VMM en Stad Hasselt sluiten overeenkomst voor plaatsing twee permanente drijfvuilvangers

ma, 30/12/2019

De stad Hasselt gaat in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij twee permanente drijfvuilvangers op de Demer plaatsen. Hierover sluiten beide partijen binnenkort een overeenkomst af. Met de drijfvuilvangers wil Hasselt een voorbeeldrol vervullen, extra aandacht vragen voor de gezondheid van onze waterlopen en haar ambitie om uit te groeien tot Zero Waste City kracht bijzetten.

drijvuilvanger
Deel deze pagina:

In juni van dit jaar plaatste de stad Hasselt bij wijze van test een mobiele drijfvuilvanger op de Demer, nabij de Robbenmolen in Kuringen. Op één maand tijd werd maar liefst 46 kg afval uit de waterloop gehaald. Daarop besloot het stadsbestuur om samen met de Vlaamse Milieumaatschappij de plaatsing van een permanente drijfvuilvanger te onderzoeken.

“Als schepen van Proper Hasselt kon ik het frappante resultaat van ons pilootproject immers niet zomaar negeren”, aldus Laurence Libert. “Enerzijds toonde die 46 kilo aan dat er effectief heel wat afval in onze waterlopen terecht komt. Dit drijft nu richting onze oceanen waar het letterlijk in de 'plastic soup' draait en een gevaar vormt voor de gezondheid van mens en dier. Anderzijds stelden we vast dat de focus van heel wat steden en gemeenten voornamelijk op de netheid van straten en pleinen ligt en er nog te weinig aandacht uitgaat naar de afvalproblematiek in onze waterlopen.”

Voorbeeldrol vervullen

“Als provinciehoofdstad willen we dan ook onze verantwoordelijkheid nemen en een voorbeeldrol vervullen”, benadrukt Libert. “Daarom gaan we via een samenwerking aan met de Vlaamse Milieumaatschappij twee permanente drijfvuilvangers plaatsen. Begin volgende jaar start de VMM de aankoopprocedure hiervoor op. Voor de verwerking van het verzamelde vuil, alsook de gedetailleerde inventarisatie van de soorten afval zal de Stad instaan. Daarnaast gaan we ook een educatief pakket rond drijfvuilvangers uitwerken voor de Hasseltse scholen.”

Zero Waste City

“De plaatsing van de permanente drijfvuilvangers kadert ook binnen onze ambitie om uit te groeien tot een Zero Waste City”, besluit Libert. “Dit zijn steden die afval maximaal willen voorkomen, sorteren en hergebruiken tegen 2050. Want een propere stad is een aangename stad. Hasselaren en bezoekers ervaren onze stad over het algemeen als netjes. Maar tegelijk blijft zwerfvuil één van de grootste ergernissen. Met projecten als deze willen we die ergernis doen afnemen en opnieuw een koppositie innemen op vlak van properste steden van Vlaanderen.”