels, extra groen, een tweede bank aan het voetbalveld en een nieuw net in de goal. “De kleine verouderde speeltuin fristen we op met een likje verf en breidden we – dankzij een nieuw wijkbudget - ook uit door een trampoline te plaatsen in 2020. En nu werd de laatste realisatie in de speeltuin gedaan met de plaatsing van een duikelrek. Al deze aanpassingen, met behulp van de wijkbudgetten, hebben zeker geleid tot een meerwaarde voor onze wijk. Ze is veel aangenamer geworden om in te wonen. De bewoners genieten dagelijks van de schuil en dankzij nieuwe speeltuigen stimuleren wij onze jonge kinderen om meer te bewegen door fijn te kunnen spelen in onze speeltuin.”

wijkbudget_Disselwijk

Doe je aanvraag online

Bruis jezelf ook van ideeën voor je wijk? Doe dan zeker een aanvraag. Je wil de publieke ruimtes in je buurt herinrichten of een vernieuwde functie geven? Je denkt aan duurzame acties, wil workshops of sensibiliseringscampagnes organiseren of de buurtcommunicatie versterken…? Het kan allemaal.

Lees meer en doe je aanvraag via hasselt.be/wijkbudget

Er zijn twee indienperiodes per jaar. De eerstvolgende is 15 februari.  Vervolledig op onze website jouw aanvraagformulier digitaal en mail het naar wijkopbouw@hasselt.be. Een deskundige jury bekijkt of het voorstel voldoet aan de voorwaarden, beslist hoeveel budget je krijgt en laat je weten of je aanvraag goedgekeurd is. Bij goedkeuring ontvang je 80 procent op voorhand, na de controle van je bewijsstukken storten we de rest van de subsidie op je rekening.