Radio Hertz kaapt de ether!

di, 22/06/2021

In de komende maanden strijkt er beurtelings een bijzondere pop-up neer in enkele Hasseltse wijken. Een mobiele radiostudio zal er kwetsbare jongeren de kans geven om zélf radio te maken. Vzw Arktos, de Serre en Villa Basta sloegen de handen in elkaar voor dit project.

Radio Hertz
Deel deze pagina:

Radio ideaal om stem te laten horen

Uit onderzoek is al vaker gebleken dat jongeren maar al te graag het imago van hun wijk zouden willen oppoetsen. Vaak heeft dit een deuk gekregen door het gedrag van enkelingen en worden alle jongeren onterecht over dezelfde kam geschoren. Daar moet verandering in komen. Via een creatieve uitlaatklep krijgen jonge mensen de kans om te tonen dat ze fier zijn op hun wijk. De radio is daarbij een ideaal medium om letterlijk én figuurlijk hun stem te laten horen en hun verhaal te vertellen. Zowel met woorden als muziek.

Verschillende leeftijden

In het verenigingsleven of het reguliere aanbod van jeugd- en cultuurinitiatieven vallen kansarme jongeren uit wijken helaas nog vaak uit de boot. Er was dus dringend nood aan een verbindend project voor deze groep. Vzw Arktos, een Vlaams expertisecentrum dat zich inzet voor de versterking van kwetsbare jongeren en hun ouders, is al langer actief in de wijken. Door met Villa Basta samen te werken, kan men zich specifiek richten op de doelgroep van twaalf- tot vijftienjarigen. De Serre is dan weer dé referentie als het gaat over het betrekken van de groep zestienplussers. Een ideale mix van ervaring dus om een zo gevarieerd mogelijke groep jonge radiomakers in spe aan te trekken. Deze jongeren kunnen op hun beurt dan weer leeftijdsgenoten uit de wijk warm maken om mee te doen.
Met het project hopen we de drempel naar het reguliere jongerenaanbod te verlagen. Initiatieven zoals de Serre en Villa Basta zijn succesvol, maar kennen een vrij homogeen publiek. Door de jongeren uit de wijken vertrouwd te maken met hun werking, wordt de stap om deel te nemen aan andere activiteiten een stuk kleiner. Op die manier bekom je een win-winsituatie, want deze jongeren krijgen niet alleen de kans om zichzelf creatief te ontplooien, maar zorgen op hun beurt ook weer voor een verrijking van de bestaande initiatieven.
 

Pop-up studio

De mobiele radiostudio van Radio Hertz zal binnenkort door de wijken Ter Hilst, Banneux, Runkst en de stationsbuurt trekken. In ware pop-upstijl zal hij telkens enkele weken een plekje in het straatbeeld claimen en jongeren de kans geven hun eigen, creatieve ding te doen. Ze kunnen er zich naar hartenlust uitleven, want er komt heel wat kijken bij radio maken: creatief schrijven, producen, presenteren, dj’en, podcasts maken, vloggen… Zo ontdekken de jongeren zelf waar hun talenten en interesses liggen, en… beleven ze een hoop lol!