Reizen naar het buitenland? Bereid je voor!

do, 24/06/2021

Een vakantie of zakenreis in het buitenland gepland? Check dan op voorhand welke coronavoorwaarden gelden. Zowel bij je aankomst, terugkeer als bij doorreizen. Sommige landen aanvaarden enkel PCR-testen, andere landen zowel PCR- als snelle antigeentesten. Bovendien wijzigen deze regels regelmatig, voor de meest recente informatie raadpleeg je het best de website van FOD Buitenlandse Zaken of de Europese Unie

Bij terugkeer, moet je misschien in quarantaine of een pcr-test afleggen. De richtlijnen hiervoor vind je hier.

zee
Deel deze pagina:

Binnen de Europese Unie reis je met een coronapaspoort

Wanneer ben je Covid Safe?

 • Iedereen die volledig gevaccineerd is
 • Of een negatieve pcr-test aflegde
 • Of max. 6 maanden geleden besmet was met het coronavirus

Hoe aanvragen?

 • Via de CovidSafe app op je smartphone
 • Of downloaden en printen via www.mijngezondheid.be
 • Of per post: vraag aan via 078 78 78 50 (na 1 week in de brievenbus)

Download hier de CovidSafe-app

 

Veelgestelde vragen

 • Bij een PCR-test (polymerase chain reaction) gaat men met een wisser op zoek naar sporen van het coronavirus achter in de neus en keel. De test moet worden uitgevoerd door een dokter of verpleegkundige. Het uitstrijkje van het slijm uit je neus en keel wordt naar het laboratorium opgestuurd. Maximum 2 dagen later ken je de resultaten. De PCR-test is de meest betrouwbare test.
 • Een antigentest of sneltest kent dezelfde werking als een PCR-test. Het voordeel van deze test is echter dat deze niet naar het labo moet worden verstuurd om de resultaten te kennen. Het resultaat kan al na 15 minuten worden afgelezen. Daarom wordt deze test ook wel sneltest genoemd. Een nadeel is dat het minder betrouwbaar is dan de PCR-test.

Wil je een PCR-test laten afnemen voor je op reis vertrekt? Dan moet je steeds een afspraak maken en duidelijk aangeven dat dit gebeurt omwille van een reis. Je afspraak maken kan:

 • in een labo
 • in een testcentrum
 • soms bij de huisarts (let op! niet alles huisartsen voorzien testen omwille van een reis)

Een handig overzicht van alle labo’s en testcentra

Het dichtsbijzijnde labo en testcentrum voor de gemeentes Alken, Diepenbeek, Herk-De-Stad, Hasselt en Zonhoven:

 • Labo CMA (Vrij Elfde Liniestraat 27, 3500 Hasselt)
 • Triagecentrum Herkenrode Hasselt (Stadsomvaart 9, 3500 Hasselt) 

Het resultaat van je test neemt tussen de 24u en 36u in beslag en vind je terug op www.mijngezondheid.be of www.masanté.be. 

Elke Belg vanaf 6 jaar krijgt vanaf 1 juli 2 gratis testen wanneer hij of zijn tegen dan nog niet volledig gevaccineerd is. Deze testen vraag je aan via www.mijngezondheid.be. Je ontvangt vervolgens een activatiecode waarmee je in alle triage- en afnamecentra en privé-of ziekenhuislabo’s een afspraak kan maken voor je gratis test. De activatiecode is 10 dagen geldig na aanvraag.

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor een gratis test (bijvoorbeeld bij een derde test, als niet-Belg, ...)? Ook dan kan je via dezelfde weg een activatiecode aanvragen en een afspraak maken. Je betaalt maximum 55 euro per PCR-test. Behalve voor zeer snelle PCR-testen die binnen een zeer korte tijdspanne een resultaat moeten opleveren (bijvoorbeeld op Brussels Airport). Hou er rekening mee dat je je test op het moment van de afname meteen moet betalen. 

Vraag hier je gratis test aan

Een antigeentest moet afgenomen worden door een zorgprofessional. Binnen de 15 minuten ken je het resultaat. Antigeentesten kunnen ook bestaan onder de vorm van zelftesten. Dit zijn testen die je bij jezelf afneemt. Echter, deze zelftesten leveren in geen enkel geval een geldig testcertificaat op. 

Let op, de plaatsen waar je een antigentest kan laten afnemen zijn beperkter dan de plaatsen waar je een PCR-test kan doen. 

Een handig overzicht van alle testcentra en labo's (in het blauw de plekken waar je een antigeentest kan boeken)
 

Vanaf 1 juli heb je recht op 2 gratis PCR-tests, maar geen antigeentest. Voor deze test betaal je maximum 120 euro.