92 procent van Hasselaren woont graag in onze stad

di, 15/06/2021

Op 16 juni publiceerde het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur de cijfers van de Stadsmonitor. Meer dan 5000 Hasselaren beoordeelden hun stad op verschillende beleidsdomeinen. 92 procent onder hen gaven aan over het algemeen graag in Hasselt te wonen. Een goed resultaat. En met de verbeterpunten gaan we aan de slag.


 

stadsbeeld
Deel deze pagina:

Uit de ondervraging van het Agentschap Binnenlands Bestuur blijkt dat Hasselt een aangename stad is om in te wonen. Slechts 9 procent van de ondervraagden heeft de intentie om op termijn uit Hasselt te verhuizen. Een bovengemiddelde tevredenheid over de cultuur, sport – en vrijetijdvoorzieningen in onze stad tonen aan dat het in Hasselt goed wonen is. Ook ons lokaal economisch weefsel wordt gesmaakt door de Hasselaar. 94 procent geeft aan tevreden te zijn over de horeca. 97 procent van de Hasselaren winkelt graag in eigen stad.
 

Thuis in de buurt

De Hasselaar vindt zijn stad netjes en voelt er zich veilig. 90 procent van de Hasselaren voelt zich thuis in zijn buurt waardoor Hasselt op tal van aspecten van sociaal contact bij de sterk scorende centrumsteden zit. Tijdens de coronacrisis moest de Hasselaar terugvallen op zijn directe omgeving, en dat viel zeker niet tegen. De bevraging leert ons dat het in de verschillende Hasseltse wijken en deelgemeenten minstens even goed toeven is dan elders.

Werkpunten

De Stadsmonitor bevraagt een brede waaier aan thema’s. Met een participatiegraad van meer dan 38 procent toont de Hasselaar zich een betrokken maar ook soms kritische burger. Vooral mobiliteit blijft een werkpunt in Hasselt. We zetten daarom hard in op participatietrajecten in de deelgemeenten om het sluipverkeer te weren en hebben met ons nieuw parkeerbeleid de wijken teruggeven aan de Hasselaren en verwijzen onze langparkeerders naar de goedkoopste en centraalst gelegen ondergrondse parkeergarage Blauwe Boulevard. Het vertrouwen in het stadsbestuur is sinds 2011 in vrije val, met een dieptepunt in 2017, maar met 27,7 procent lijkt de kentering nu wel ingezet.

 

Wil je meer weten? Neem een kijkje op hasselt.incijfers.be