We maken Hasselt gezonder en mooier

vr, 15/10/2021

Terence Lasschuit werkt als milieutoezichthouder bij het departement Ruimte van de stad Hasselt. Toen hij drie jaar geleden nog door het prachtige landschap van Australië trok, rolde de ‘jobalert’ van de provinciehoofdstad zijn mailbox in. Hasselt zocht een milieutoezichthouder. Voor hem reden genoeg om het land vol kangoeroes en koala’s ‘farewell’ te zeggen. Terence stelde zich kandidaat en sleepte de job binnen.

leefmilieu
Deel deze pagina:

“Ik voelde meteen een klik toen ik de vacature las en dat bleek terecht. Ik geniet nu nog altijd van mijn werk. Al is het wel fijn dat er straks collega’s bijkomen, want het is erg druk. We werken op basis van klachten die we ontvangen over mogelijke overtredingen op de milieuwetgeving. Die meldingen trekken we na. Je probeert altijd eerst om in dialoog te gaan met de exploitant of burger. Met praten kom je vaak al een heel eind. Pas daarna is een aanmaning of proces-verbaal een optie. Als toezichthouder mag je verbaliseren omdat je over een bekwaamheidsattest ‘Toezichthouder milieuhandhaving’ beschikt. Elk pv dat we opstellen sturen we naar het parket waar het vervolgens behandeld wordt.”

leefmilieu

Grotere betekenis

“Ik hou van de afwisseling die deze job me biedt. Je werkt op kantoor maar gaat ook regelmatig de baan op om meldingen te onderzoeken. Je moet wat sociale feeling hebben om dit werk goed te kunnen doen. Want je komt in contact met allerlei mensen, diensten en organisaties. En soms krijg je natuurlijk wel eens wat tegenwind, niet iedereen ontvangt je met open armen. Het mooie aan deze job is dat je als milieutoezichthouder echt het verschil kunt maken. Je hebt als lokale overheid dan ook een stok achter de deur. Ons werk is niet vrijblijvend. Je pakt milieuovertredingen en hinder aan en werkt mee aan oplossingen die de hele maatschappij ten goede komen. Dat geeft ons werk een grotere betekenis. Het is net als detectivewerk. Je pluist de dingen uit en probeert de puzzel zo goed mogelijk te leggen. Daarbij hanteren we een multidisciplinaire aanpak, want we werken met veel diensten samen zodat we onze dossiers goed kunnen onderbouwen.”

"Ons werk is niet vrijblijvend. Je werkt mee aan oplossingen die de hele maatschappij ten goede komen."

Leefmilieu

Wijzen op mogelijkheden

“Het geeft me veel voldoening als ik de exploitant kan uitleggen waarom we dit werk doen. We zijn niet op jacht naar overtredingen en pv’s. Het is gewoon onze taak om mogelijke overtredingen op de milieuwetgeving vast te stellen. En waar het kan, wijzen we bedrijven en burgers graag op mogelijkheden om hun situatie op te lossen. Al blijft het altijd de verantwoordelijkheid van de exploitant of burger zelf om stappen te zetten. Kunnen we een melding voor alle betrokkenen tot een goed einde brengen, dan geeft dat veel voldoening.” 

Snel veranderend werkveld

“Als milieutoezichthouder kom je terecht in een snel veranderend werkveld. De regels en wetgeving worden steeds complexer. Je moet je dus blijven verdiepen in de materie. Daar staat tegenover dat je veel autonomie hebt. Als je oplossingsgericht bent en een plantrekker, dan zit je hier helemaal op je plaats. Werken bij de stad Hasselt geeft je veel groeimogelijkheden. Je krijgt volop kansen om je professioneel te ontplooien. Een opleiding of vorming volgen wordt aangemoedigd. De arbeidsvoorwaarden zijn aantrekkelijk en je geniet van heel wat vakantiedagen. En, niet te vergeten, je hebt fijne collega’s!” lacht Terence.

Bij de stad Hasselt sta je aan het roer van je carrière! Je bouwt mee aan een toonaangevende centrumstad. En vooral: je werkt met een hart voor de mensen hier. Hasselaren, bezoekers, mensen die hier werken of studeren…Ben jij ondernemend, positief kritisch en zie je je werk graag in een breder perspectief? De stad Hasselt transformeert van een klassieke overheid naar een hedendaagse werkgever. Je zet samen met ons in op innovatie, technologie en belangrijke ontwikkelingen in de samenleving. Je krijgt meer dan 1700 collega’s, want de stad Hasselt is één van de grootste werkgevers in de regio. 

Iets voor jou? Bekijk onze vacatures.

Solliciteer nu voor deskundige handhaving