Ophokplicht pluimvee

vr, 08/01/2021

De ophokplicht van pluimvee en andere opgelegde maatregelen blijven van kracht aangezien het vogelgriepvirus nog circuleert bij wilde vogels.

kippen
Deel deze pagina:

De ophokplicht voor pluimvee blijft in ons land mogelijk nog het hele voorjaar verplicht, zowel voor professionele pluimveehouders als particulieren zegt het Federaal Voedselagenschap (FAVV). De ophokplicht was ingesteld omdat er eind november een uitbraak was van vogelgriep bij een aantal pluimveebedrijven. Daar is de situatie nu helemaal opgelost. Toch blijft het virus circuleren bij wilde vogels. Pluimvee moet dus zo veel mogelijk afgeschermd worden van wilde vogels en daarom blijft de ophokplicht voorlopig behouden.

Sinds zondag 15 november moet elke inwoner die kippen of ander pluimvee houdt, hun dieren ophokken of afschermen. Dit geldt voor zowel particulieren als professionelen. De dieren moeten in een hok vertoeven of afgeschermd worden met een net. De vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waar zo goed als alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Voor de mens is het virus ongevaarlijk. Ook als consument loop je geen risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden. Zowel bij wilde vogels als bij gehouden pluimvee zorgt de ziekte voor heel wat sterfte. Het virus wordt heel gemakkelijk overgedragen tussen vogels onderling, maar ook via indirect contact (bv. mest op schoeisel).