Wat te doen tijdens en na een asbestbrand

vr, 26/07/2019

Asbest is een schadelijke stof die in meer dan 3.500 bouwmaterialen is verwerkt. De stof is niet met het blote oog zichtbaar, daardoor weten we vaak niet dat asbest ook in onze eigen woning verborgen zit.

asbest
Deel deze pagina:
 • Brandt het en ben je niet rechtstreeks in gevaar?
  Ga dan naar binnen, sluit ramen en deuren en schakel je ventilatiesysteem uit. Luister zeker naar de richtlijnen van de hulpdiensten en raadpleeg (sociale) mediakanalen voor bijkomende informatie. Moet je je éxtra zorgen maken bij een asbestbrand? Vaak niet, het gevaar van zo’n brand hangt af van de hoeveelheid asbestvezels die vrijkomen en hoelang de blootstelling plaatsvond. Bij een brand gaat het vaak om een zeer korte blootstelling van enkele uren en is het gevaar dus laag.
   
 • Waarom duiken er bij het opruimen van asbest mannen met witte pakken op?
  Het is natuurlijk logisch dat je je vragen stelt, zeker als je na zo’n asbestbrand opeens mannen van een gespecialiseerde opruimingsfirma in witte pakken ziet verschijnen. Goed om in het achterhoofd te houden is dat zij regelmatig en langdurig in contact komen met asbest. Zij meten de asbestconcentratie en ruimen alle asbesthoudende fragmenten en asbestflinters op. Daarom hebben ze nood aan beschermkledij.
   
 • Liggen er na een brand asbestfragmenten in je tuin? Ruim die dan niet zelf op, maar contacteer de stad en wacht op de gespecialiseerde firma. Water en de rest komt later! Asbest is enkel gevaarlijk als je het inademt. Vertrappel het materiaal dus nooit maar bevochtig het om vezelverspreiding te vermijden. Kom zo weinig mogelijk buiten en reinig je schoenen als je toch even buiten bent geweest. Kinderen en huisdieren hou je beter binnen tot alles gereinigd is. Groenten en fruit uit je tuin en eieren van je kippen kan je wel gebruiken, was ze wel grondig!
   
 • Hoeveel kost het opruimen van asbest? Het opruimen door een firma kost jou trouwens niets. De stad regelt het aanstellen van de gespecialiseerde firma, de eigenaar van het afgebrande pand staat in voor de kosten. Weet dat heel wat brandverzekeringen deze – vaak hoge – kosten bij een asbestbrand niet helemaal dekken. Bevat je woning asbest, dan moet je goed je polisvoorwaarden lezen. Voorkomen is dus beter dan genezen. Weet dat je naar de Hasseltse containerparken tot 0,5 m³ asbestafval per gezin per jaar gratis kan brengen.
   
 • Meer info vind je terug op de website van OVAM