Registreer je als donor op Europese donordag

ma, 05/10/2020

Op zaterdag 10 oktober is het de Europese dag van de orgaandonatie en -transplantatie. Ook dit jaar slaan Stad Hasselt en Jessa Ziekenhuis de handen in elkaar. Samen willen we via diverse kanalen zoveel mogelijk Hasselaren en Limburgers mobiliseren om zich online te registreren als donor. Registratie is gratis en kan 7 dagen op 7, 24 uur op 24 via het digitaal loket.

donor
Deel deze pagina:

Word donor

Regel je aangifte online

Enkel met eID-kaartlezer kan het volledig van thuis uit. Zonder kaartlezer is een bezoekje in het stadhuis alsnog nodig. Maak hiervoor een afspraak bij de dienst Bevolking. Kinderen kunnen zich, vergezeld van hun ouders, registreren voor donatie vanaf 13 jaar.  
 

In België is de wet voor het afstaan en transplanteren van organen gebaseerd op het principe ‘stilzwijgende toestemming’. Dat betekent dat alle Belgen en mensen die minstens zes maanden in België wonen, bij overlijden door een hersen- of hartfalen automatisch hun organen afstaan. Tenzij ze het vooraf uitdrukkelijk geweigerd hebben of hun kinderen, ouders of echtgeno(o)t(e) zich tegen de orgaanafname verzetten. Zo’n 15 procent van de families weigert het afstaan van een orgaan door gebrek aan informatie over de wil van de overledene. Dat levert soms lastige situaties op. Vandaar dat Stad Hasselt en Jessa Ziekenhuis Hasselaren – en bij uitbreiding Limburgers – oproepen om er in goede gezondheid over na te denken en u als donor te laten registreren. 

Digitaal registreren

De samenwerking tussen de stad en het ziekenhuis is niet nieuw. Normaal zijn er naar aanleiding van de Europese dag van de orgaandonatie en -transplantatie enkele actiedagen gepland. Maar omdat fysieke aanwezigheid in de inkomhal van het Jessaziekenhuis gezien het coronavirus niet gepast is, zetten we dit jaar maximaal in op digitale registratie! Hierin waren we als stad trouwens één van de pioniers. Al sinds de lente van 2019 kan je je registreren als donor via onze website. Veel inspanning vraagt de donorregistratie niet dankzij de gebruiksvriendelijke module. Twijfel dus niet, want dankzij orgaandonatie geef je patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen een nieuwe kans. Wist je dat je als orgaandonor tot acht mensenlevens kan redden? 

Hulp nodig?

Wie zich wil registreren als orgaandonor, surft naar het digitale loket. Je moet je enkel even aanmelden met je identiteitskaart en eID-kaartlezer en enkele simpele stappen doorlopen. Heb je hulp nodig? Dan mag je altijd langskomen op de dienst Bevolking in stadhuis ’t Scheep en samen met de baliebediende jouw exemplaar van het aangifteformulier invullen. Je boekt hiervoor een afspraak in via de stadswebsite. Kinderen kunnen zich, vergezeld van hun ouders, registreren voor donatie vanaf 13 jaar.  

Meer info en registreren