Stad Hasselt en Musart brengen Hasseltse (amateur)kunstenaars live tot bij je thuis

vr, 04/06/2021

Hasseltse talenten live bij je thuis in de huiskamer én dat volledig coronaproof? Het kan binnenkort dankzij twee ‘streaminglokalen’ die Stad Hasselt en kunsthumaniora Musart samen inrichten. Makers krijgen er met professionele apparatuur en begeleiding de kans om een kwalitatieve show uit te zenden via internet.

Muziek
Deel deze pagina:

Livestreaming

Livestreaming is al enkele jaren aan een steile opmars bezig. Gamers, muzikanten, wilde dieren of natuur: via tal van online platformen kan je quasi eender wat, op elk moment, thuis bekijken.

Streaminglokaal

Een kwalitatieve livestream verzorgen, vereist vandaag wel nog vaak een flinke investering. Niet alleen op financieel gebied maar ook wat betreft technologische kennis. Hasseltse makers alle kansen geven om een groter publiek te bereiken aan wie ze hun artistiek talent kunnen tonen, is nochtans een van de belangrijkste doelstellingen van het Hasseltse cultuurbeleid. Omdat we -meer dan ooit in tijden van corona- geloven in de kansen die livestreaming biedt aan het talent in onze stad waren we meteen enthousiast toen Werner Geboers van kunsthumaniora Musart (Kindsheid Jesu) kwam aankloppen met zijn idee voor een ‘streaminglokaal’.

Deze coronacrisis is niet alleen een enorme ramp voor professionelen in de cultuursector. Ook pre-professionele opleidingen die generaties kunstenaars en musici opleiden, kampen met problemen”, zegt projectcoördinator Werner Geboers. Het is niet makkelijk om de leerlingen uit te dagen indien je enkel mag zingen op twee meter afstand met een mondmasker op, concerten en leerlingenvoordrachten verboden zijn en je dus hoegenaamd geen podiumervaring kan opdoen. Wat schiet er immers inhoudelijk nog van een opleiding tot muzikant over indien je eigenlijk niet meer kan musiceren. Dat baarde ons grote zorgen. Na een brainstorm werd al snel duidelijk dat we via streaming daar een flinke mouw aan konden passen.

Musart

Om de droom realiteit te maken, zullen in Musart twee lokalen omgevormd worden tot opnameruimtes met mogelijkheid tot livestreaming. De eerste werken zijn al gestart. In de loop van de volgende weken wordt de technische inrichting verder afgewerkt. “Dat gaat van camera’s en beamers over mengtafels tot het voorzien van een volwaardig instrumentarium”, aldus Geboers. Overdag kunnen we deze lokalen ter beschikking stellen van onze leerlingen en leerkrachten, maar na de avonduren gaan de deuren open voor gebruikers van buiten de school.

Tonen aan het wereldwijd publiek

Stad Hasselt voorziet 25.000 euro om de inrichting deels te bekostigen. Een kleine kost in vergelijking met de grootse culturele winsten die we hiermee kunnen boeken. Het stedelijke conservatorium, de jonge makers die resideren in HET LAB van CCHA, individuele (amateur)kunstenaars en onze socioculturele verenigingen: zij kunnen zich op deze manier allemaal tonen aan een letterlijk wereldwijd publiek.

muziekopnames

Samenwerking PXL Music

De initiatiefnemers denken ook aan een samenwerking met PXL Music zodat studenten muziektechniek en -management de nodige begeleiding kunnen voorzien in de streaminglokalen. We durven gerust zeggen dat we hiermee als stad een uniek verhaal schrijven op cultureel vlak. Het is voor de sector enorm moeilijk geweest het laatste jaar, maar initiatieven als dit geven hopelijk weer wat extra zuurstof.