Week van de handhaving

ma, 05/10/2020

Van 5 tot 11 oktober is het 'Week van de handhaving'. We zeggen nee tegen zwerfvuil, sluikstorten en peuken. Afval achterlaten op het openbaar domein kan niet. Er is voldoende dienstverlening om je afval op een correcte manier kwijt te geraken. Politie, gemeenschapswachten en toezichters patrouilleren in de stad en spreken mensen aan op foutief gedrag. Indien nodig zullen er boetes uitgeschreven worden.

week van de handhaving
Deel deze pagina:

Zwerfvuil, sluikstort en peuken opruimen kost de stad Hasselt handenvol geld dat nuttiger kan besteed worden. Naast de milieu-impact, storen ook de Hasselaren en bezoekers van Hasselt zich erg aan zwerfvuil en peuken op de grond. We krijgen hier veel meldingen en klachten over. Het is frustrerend voor wie het goed doet en draagt bij tot het onveiligheidsgevoel.

Bevuiling van het openbaar domein
De politiecodex schrijft voor dat verboden is om het privédomein, het openbaar domein of de voor het publiek toegankelijke plaatsen te bevuilen, hetzij door eigen toedoen, hetzij door toedoen van de personen, dieren of zaken waarop men toezicht heeft of waarover men zeggenschap heeft. Het gaat bijvoorbeeld om het weggooien van verpakkingen van snoep en andere snacks, flessen, blikjes, sigarettenpeuken, kauwgum, papier, vruchtenschillen en andere afvalstoffen. Een boete kan oplopen tot €350 euro.

Peuken zijn niet onschuldig
Zelfs als ze opgerookt is, is een sigaret niet onschuldig. Ongeveer 1 op 3 peuken beland op de grond en wordt zwerfvuil. Het duurt liefst 2 tot 12 jaar eer een peuk vergaat. En dan laat ze nog haar sporen na. Peuken zijn gemaakt uit plastic, en dus niet uit biologisch afbreekbaar materiaal zoals katoen of papier, en vallen uiteen in microplastics. Ook andere vervelende stoffen zoals zware metalen, bestrijdingsmiddelen, nicotine, … blijven achter. Wereldwijd komen jaarlijks 2000 miljard peuken in het milieu, 30 miljoen in België. 4 Peuken in een aquarium van 1 liter water, doden de helft van de visjes. Via rivieren, rioolputjes en stranden komen veel peuken in het water terecht. Peuken lossen niet op maar vallen uiteen in microplastics en gevaarlijke stoffen. Waterzuiveringsinstallaties halen die vervuilde stoffen niet uit het water. Daarom zien we liever geen peuken op de grond!

Tips voor rokers
-    Neem een doosje of peukenzakje mee en stop daar de gedoofde peuk in
-    Bijna elk straatvuilbakje is voorzien van een asbak
-    Er zijn ook speciale peukentegels en we plaatsen er nog bij
-    Stop ermee, het is zo ouderwets.

weekvandehandhaving