Vernieuwde wandelroutes zetten troeven Domein Kiewit nog meer in de kijker

vr, 16/07/2021

Domein Kiewit, dat is onthaasten in een bijzondere groene omgeving met het hele gezin. Spelen, leren, beleven in en over de natuur: het kan er allemaal. Om deze troeven nog meer in de kijker te zetten, steken twee wandelroutes in een nieuw kleedje. 

Domein Kiewit
Deel deze pagina:

De Wijers

Gelegen in het hart van vijvergebied De Wijers is Domein Kiewit geselecteerd als toegangspoort tot dit unieke landschap. Die rol spelen we volop uit met onze vernieuwde Wijerroute. Als basis namen we de bestaande ‘oranje route’. Met onder meer een kijkhut, plankenpaden en een passage door ‘Fietsen door het Water’ bood deze over een afstand van vier kilometer al heel wat beleving tijdens het wandelen. Maar de natuurpracht van De Wijers wordt vooral gevormd door de vele typische planten en dieren die er leven. Die introduceren we met interactieve belevingselementen nu in de ‘Wijerroute’. Een levensgrote libelle, een boomkikkerbank, een zit- en ligplatform en een observatiehut ingericht als mini-expo maken dit zicht- en tastbaar. Dankzij een subsidie van de Vlaamse regering (VLM)  ikv het landinrichtingsproject De Wijers – Beleven konden we bovendien een vlonder en extra knuppelpad aanleggen. Zo leggen we bijkomend de link met het beeldbepalende water van De Wijers.

Beleving vanaf eerste stap

Voor heel wat bezoekers start een bezoek aan Domein Kiewit in de buurt van de parking naast de Putvennestraat. Een bijkomend wandelparcours tussen deze parking en de speeltuin garandeert meteen beleving voor de jongste bezoekers vanaf de eerste stap. Gedaan dus met vragen als ‘zijn we er al?'. We voorzien een korte en speelse ontdekkingstocht. Niet lang, niet saai, wel recht door het bos. Onderweg maak je zeker nieuwe vrienden want er wonen hier heel wat leuke dieren. Eekhoorn, egel, mier, specht en spin verwelkomen je op de tofste wandeling van Domein Kiewit!
 

Mooiere toekomst

Voor de aanleg en verfraaiing van beide wandelingen werd een budget van 75.000 euro uitgetrokken. Domein Kiewit heeft als belangrijkste missie bezoekers te verwonderen en informeren over de natuur, met al haar troeven en uitdagingen. Daarbij willen we mensen laten leren zonder belerend te zijn. Te merken aan de steeds toenemende aantallen wandelaars slagen we daar bijzonder goed in. In drie jaar tijd steeg bijvoorbeeld het aantal passanten aan onze grote weide van jaarlijks 57.000 tot 67.000 wandelaars. Als we deze én nieuwe bezoekers kunnen prikkelen met de vernieuwde wandelroutes gaat de Hasseltse natuur een nog mooiere toekomst tegemoet.