Scholen vergroenen speelplaats

vr, 11/03/2022

Stad Hasselt stapte met elf Hasseltse basis- en secundaire scholen in een project om hun speelplaats klimaatrobuuster, meer biodivers én gezonder in te richten. Na een uitgebreide inspraak- en ontwerpfase volgde de eigenlijke ontharding. Benieuwd naar het resultaat? Zelf aan de slag op jouw speelplaats? Lees de brochure!

Speelplaats
Deel deze pagina:

In totaal verdween meer dan 2.500 vierkante meter asfalt en klinkers van de verschillende speelplaatsen. In de plaats meer groen om in te spelen, in te leren, om van te proeven, … Met meer natuurlijke schoolomgevingen verhoogt de stedelijke veerkracht tegen een veranderd klimaat. 

Benieuwd naar het resultaat?

Deelnemende Hasseltse scholen presenteren met trots hun speelplaats en lichten toe hoe het traject voor hen verliep, welke keuzes ze maakten en welke tips ze meegeven aan scholen die eenzelfde traject overwegen. Laat je inspireren! 

Ondersteuningsaanbod

  • MOS zet je op weg

De Limburgse MOS-begeleiders ondersteunen je school in een vergroeningstraject op maat. MOS heeft oog voor de brede schoolbenadering en zet in op samenwerking met partners. Alles gebeurt op jullie maat en ritme. MOS ondersteunt, coacht en inspireert.

Meer informatie  

  • Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren (RLHV)

Ook het RLHV ondersteunt scholen in het vergroenen van speelplaatsen via een ondersteuningsaanbod in verschillende fasen. 
Meer informatie 

  • Subsidiemogelijkheden

Er zijn verschillende kanalen voor ondersteuning en subsidies beschikbaar ter realisatie van groene schoolspeelplaatsen. Je MOS-begeleider kan je hierover verder informeren. Een actueel overzicht van gewestelijke en provinciale subsidies vind je terug op de MOS website.
Meer informatie

De voordelen van een groene speelplaats

Studies tonen aan dat een natuurlijke speelplaats zorgt voor een betere mentale gezondheid en zelfs betere schoolprestaties bij kinderen met gedrags- of leerproblemen. Bovendien zijn jongeren minder geneigd om pestgedrag te vertonen doordat ze zich minder vervelen. Maar ook de brede omgeving zal op termijn baat hebben bij de groene speelplaatsen. Scholen met natuurrijke speelplaatsen functioneren als groene stapstenen die grotere natuurgebieden buiten de stad met elkaar verbinden. Zo levert de speelplaats een bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit. Natuur op school binnenbrengen stimuleert jongeren ook om er meer aandacht voor te hebben. Een win vandaag én de toekomst dus.